Investitii de 4 milioane euro la rafinaria Petrobrazi

Publicat in Business 23 Ianuarie 2019 3870 ori
Google+ WhatsApp
Investitii de 4 milioane euro la rafinaria Petrobrazi
Investitii de 4 milioane euro la rafinaria Petrobrazi

OMV Petrom continuă lucrările de modernizare la rafinăria Petrobrazi. În ultimele șase luni, au fost modernizate instalațiile și rezervoarele de stocare a benzenului, reducându-se astfel emisiile de compuși organici volatili. Valoarea totală a proiectului, care include investiții și cheltuieli de modernizare și dezafectare depășește 4 milioane de euro.

În cadrul acestei inițiative, trei rezervoare existente au fost modernizate, iar șase rezervoare vechi, de mici dimensiuni, ce se foloseau pentru stocarea benzenului au fost dezafectate. De asemenea, pompele folosite la vehicularea benzenului au fost dotate cu etanșări duble.

Aceste lucrări au făcut parte din proiectul de optimizare a capacitații de depozitare, ceea ce a condus la alinierea infrastructurii de stocare a benzenului la cele mai bune soluții tehnice disponibile folosite la nivel internațional, respectând astfel angajamentele luate în fața Ministerului Mediului și APM Prahova în ceea ce privește reducerea emisiilor nedirijate.

În cadrul rafinăriei Petrobrazi, benzenul este un produs secundar, vehiculat în sistem închis, având o pondere de circa 0,5% din capacitatea totală a rafinăriei.

”Activitatea de depozitare și încărcare a benzinei și altor produse este principalul generator de emisii de benzen și compuși similari din rafinării. Tocmai de aceea, încă din anul 2008, ne-am concentrat să modernizăm parcul de rezervoare (peste 50 de rezervoare modernizate) și să echipăm rampele de încărcare a cisternelor și vagoanelor cu unități moderne de recuperare a vaporilor. Lucrările de modernizare a rezervoarelor au drept urmare reducerea emisiilor de compuși organici volatili de la cca 90% până la 99% – reducere vizibilă în cursul anului 2018. După ce am modernizat infrastructura asociată celor mai mari instalații, ne putem concentra și pe echipamentele care au o pondere redusă în ceea ce privește emisiile în activitatea curentă a rafinăriei”, a declarat Adrian Mincu, director al Administrației Petrobrazi.

Despre benzen

Benzenul este o substanță volatilă și inflamabilă, cu miros specific, asemănător cu cel al benzinei, fiind una din
substanțele chimice din componența acesteia.

Benzenul este folosit ca produs intermediar de o serie de industrii: pentru producerea unor precursori ai plasticelor
și polistirenului (stiren, nylon), pentru producția vopselurilor și de adezivilor, dar și ca solvent și dizolvant.

Benzenul este inclus pe lista compușilor monitorizați la nivelul Uniunii Europene, în vederea respectării standardelor de calitate a aerului. Nivelul setat la nivel european este de 5 µg/m3 (medie anuală). Conform unui
studiu al grupului de lucru pe benzen de la nivelul Uniunii Europene, principala sursa de benzen atmosferic este
traficul auto (80-85%).

Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone de țiței anual, este una dintre cele mai
importante unități de acest tip din țară. Producția Petrobrazi poate acoperi necesarul de carburanți anual pentru 3
milioane de autovehicule.

În perioada 2005-2017, rafinăria Petrobrazi a beneficiat de investiții de peste 1,5 miliarde euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalații noi și în proiecte de mediu. În prezent, rafinăria Petrobrazi funcționează
la cele mai înalte standarde de performanță si de mediu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.