Protejarea solului si a culturii prin procesul de mulcire. Afla mai multe despre asta

Publicat in Casa & Gradina 25 Ianuarie 2021 Actualizat: 11 Martie 2022 1105 ori
Google+ WhatsApp
Protejarea solului si a culturii prin procesul de mulcire. Afla mai multe despre asta
Protejarea solului si a culturii prin procesul de mulcire. Afla mai multe despre asta

In agricultura este esentiala respectarea unor reguli stricte, pentru ca doar in acest fel se pot obtine culturi sanatoase care sa produca profitul maxim. Astfel, procedura de a cultiva plante sau fructe incepe de la analiza solului pana la analiza tipurilor de plante care urmeaza a fi plantate. Aceste plante, la randul lor, au nevoie de anumite conditii favorabile pentru a se dezvolta armonios. “Inamicii” principali ai unei culturi sunt conditiile meteo si daunatorii. Pentru a diminua efectele acestora, fermierii aplica foarte multe metode de prevenire, protectie si eliminare a riscurilor.

Solul este direct afectat de conditiile meteo, si pentru a preveni consecintele este necesara, printre altele, mulcirea. Metoda eficienta pentru a efectua aceasta operatiune este utilizarea de folie mulci, aplicata la suprafata solului.

Ce este mulcirea solului si cum se realizeaza?

Mulcirea contribuie in mod semnificativ la crearea unui mediu favorabil pentru orice fel de plante. Aceasta se realizeaza prin aplicarea de mulci, adica a unui strat de acoperire a solului care are rolul de a pastra umiditatea optima astfel incat sa fie prevenita uscarea si eroziunea cauzate de actiunea soarelui. Mulciul este compus dintr-o serie de materiale de natura organica sau anorganica care se aplica pe suprafata unui teren.

-          Mulciul organic se compune din mai multe materiale naturale, fiind considerata o metoda ecologica. Materialele acestea pot fi ace de conifere, rumegus, paie, frunze, iarba cosita, coji de nuca etc. Este o alternativa ieftina sau care nu implica nicio cheltuiala, deoarece se pot folosi deseurile rezultate din gradina. Implica un efort mai mare din partea agricultorilor pentru ca necesita inlocuire periodica.

-          Mulciul anorganic se compune din marmura, granit, roci, sticla sau folie de mulcire din polietilena. Aceasta este o metoda de mulcire care implica costuri mai mari, insa este o solutie pe termen lung sau chiar permanenta. Utilizarea foliei de mulcire, in acest caz, este foarte eficienta si se poate gasi in oferta magazinelor de profil. In functie de tipul de cultura, poti alege folia de mulcire neagra sau folia transparenta. Primul tip este recomandat pentru culturile din timpul verii, in timp ce al doilea, pentru culturile de legume si flori si are ca rol auxilar eliminarea ierburilor daunatoare.

Care sunt avantajele utilizarii foliei de mulcire?

Dupa cum am mentionat, mulcirea este foarte importanta pentru ca reduce eforturile fermierilor si agricultorilor. Iata care sunt avantajele concrete ale acestei operatiuni:

-          Reduce efortul pe care il presupune afanarea solului. Astfel ca afanarea se poate face doar o data, iar o folie mulci il va pastra in acest fel indiferent de conditiile meteo;

-          Scade frecventa udarii solului. Datorita foliei speciale, solul se mentine umed si nu mai necesita o udare la fel de frecventa. Acest lucru se traduce, implicit, si in costuri reduse;

-          Independenta fata de conditiile meteo. Prin utilizarea de folie pentru mulcire sau de alte materiale organice, se poate modifica temperatura solului in functie de nevoile culturii tale. Folia atrage caldura soarelui, deci creste temperatura solului, ceea ce va duce la o dezvoltare mai rapida a plantelor.

-          Controlul si eliminarea buruienilor. Vegetatia crescuta pe langa cultura ta are un efect negativ asupra plantelor. Prin mulcire, solul este acoperit, deci lumina soarelui nu mai poate patrunde, umiditatea creste, iar oxigenul lipseste. Astfel, buruienile nu se mai pot dezvolta.

-          Pastrarea ingrasamintelor in sol. Excesul de apa poate duce la eliminarea ingrasamintelor din sol, insa prin folosirea de folie, acest lucru este impiedicat.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.