Încă o bancă mare înăsprește condițiile de acordare a creditelor

Publicat in Business 09 Mai 2016 1287 ori
Google+ WhatsApp
Încă o bancă mare înăsprește condițiile de acordare a creditelor
Încă o bancă mare înăsprește condițiile de acordare a creditelor

Statul și populația își fac reciproc concurență pentru banii împrumutați de bănci. Având un client sigur în persoana statului - ministerul de Finanțe are planificate în 2016 împrumuturi cifrate la 50 de miliarde de lei, mai multe bănci importante au crescut în ultima perioadă avansul la creditele ipotecare acordate. Motivul invocat oficial ar fi legea dării în plată.

 

BCR, cea mai mare bancă din România, creşte la 35% avansul la creditele ipotecare și reduce la 25 de ani perioada de rambursare, potrivit economica.net.

Decizia vine ca o reacţie la promulgarea dării în plată şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Legea ar urma să intre în vigoare pe 13 mai. Odată cu noul context legislativ care permite clienților să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanția creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară.

Motivul? Darea în plată

"Ne afăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital și prin creșterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susține producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potențialul de susținere. BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare", spune Dana Demetrian, Vicepreședite Retail&Private Banking, BCR.

Modificarea avansului la 35% este însoțită și de creșterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar și de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Banca Transilvania, singura ce nu a majorat avansul

Astfel, pe podiumul băncilor în funcţie de active care nu au majorat avansul pentru creditele imobiliare rămâne doar Banca Transilvania.

În prezent, un număr de nouă bănci din sistem, dintre care şase în top zece cele mai mari instituţii de credit după active (BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost) au majorat avansul la creditele imobiliare în lei, în cazul celor în euro chiar şi de la 25% la 40%.

Băncile vor împrumuta însă statul cu 50 miliarde lei

Băncile nu se tem că riscă să rămână cu disponibilitățile bancare neplasate în împrumuturi. Aceasta deoarece Ministerul Finanțelor are planificate în 2016 împrumuturi interne cifrate la 50 miliarde de lei. Potrivit profit.ro, în primele zece luni din 2015 băncile au acordat credite cifrate 53,3 miliarde lei, ceea ce le dă asigurări că oricând o cerere în scădere de credite din partea populației poate fi compensată cu ușurință de împrumuturile făcute de stat pentru acoperirea datoriei publice.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.