Nicolae Ciucă şi-a tras clapa lui însuşi

Publicat in Ion Cristoiu de catre Ion Cristoiu 06 Iulie 2022 1052 ori
Google+ WhatsApp
Nicolae Ciucă şi-a tras clapa lui însuşi
Nicolae Ciucă şi-a tras clapa lui însuşi

Luni, 4 iulie 2022, dimineața. Europa FM trasmite următoarea știre, menită a ridica tensiunea politică din România, țară hărțuită de Caniculă:

„Premierul Nicolae Ciucă va prezenta, luni, rezultatele evaluării miniştrilor din echipa sa. (...)
Surse politice spun că unii miniștri ar putea fi înlocuiți."

Nu e singura instituție de presă care împinge opinia publică să aștepte cu sufletul la gură ziua de luni, 4 iulie 2022, cînd Nicolae Ciucă ar urma să anunțe rezultatele evaluării de către domnia sa, în calitate de premier, a prestației avute de fiecare membru al Guvernului. Momentul bilanțului a fost programat public de șeful Guvernului încă din 25 mai 2022. Atunci, domnia sa, cum se împlineau șase luni de la preluarea guvernării, ținea să precizeze:

„Nu o să facem un bilanț astăzi pentru că am convenit că această activitate să aibă loc la sfîrșitul luni iunie din motive și argumente cît se poate de obiective. (....) Am convenit la nivelul Coaliției ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele șase luni să fie prelungit pînă la sfîrșitul lunii iunie."

Se știe că zicala Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor e valabilă și într-o țară precum România, mîndră că poate oferi marilor puteri teritoriu pe gratis pentru ca acestea să-și instaleze baze militare. Prin urmare, de cînd Nicolae Ciucă s-a apucat să anunțe că evaluarea miniștrilor de către domnia sa va avea loc la finele lui iunie 2022, presa noastră s-a instalat într-o pîndă intensă pentru a sesiza, fie și cu o oră înaintea anunțului de la Palatul Victoriei, ce ministru va fi dat afară, provocînd astfel bucurie în partidul care l-a numit, pentru că se face astfel un loc liber la masa cu fripturi bugetare.

Treptat-treptat, atenția presei față de evaluare slăbește, ocupată cum e cu alte întîmplări mai mult sau mai puțin senzaționale. Joi, 30 iunie 2022, purtătorul de cuvînd al Guvernului, anunță că luni, 4 iulie 2022, Premierul (cu P mare) va prezenta public rezultatele evaluării de către el a activității de șapte luni a miniștrilor.

Presa întră în fibrilație.
În zilele care urmează, dar mai ales duminică, 3 iulie, pe de o parte pentru că mai e puțin pînă la ora fatală, pe de alta, pentru că duminică e zi de odihnă lăsată de Dumnezeu Politicii, televiziunile de știri, siturile, radiourile se întrec în a spori ațîțarea față de ziua de luni, Ziua cînd va veni Evaluarea, mult mai interesantă decît Ziua cînd vor veni peștii.

Titlurile spun totul:

Bate vânt de remaniere la Guvern. Premierul Ciucă prezintă „lista neagră" a miniștrilor restanțieri.
Bate vânt de remaniere la Guvern: Nicolae Ciucă va prezenta evaluarea miniștrilor.
Ciucă anunţă luni ce miniştri dă afară.
Ce miniştri vor fi daţi afară. Ciucă anunţă luni remanierile.
Luni, 4 iulie 2022.
A venit Ziua cea Mare pentru televiziunile de știri.
Ziua căderii într-o succesiune de Breaking Newsuri.
Studiourile sînt pregătite pentru a comenta de ce a fost dat afară ministrul X, dacă asta va produce supărări sau fericiri la partidul care l-a desemnat, și mai ales cine îi va lua locul. Ziariștii acreditați la Palatul Victoria și-au pus veșminte de intrare în direct din Piața Victoriei cu clădirea Guvernului în spate.

Toată lume așteaptă o conferință de presă, prefațată de un Statement, în care premierul să explice evaluările făcute miniștrilor săi și acolo, unde a decis remanierea, să aducă argumente convingătoare.
Așteptare zadarnică.

Evaluarea nu va fi prezentată, cum ar trebui, într-o conferință de presă transmisă în direct de televiziuni și prin asta devenită moment politic important, cu posibilitatea de a fi alintat de presa guvernamentală drept moment istoric.

La ora 11.30 pe site-ul Guvernului, se postează un text lung cît o zi de post sau mă rog de caniculă, purtînd un titlu ce poate fi recitat ca o poezie:
Stabilitate, siguranță și dezvoltare – șapte luni de guvernare. Gen, Cineva din fundul mării care nu te dă uitării.

Textul e nu doar lung, dar și mediocru, sufocat de clișee.
Dezamăgirea e totală.

Din întreg textul doar cîteva rînduri sînt dedicate Evaluarii. Înțelegem că Evaluarea a fost o acțiune serioasă:

„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la așteptările cetățeanului și societății românești."

Numai că această evaluare pare a fi fost făcută pentru a-i da lui Nicolae Ciucă porția zilnică de bucurie:

„Am monitorizat cu atenție și m-am bucurat să constat că fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă șansa accesării acestui mecanism de finanțare european."

Nu numai că premierul nu anunță nici o remaniere, dar ceea ce el numește Evaluarea miniștrilor la șapte luni de guvernare, e un material de propagandă de valoarea unui afiș din vremea ocupației sovietice despre viața nouă din RPR. Totul e frumos, totul merge bine. Vorba lui Ion Băieșu: „Ce frumos e pe la noi / Fie miercuri, fie joi / Nu există să existe / Cetățeni cu fețe triste".
Nu există o singură nemulțumire, o singură observație critică. Miniștrii nu numai că nu trebuie remaniați, dar mai mult, judecînd după cît sînt de buni, ar trebui eternizați în post prin modificarea în acest sens a Constituției.

A tras clapa presei Nicolae Ciucă?
Nu.
Nicolae Ciucă și-a tras clapa lui însuși.

Așa zisul bilanț al celor șapte luni de guvernare e atît de fals propagandistic, de ceaușist în părerea despre activitatea Guvernului, încît ar face din nou pe poetul proletcultist să scrie: Strungul, plugul și condeiul / Au pornit să chiuie. / Și-au pus flori la pălărie/ Și văzduhul țiuie.

Pentru presă, pentru opinia publică acest exercițiu de înfrumusețare bolșevică a realității, contrastînd violent cu viața de fiecare zi, tot mai grea, s-a dovedit un prilej de a denunța din nou una dintre slăbiciunile lui Nicolae Ciucă:
Plăcerea de a vorbi doar prin Comunicate.

Dacă n-ar fi publicat acest bilanț, Nicolae Ciucă ar fi fost scutit de valul de critici dure care au urmat dezamăgirii produse de cunoașterea Comunicatului.
Mai bine tăcea.

Ion Cristoiu,

Www.cristoiublog.ro

 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.