Procter & Gamble pregăteşte o investiţie majoră într-o nouă fabrică la Urlaţi, care va avea 600-800 de angajaţi

Publicat in Business 22 Iulie 2019 995 ori
Google+ WhatsApp
Procter & Gamble pregăteşte o investiţie majoră într-o nouă fabrică la Urlaţi, care va avea 600-800 de angajaţi
Procter & Gamble pregăteşte o investiţie majoră într-o nouă fabrică la Urlaţi, care va avea 600-800 de angajaţi

 Gigantul american va construi primul proiect de tip greenfield din ultimul deceniu în segmentul bunurilor nealimentare ♦ Fabrica va avea 600-800 de angajaţi. 

Procter & Gamble, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa mondială a bunurilor de larg consum, pregăteşte o investiţie masivă în România, o nouă fabrică de la zero, unde va angaja 600-800 de oameni, conform surselor din piaţă.

Oficialii grupului nu au dorit să co­men­teze. „Nu comentăm zvonuri sau speculaţii.“

Noua investiţie a gigantului american, ce deţine în portofoliu mărci precum Pampers, Ariel, Gillette sau Head & Shoulders, va fi ridicată tot în localitatea Urlaţi din judeţul Prahova. Tot aici, la circa o oră de Bucureşti, se află şi fabrica P&G pentru produse de păr. Proiectul a fost lansat în 2010 – când a fost produsă prima sticlă de şampon – şi a necesitat investiţii de peste 100 de milioane de dolari. Americanii au mai investit pe parcurs în noi linii de producţie pentru această unitate devenită centru de export.

Terenul pe care este construită fabrica are 25 de hectare, iar centrul propriu-zis ocupă o suprafaţă de 6 hectare. Astfel, loc de dezvoltare există. De altfel, aceasta a fost ultima investiţie majoră de tip greenfield în segmentul bunurilor nealimentare din România, un segment care numără relativ puţine fabrici de mari dimensiuni.

România nu mai are nicio fabrică mare de pastă de dinţi, de săpun solid sau de scutece spre exemplu, toate produse care se găsesc în portofoliul P&G. Compania este activă şi pe segmentul detergenţilor însă este puţin probabil să deschidă o unitate de producţie în această piaţă dat fiind că a avut deja una la Timişoara, pe care a cedat-o grupului german Dalli. Atunci, americanii spuneau că au supra-producţie de detergent pudră.

Pe segmentul scutecelor, P&G are o fabrică gigant în Targowek, Polonia, unde realizează Pampers. Mai mult, o nouă unitate în domeniu este puţin probabilă în aceeaşi regiune, mai ales că natalitatea nu e încurajatoare. 

Pe de altă parte, la Urlaţi ar putea fi vorba de o relocare din Occident. În Germania ame­ri­canii produc pastă de dinţi (Blend a Med), con­form datelor ZF. Aparate de ras Gillette se realizează tot în Polonia, potrivit datelor existente.

În România americanii mai au doar o unitate de producţie acum. Fabrica de la Urlaţi, din judeţul Prahova, a gigantului american Procter & Gamble, produce anual 220 de milioane de unităţi, respectiv sticle de şampon, balsam de păr sau alte produse de îngrijire. Acestea ajung apoi către un miliard de consumatori din regiune, dar nu numai.

Exportul merge către Europa de Sud-Est, Rusia, Turcia, Israel, CAR, CAU (zona Caucazului, volumele unităţii de producţie crescând constant, potrivit unor declaraţii de acum câteva luni ale lui Antoine Brun, vice-preşedinte South-East Europe în cadrul P&G.

El conduce din poziţia sa şi operaţiunile locale de import şi distribuţie locale ale gigantului american. P & G are în România două tipuri de activităţi – import şi distribuţie a unor mărci precum Always, Ambi Pur, Ariel sau Gilette şi producţie la Urlaţi.

Fabrica din Prahova a americanilor are la rândul său o altă conducere – un director de fabrică expat, conform datelor ZF. Prima sticlă de şampon produsă la Urlaţi a fost gata în urmă cu mai bine de nouă ani, în mai 2010, când a fost deschis centrul din judeţul Prahova. Încă de la început, fabrica a fost gândită ca un hub de export, pe piaţa locală ajungând mai puţin de 10% din producţie, conform celor mai recente date ale ZF.

La nivel local, P&G este cel mai mare jucător din industria bunurilor de larg consum nealimentare. Procter&Gamble Distribution, divizia locală de distribuţie a producătorului american, a realizat o cifră de afaceri de circa 1,55 miliarde de lei în 2018, în creştere cu aproximativ 7% faţă de valoarea din 2017, potrivit datelor publice. Procter & Gamble Distribution este cea mai mare companie deţinută de gigantul P&G în România. Gigantul american mai are şi Procter & Gamble Marketing România şi firma Detergenţi SA, care operează producţia.

În 2018, Detergenţi SA a înregistrat o cifra de afaceri de 105 milioane de lei, plus 5% faţă de 2017. Ritmul de creştere s-a menţinut.

Americanii de la P& G au deţinut până în 2014 şi o fabrică la Timisoara, unde se produceau detergenţi sub branduri precum Ariel, Tide, Bonux sau înălbitorul Ace. Unitatea a fost achiziţionată de la stat în anul 1995 şi vândută apoi către grupul german Dalli.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.