Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de lei

Publicat in Casa & Gradina 13 Septembrie 2016 964 ori
Google+ WhatsApp
Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de lei
Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de lei

Ministerul de Finanțe a propus Guvernului suplimentarea programului Prima Casă cu 500 de milioane de lei. Propunerea vine după ce suma alocată de Executiv a fost epuizată încă din primăvara acestui an.

 

Propunerea Finanţelor ar urma să fie prezentată şi probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri. 

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat din august că programul Prima Casă ar putea fi suplimentat. De asemenea, ministrul anunța că în octombrie va fi finalizată o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părțile implicate să își poată face planuri pe un astfel de termen. 

Un an agitat pentru programul „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a început cu garanții mai mici decât în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei şi erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă.

Existau şi motive pentru oprirea acestui program. Este o perioadă cu dobânzi mici, iar piaţa imobiliară a dat semne că îşi poate reveni şi fără creditele garantate de stat.

Însă toate planurile au fost date peste cap de legea dării în plată. Legea nu a blocat Prima Casă, aşa cum se credea iniţaial. Cu toate acestea, la intrarea în vigoare a dării în plată băncile au mărit substanţial avansul pentru creditele ipotecare standard.

În urma tuturor acestor evoluţii, creditele Prima Casă, cu avansul lor mic, au fost anul acesta chiar şi mai populare decât în mod normal. Garanţiile iniţiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni, iar la finalul lunii mai, statul a mai alocat jumătate de miliard de lei. Sumă care de asemenea s-a epuizat rapid.

În tot acest timp, Ministerul de Finanţe a încercat pe cât posibil să redistribuie garanţiile de la o bancă la alta în funcţie de nevoile fiecăreia. Dacă în septembrie vor fi acordate noi garanţii, vor putea să îşi ia împrumuturi garantate de stat şi clienţii care nu au mai apucat anul acesta. În continuare, Guvernul vrea să stabilească viitoarele condiţii pentru acest program.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.