Proiectul UNIC al unui prahovean: CASA ROTUNDĂ /GALERIE FOTO

Publicat in Casa & Gradina 30 Martie 2015 Actualizat: 30 Martie 2015 6356 ori
Google+ WhatsApp
Proiectul UNIC al unui prahovean: CASA ROTUNDĂ /GALERIE FOTO
Proiectul UNIC al unui prahovean: CASA ROTUNDĂ /GALERIE FOTO

Alexandru Dinulescu, un inginer din Prahova, oferă o alternativă de locuinţă desprinsă parcă din filmele ştiinţifico-fantastice. Domurile geodezice, casele rotunde, sunt construite în aproximativ o lună, au nevoie cu 40% mai puţin material de construcţie decât pentru o casă obişnuită, sunt extrem de luminoase, rezistente la cutremur, reduc costurile de încălzire cu până la 80% şi, nu în ultimul rând, sunt mult mai ieftine.

Domurile sunt case ieftine şi în acelaşi timp moderne, spaţioase şi foarte sigure, care pot fi personalizate în funcţie de dorinţele clienţilor, respectând principiul de bază: construcţii cu forme sferice, care seamănă cu o minge de fotbal, în care pentagoanele şi hexagoanele din care este formată se împart în triunghiuri echilaterale. Destinaţia clădirii poate fi casă de locuit, show-room, restaurant, stadion, solariu, spaţiu pentru concerte etc.

„Am primit comenzi de domuri care sunt folosite ca săli de concerte, pentru că spaţiul are o foarte bună transmisie a sunetului şi păstrare a căldurii, showroom-uri şi chiar spaţii de magazine. Luminozitatea foarte bună, care poate fi controlată, permite, de exemplu, o foarte bună punere în valoare a obiectelor expuse la vânzare“, a spus Alexandru Dinulescu pentru adevarul.ro.

De altfel, domurile geodezice îndeplinesc foarte multe dintre calităţile căutate de cumpărătorii de locuinţe ai zilelor noastre: luminozitate, reducere a costurilor cu încălzirea sau răcirea între 60 şi 80%, economii de până la 40% cu materialele de construcţie, flexibilitatea care îi conferă o bună rezistenţă la cutremure, faptul că sunt ecologice.

De exemplu, sistemul de intraventilaţie naturală face ca aerul să circule de la bază la vârf, pe sub întregul înveliş al domului, acest lucru eliminând căldura verii sau condensul provocat de diferenţele de temperatură interior-exterior. Pe timp de vară este răcoroasă, nu se încinge, iar iarna este călduroasă. În timp îşi creează propriu bioclimat de temperatură aproximativ constantă, indiferent de temperatura exterioară, astfel că ambientul este unul ¬sănătos şi aerisit.

În ceea ce priveşte construcţia, „inima“ domului geodezic este un sistem de conectori metalici de forţă care sunt patentaţi şi special proiectaţi ca să respecte şi chiar să excede normele de siguranţă privind structura de rezistenţă, să reziste la încărcări foarte mari, aliajul fiind ranforsat cu titan şi să reziste timp foarte lung, în general o garanţie de minimum 75 de ani. De asemenea, nu se deformează, nu ruginesc şi, nu în ultimul rând, îşi aliniază singuri structura, se montează uşor şi rapid. Acesta face ca, în funcţie de dimensiunile domului, acesta să fie gata montat, de o echipă de patru persoane, între 15 zile până la o lună, în funcţie de mărime, compartimentare şi finisajele folosite.

„Domul poate avea orice deschidere, fără să fie nevoie de susţinere, decât petrimetral. Din acest motiv, este necesară o cantitate de material cu 40% mai mică decât pentru ridicarea unei case obişnuite“, explică Alexandru Dinulescu.

În general, însă, comenzile de domuri primite de inginer au un diametru de 10 metri, ceea ce face ca interiorul casei rotunde să ajungă la un spaţiu de 100 mp. La diametre de peste 11 metri, domurile ajung la un spaţiu interior de peste 150 mp. Cea mai mare deschidere poate ajunge la 680 mp.

Inginerul s-a inspirat în realizarea domului de clădirile Aeroportului Băneasa, Circului de Stat, Romexpo, dar şi de moscheile din Istanbul.

Primul dom l-a construit în urmă cu aproximativ cinci ani în localitatea prahoveană Izvoarele, pentru mama sa. Foarte multe persoane i-au trecut de atunci pragul acestui prim dom, intrigate de forma ciudată, dar şi curioase în privinţa proprietăţilor clădirii. De atunci, inginerul a primit comenzi în întreaga ţară.

„Cele mai multe domuri le-am construit în judeţul Iaşi şi, în general în Moldova. Este vorba despre domuri cu destinaţia de case de locuit, pe când în Timişoara, de exemplu, am construit domuri cu destinaţii tehnice, spaţii de concerte sau magazine“, povesteşte inginerul.

Preţul, mai mic faţă de al unei case obişnuite cu peste 20%, a fost un alt atuu în construcţia de domuri în întreaga Românie. Preţul pentru un metru pătrat este de 400-450 de euro, în funcţie de finisaje – clientul poate controla modul în care se realizează iluminarea natural, mai mică în zona de câmpie de exemplu, sau mai mare, în zonele de munte, precum şi materialele folosite – astfel că pentru un dom de 100 mp, preţul întregii locuinţe să oscileze între 40.000 şi 45.000 de euro. Preţul include toate materialele de construcţie şi costurile de instalare.

Casa-rotundă, proiectul unic al unui prahovean: cu 40% mai puţine materiale, costuri cu 80% mai mici la încălzire, rezistă la cutremure, e gata în 30 de zile

Casa-rotundă, proiectul unic al unui prahovean: cu 40% mai puţine materiale, costuri cu 80% mai mici la încălzire, rezistă la cutremure, e gata în 30 de zile

Casa-rotundă, proiectul unic al unui prahovean: cu 40% mai puţine materiale, costuri cu 80% mai mici la încălzire, rezistă la cutremure, e gata în 30 de zile

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.