Jumătate din firmele mari din România, în pericol de insolvență

Publicat in Business 17 Martie 2016 1869 ori
Google+ WhatsApp
Jumătate din firmele mari din România, în pericol de insolvență
Jumătate din firmele mari din România, în pericol de insolvență

Jumătate dintre firmele mari din România, cu afaceri de peste un milion de euro, sunt în dificultate şi riscă să intre în insolvenţă, potrivit Casei de Insolvență Transilvania. Aceste firme mari susţin la rândul lor locuri de muncă şi virează an de an sume importante statului român. Culmea, numărul firmelor care intră în procedură specială este în continuă scădere datorită noului cod al insolvenţelor.

 

 

În prezent, în România sunt aproape 18.000 de companii cu afaceri mai mari de un milion de euro. Doar că aceste companii sunt şi cele care au un impact în economie mult mai mare decât o firmă mică, mai ales că intrarea în insolvenţă înseamnă reorganizare, deci reduceri de costuri care se pot traduce şi în eventuale disponibilizări.

În plus, odată intrate în insolvenţă cele mai multe se îndreaptă către faliment pentru că nu au prea multe oportunităţi ca să devină competitive şi să supravieţuiască. De pildă, companiile în insolvenţă nu pot participa la licitaţii publice şi obţin foarte greu finanţare de la bănci.

Codul insolvenţei a intrat în vigoare în urmă cu un an şi jumătate, iar de atunci numărul insolvenţelor a tot scăzut pentru că nou lege spune că nu se mai poate cere insolvenţa decât dacă firma are datorii neplătite în valoare de cel puțin 40.000 de lei, pe o perioadă de cel puţin 60 de zile. Astfel, intrarea în insolvenţă nu se mai poate face atât de simplu. Aşa că, numărul cererilor pentru administrare specială tot scade.

De pildă, în prima lună a acestui an, numărul de insolvenţe s-a redus cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 660, după cum arată datele Registrului Comerţului. Ce-i drept, foarte multe firme îşi cereau insolvenţa pentru a se proteja cumva de plata datoriilor restante. În momentul în care judecătorul sindic decide intrarea în insolvenţă, plata datoriilor este eșalonată iar penalităţile nu se mai percep.

Codul insolvenţei a făcut ca numărul insolvenţelor în rândul firmelor cu o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro să scadă substanţial, însă în acelaşi timp sunt tot mai multe firmele mari care sunt în dificultate. Chiar dacă în 2015 numărul insolvenţelor s-a înjumătăţit, România rămâne ţara cu cele mai multe eșecuri în afaceri, raportate la numărul de companii active din Europa de Est.

Cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă în prima lună a acestui an sunt firmele care se ocupă cu comerţul, urmate de firmele din domeniul construcţiilor. În perioada 2008-2015, aproape 170.000 de companii din România au intrat în insolvenţă.  

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.