BREAKING NEWS: Criza economică A ÎNCEPUT. Toate pieţele scad MASIV, iar ţările se PRĂBUŞESC pe rând. Toată lumea îşi scoate URGENT banii actiuni

Publicat in Business 15 August 2018 1182 ori
Google+ WhatsApp
BREAKING NEWS: Criza economică A ÎNCEPUT. Toate pieţele scad MASIV, iar ţările se PRĂBUŞESC pe rând. Toată lumea îşi scoate URGENT banii actiuni
BREAKING NEWS: Criza economică A ÎNCEPUT. Toate pieţele scad MASIV, iar ţările se PRĂBUŞESC pe rând. Toată lumea îşi scoate URGENT banii actiuni

Companiile din Turcia au profitat ani la rând de avantajul maturităţilor mai mari şi dobânzilor mai mici pentru a se împrumuta în euro şi dolari mai de­grabă decât în moneda locală, iar acum acestea, dar şi băncile ţării, resimt din plin impactul crizei mone­tare prin care trece aceasta.

Iar, deşi dimensiunea relativ redusă a economiei turceşti, aceasta reprezintă 1% din PIB-ul mondial, ar putea în ul­timă instanţă ajuta la limitarea im­pac­tului prăbuşirii lirei, investitorii şi ana­liştii încep să vadă criza ţării drept un semn al lucrurilor care vor veni într-o eră în care băncile centrale îşi retrag sti­mu­lentele monetare, potrivit Financial Times.

Companiile din construcţii, imo­bi­liare şi energie din Turcia se luptă disperat să facă faţă declinului lirei, iar băn­cile care le finanţează simt la rândul lor durere.

Luna trecută, Turk Telecom a anunţat o pierdere de aproape un mi­liard de lire pe T2, fiind lovit de creş­terea puternică a costurilor finanţării datoriilor în valută. Iar apoi, în decurs de o săptămână, lira a pierdut o cincime din valoare în raport cu dolarul ame­rican, iar Turcia a intrat într-o criză monetară în toată puterea cuvântului.

Un raport al băncii centrale a Turciei indică faptul că 85% din totalul creditelor corporate în valută ale ţării, de 293 miliarde de dolari, sunt deţinute de 2.300 de companii.

Investitorii se tem că sectorul privat turc va trebui să ducă o bătălie pe mai multe fronturi. Prăbuşirea lirei îngreu­nează atât rambursarea datoriilor în valută, cât şi importul de bunuri. Numai în următoarele 12 luni, instituţiile pri­vate non-financiare ale Turciei va trebui să ramburseze sau să rostogolească datorii în valută de peste 66 mld. dolari. Pentru bănci, cifra este de 76 miliarde dolari.

Investitorii îi vor privi cu ochi mai severi pe cei care au acumulat datorii în valută şi s-au folosit de era banilor ieftini pentru a amâna decizii dificile, dar vor fi şi mai puţin iertători în ceea ce priveşte greşelile de politică făcute de guverne, totul în condiţiile în care lichiditatea abundentă generată de QE şi accesul la dolar încep să se restrângă.

Indiferent de cum va fi soluţionată criza din Turcia, momentul adevărului în ceea ce priveşte o economie în curs de supraîncălzire, o inflaţie galopantă şi un guvern intransigent a sosit.

Cu o valoare estimată de 40.000 de miliarde de dolari adăugată datoriilor pieţelor emergente în deceniul de la criza financiară mondială, potrivit datelor IIF, părţi ale pieţelor emergente par cele mai vulnerabile.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.