Angajații din construcții au salarii mai mari, dar vor avea mai puțini bani la pensie

Publicat in Business 08 Ianuarie 2019 3859 ori
Google+ WhatsApp
Angajații din construcții au salarii mai mari, dar vor avea mai puțini bani la pensie
Angajații din construcții au salarii mai mari, dar vor avea mai puțini bani la pensie

Arhitecții, inginerii și muncitorii din construcții nu vor contribui la Pilonul II de pensii în următorii 10 ani. Cele 3,75 de procente care mergeau în contul pensiei administrate privat vor rămâne în mâna salariaţilor, prevede ordonanţa guvernului, intrată în vigoare la inceputul anului. Părerile despre această idee sunt împărţite.

Salariaţii din construcţii beneficiază de anul acesta de mai multe scutiri de impozite. Salariul minim s-a dublat faţă de anul trecut şi a ajuns la 3.000 de lei.

Adrian Benţa, expert în fiscalitate: Scutirea la impozitul pe venit de 10%, scutirea la plata contribuţiei de sănătate de 10% şi reducerea contribuţiei la pensii de la 25% la 21,25%. Mai exact, pentru aceşti salariaţi din construcţii se elimină obligaţia plăţii contribuţiei la pensia administrată privat de 3,75% pentru o perioadă de 10 ani.

Patronatele din construcţii salută măsurile pentru că aduc mai mulţi bani în mână angajaţilor, iar asta însemnă forţă de muncă mai bine plătită, mai uşor de recrutat şi, în consecinţă, productivitate mai mare.

Adriana Iftime, director general la Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Sunt într-adevăr nişte măsuri care dacă vor fi puse în aplicare, aşa cum a fost discutată de federaţia noastră cu Guvernul, putem să vorbim despre o schimbare majoră în sectorul nostru.

Economiştii avertizează însă că sistarea contribuţiilor la Pilonul II va micşora pensiile.

Adrian Benţa, expert în fiscalitate: Din punctul de vedere al pensiei primite din sistemul public, nu, pensia este identică cu cât s-ar fi plătit şi dacă nu se făcea reducerea, însă cu siguranţă scade venitul din pensia administrată privat.

Adriana Iftime, director general la Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Nu văd în asta o problemă. Pilonul II rămâne în continuare o opţiune personală. Nu există motive de îngrijorare, cel puţin pe sectorul nostru, cel de construcţii.

Salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor s-a dublat începând cu data de 1 ianuarie 2019. Taxele datorate statului pentru un salariu de 3.000 de lei ajung la 638 de lei - contribuţia la pensii datorată de salariat şi 10 lei - contribuţia la muncă, datorată de angajator.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.