PanamaPapers: Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro

Publicat in Business 16 Iunie 2016 1277 ori
Google+ WhatsApp
PanamaPapers: Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro
PanamaPapers: Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro

Noi dezvăluiri ies la iveală în scandalul Panama Papers. De data aceasta sunt vizați patronii lanțului de farmacii Sensiblu, care au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale.

 

Cine sunt, însă, aceștia și cum au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din România?

O parte din răspuns se află în PanamaPapers, baza de date scursă din serverele avocaților Mossack Fonseca din Panama. Documentele obținute de jurnaliștii de la RISE arată cum cei patru șefi de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca să mute sute de milioane de euro în afara țării, bani cu un statut fiscal incert.

Temelia afacerii a fost pusă în anii ‘90 când patru cetățeni străini au înființat grupul ce avea să domine în scurt timp piața românească de produse farmaceutice:

Walid Abboud, 48 de ani, cetățean libanez și britanic. Peste 30 firme în România. Are afaceri și în zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de construcții și consultanță, dar este activ și în industria alimentară.

Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme în România. Pe lângă afaceri, Roger mai colecționează și tablouri, pe care le expune pe la muzee din toată țara. Tot el este și promotorul Muzeului pentru Artă Recentă, instituție de cultură care își propune să fie concurentul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme în România. A fost cel mai implicat în administrarea Fundației Sensiblu, un ONG care a atrage milioane de lei anual pentru acțiuni caritabile.

Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme în România.

La începutul lunii aprilie, dezvăluirile "Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii și a dus la demisia premierului islandez și a unui ministru spaniol. Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăților offshore care permit plasarea de active în teritorii opace și cu fiscalitate extrem de redusă.

După publicarea acestor documente, Franța a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniștrii de finanțe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor offshore.

În opinia cabinetului panamez, mass-media "s-au hrănit cu informații furate din sistemul nostru pentru a difuza știri, scoase din contextul lor, și a dăuna reputației noastre ca firmă serioasă".

Autoritățile din Panama au desfășurat mai multe percheziții la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, însă până în prezent niciunul dintre șefii săi nu a fost pus sub acuzare sau închis

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.