Adevărata bătălie dintre Ludovic Orban și Sistem abia acum începe

Publicat in Ion Cristoiu de catre Ion Cristoiu 11 August 2021 1028 ori
Google+ WhatsApp
Adevărata bătălie dintre Ludovic Orban și Sistem abia acum începe
Adevărata bătălie dintre Ludovic Orban și Sistem abia acum începe

S-au încheiat alegerile pentru șefia organizațiilor județene ale PNL.
Timp de mai multe săptămîni, zilele de sîmbătă și duminică au fost pentru televiziunile de știri hrana substanțială numită Războiul civil din PNL. Un Război care, ca și cum ar fi vorba de o Diversiune, deși, deocamdată nu cred că e, a pus stăpînire pe spațiul mediatic astfel încît să nu se discute despre dezastru Guvernării de Centru Dreapta:
De la absența oricărei reforme a statului pînă la uriașa risipă de resurse financiare în numele vaccinării.

Toate alegerile de la nivel de județ, cu mici excepții, s-au desfășurat după același tipic.
Cele două grupări au fost reprezentate în sală, evident, cu dominarea Grupării Florin Cîțu.
Florin Cîțu a fost prezent pe post de prapure pupat și purtat de Emil Boc, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan. În schimb, Ludovic Orban a fost prezent de unul singur sau, dacă a fost însoțit de un tovarăș de luptă, n-a beneficiat de discursuri de sprijin de la tribună.

Liderul PNL prezent și deosebit de activ a fost Emil Boc. Prin frecvența intervențiilor mediatice, dar și prin favorurile de care se bucură ca primar din partea Guvernului (o halcă din PNRR i-a fost dată pentru a face clujenilor metrou, restricțiile s-au relaxat astfel încît el să poată organiza festivalurile aducătoare de profit, atît legat cît și ilegal), putem spune că, de ceva vreme, președintele PNL nu mai e Ludovic Orban, ci Emil Boc.

De regulă, la finele alegerilor, noul șef al filialei și-a anunțat sau și-a confirmat sprijinul pentru unul dintre combatanți. Mai nou, s-a ivit un fenomen interesant, semn clar că Sistemul și-a vîrît cizmele în bătălia din PNL. Lideri care și-au anunțat la finele ședinței susținerea pentru Ludovic Orban s-au apucat într-o noapte să posteze pe Facebook un text de adeziune, dar și de Cult al personalității pentru Florin Cîțu.

Plecînd de la declarațiile publice ale proaspăt aleșilor, presa a găsit de cuviință să facă un bilanț și, evident, o profeție. Din cele 49 de organizații, 32 s-au declarat în favoarea lui Florin Cîțu. Pentru Ludovic Orban s-au pronunțat 12 filiale. Cinci filiale stau în expectativă. Presa scrie că acestea înclină către Florin Cîțu. Profeției că Florin Cîțu va fi cîștigător îi dă replica Ludovic Orban reamintind că președintele PNL va fi ales la Congres de cei 5000 de delegați. Care delegați au dreptul să voteze cum îi taie capul. Logica simplă ne spune, pornind de la realitățile complicate dintr-un partid, că votul secret ar putea aduce o surpriză uriașă. Și anume victoria zdrobitoare a lui Ludovic Orban, deși din 49 de organizații, doar 12 au anunțat că-l sprijină pe actualul președinte. Cum votul va fi secret, și cum mandatul delegației nu e imperativ, se schițează posibilitatea ca la votul secret mulți delegați să voteze în favoarea lui Ludovic Orban și-n semn de rebeliune față de încercarea Sistemului condus de Klaus Iohannis să-l proțăpească președinte pe Florin Cîțu. Așa cum am mai scris, un partid e mai greu de manipulat decît un Popor. Și astfel toate manevrele Sistemului pentru a-l impune pe Florin Cîțu ar putea avea, la Congres, efectul invers celui scontat. Sînt semne că mulți lideri județeni au fost șantajați cu amenințarea dosarului pentru a se declara public de partea lui Florin Cîțu. La votul secret nu se va ști niciodată cine și cum a votat. Nu-i exclus ca șantajații să-l voteze pe Ludovic Orban așa, de-al dracului.

Ludovic Orban e mult mai apropiat de PNL decît Florin Cîțu sau chiar Klaus Iohannis.
Judecînd și după posibila reacție la parașutarea lui Florin Cîțu în fruntea PNL, Ludovic Orban are mult mai multe șanse la Congres decît Florin Cîțu, chiar dacă declarațiile publice de pînă acum îi sînt defavorabile.
Cu o singură condiție:
Să rămînă în cursă pînă la Congres.

Pentru asta, Ludovic Orban trebuie să treacă două examene:
Primul, al manevrelor oculte menite a-l face să renunțe la competiție. Ludovic Orban poate fi scos din cursă printr-o convocare la DNA. Cu un șantaj e mai greu de crezut că va fi scos din cursă prin abandonare. Nu cred însă că Sistemul lui Klaus Iohannis riscă o asemenea manevră grosolană. Ludovic Orban ar fi scos din cursă cu un preț uriaș.

Al doilea examen îl reprezintă cea de-a doua fază a competiției. A fost prezentată chiar de Ludovic Orban:

„După 20 august va începe a doua fază a competiţiei, faza de prezentare a moţiunilor în fiecare filială. Moţiunile vor fi prezentate în faţa Colegiului Director Judeţean, care cuprinde Biroul Judeţean ce va fi ales, plus primarii, preşedinţii de organizaţii locale. Moţiunile vor fi votate, după care vor fi stabiliţi delegaţii la congres, iar delegaţii la congres sunt cei care hotărăsc cine va fi preşedintele PNL".

Statutul PNL spune clar:

„Un proiect de moțiune devine moțiune acceptată ce se dezbate în CON dacă întrunește susținerea a cel puțin 10 Colegii Directoare Județene".

Ce înseamnă asta?
Că fiecare Colegiu Director Județean se pronunță prin vot secret pentru susținerea unei moțiuni. Decizia de susținere e luată prin votul secret al majorității celor prezenți.

Cei care vor vota vor fi însă, din cîte se vede, membrii nomenklaturii PNL-ului, dependenți de stat. În plus, acești membri sînt la mîna liderului județean al PNL. Credeți că vreun lider care și-a declarat public sprijinul pentru Florin Cîțu nu se va da peste cap să obțină un vot în favoarea Moțiunii Florin Cîțu? Nu de alta, dar decizia de susținere a uneia dintre cele două moțiuni va fi pusă exclusiv pe seama liderului județean.

Cum ar putea fi scos din joc Ludovic Orban?
Prin nerealizarea numărului de 10 filiale județene în favoarea Moțiunii sale.

E atît de complicat?
Firește că nu.
Spre deosebire de votul de la Congres, cel de la județ, chiar dacă secret, va semnala cine și cum a votat.
Față de delegați cei care vor vota la județ sînt ușor de influențat de către Sistem.
Din cîte se vede, adevărata bătălie dintre Ludovic Orban și Sistem abia acum începe.

Ion Cristoiu

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.