Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează: Am putea avea un război comercial

Publicat in Business 12 Octombrie 2020 951 ori
Google+ WhatsApp
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează: Am putea avea un război comercial
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează: Am putea avea un război comercial

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) trage un semnal de alarmă cu privire la un eventual eșec al negocierilor internaţionale privind impozitarea transfrontalieră.

Mai exact, potrivit OECD, un eşec al negocierilor internaţionale privind impozitarea transfrontalieră, ce ar putea duce la un război comercial, poate şterge peste 1% din activitatea economică globală.

Reacția organizației vine după ce ţările au fost de acord să continue negocierile până la mijlocul anului viitor, transmite Reuters, citată de agerpres.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaţionalele din sectorul digital ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi. În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de locul în care au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Astfel, la finalul săptămânii trecute, vineri, aproape 140 de state au fost de acord cu extinderea discuţiilor, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) şi ezitarea SUA înaintea alegerilor din 3 noiembrie au distrus speranţele că se va ajunge la un acord anul acesta.

Presiunile cresc
De menționat este faptul că presiunile publice sunt în creştere, opinia publică cere ca multinaţionalele profitabile să-şi plătească impozitele conform reglementărilor internaţionale, după ce pandemia a afectat puternic bugetele naţionale, se arată în acordul convenit.

Obiectivul este de a actualiza reglementările internaţionale privind impozitarea, în special pentru a descuraja marile companii de internet, cum ar fi Google, Facebook şi Amazon, să-şi înregistreze profiturile în ţările cu impozite mici, cum ar fi Irlanda, indiferent de locul în care sunt clienţii lor.

Astfel, în absenţa unui nou cadru de reglementare internaţional, din ce în ce mai multe guverne intenţionează să impună propriile taxe pe serviciile digitale, ceea ce a dus la ameninţări cu măsuri de represalii comerciale din partea administraţiei SUA.

„În cel mai sever scenariu, aceste dispute ar putea reduce PIB-ul global cu peste 1%", a previzionat OECD.

De cealaltă parte, noile reglementări pentru impozitarea serviciilor digitale şi propusul impozit global minim ar spori impozitarea multinaţionalelor cu 1,9% până la 3,2%, sau aproximativ 50 – 80 miliarde de dolari pe an.

Peste 100 de țări au fost de acord
Tot la finalul săptămânii trecute, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz a anunțat că peste 130 de ţări au fost de acord ca planul privind adoptarea unor reglementări globale pentru impozitarea multinaţionalelor să fie discutat la reuniunea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente).

Scholz a explicat că obiectivul principal al oricărui acord va fi ca ţările să se asigure că giganţii din domeniul digital, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, vor fi făcuţi să plătească suficiente impozite.

Anul trecut, SUA au anunţat că au decis să îşi suspende participare la aceste discuţii în cadrul OECD.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.