Bombă în piață - Un controversat om de afaceri, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară, favorit să preia divizia de mobil a Telekom

Publicat in Business 17 Iulie 2019 592 ori
Google+ WhatsApp
Bombă în piață - Un controversat om de afaceri, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară, favorit să preia divizia de mobil a Telekom
Bombă în piață - Un controversat om de afaceri, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară, favorit să preia divizia de mobil a Telekom

Omul de afaceri Spas Rusev, care a depus o ofertă angajantă, este favorit pentru a prelua divizia de mobil a Telekom Romania, au declarat surse apropiate discuţiilor, Rusev este considerat un personaj controversat, el fiind prezentat fie ca un ”oligarh de dreapta” şi eminenţă cenuşie în perioada guvernului lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, fie ca un personaj având legături cu membri ai unor grupări infracţionale din Bulgaria. El este acţionar principal al celui mai mare operator de telecomunicaţii din Bulgaria, compania Vivacom, scoasă recent la vânzare, scrie news.ro.

Primele informaţii despre o potenţială vânzare a Telekom România către Rusev au apărut la începutul anului.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru News.ro că Spas Rusev este favorit să preia divizia de mobil a Telekom România, în condiţiile în care patru competitori sunr interesaţi de o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicaţii sau a unei părţi din afacere.

Ceilalţi trei sunt RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, grupul francez Orange şi compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia.

Rusev deţine o participaţie de 46% la Vivacom, compania fiind scoasă la vânzare, la o evaluare ce poate depăşi 1,2 miliarde euro, conform Financial Times. El a şi confirmat informaţia, spunând că ”acum este momentul potrivit pentru a vinde".

Spas Rusev a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Vivacom în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB şi Delta Capital, companie deţinută de fostul ministru de finanţe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital. Vânzătorul acţiunilor Vivacom a fost chiar VTB, în condiţiile în care grupul a devenit unicul proprietar al holdingului care deţinea compania de telecomunicaţii în 2013, după ce partenerul de afaceri al ruşilor, miliardarul Tzvetan Vassilev, nu şi-a achitat la timp o datorie de 150 milioane de euro către VTB.

De altfel, Tribunalul Comercial Englez a respins recent tentativa unor entităţi din străinătate de a contesta dreptul de proprietate asupra companiei Vivacom din Bulgaria, Potrivit Vivacom, LIC Telecommunications din Luxembourg şi Empreno Ventures din Insulele Virgine Britanice au încercat să oprească tranzacţia prin care Vivacom este vândută actualilor proprietari prin intermediul unui proces de vânzare competitiv, după ce proprietarii anteriori au intrat în incapacitate de plată a unui împrumut. După ce au pierdut în mai multe rânduri în instanţe din Luxembourg şi Bulgaria, reclamanţii au recurs la tribunalul englez argumentând că vânzarea a fost fraudă, a fost făcută la un nivel subevaluat şi ar trebui să fie anulată.

Pe lângă Vivacom, Rusev deţine, printre altele, hotelurile Radisson Blu şi Hilton din Sofia. El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fosta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro.

El locuieşte în Londra din anul 1991 şi este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanţatori şi politicieni din Rusia şi Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” şi a fost poreclit “eminenţa cenuşie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat şi că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracţionale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 şi care a devenit celebru după ce a supravieţuit unui atentat asupra sa în 2003, şi Vasil " Craniul "Bozhkov.

Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziţia subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri pentru Telekom România.

Acţionarul principal al Telekom România este grupul elen OTE, controlat de Deutsche Telekom. Statul român are o participaţie de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deţine 30% din acţiunile fostului Cosmote. Grupul elen OTE deţine 54,04% din acţiunile fostei Romtelecom.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.