Punerea Astra Asigurări sub administrare specială şi, implicit, schimbarea strategiei de piaţă a celei mai mari societăţi de asigurare din România echivalează cu eliminarea unuia dintre cei trei jucători care au practicat prime de asigurare cu mult sub nivelul mediu al pieţei.

 

 

Mai mult, Euroins, o altă societate recunoscută ca având preţuri foarte mici, se află în vizorul ASF şi a anuţat o majorarea semnificativă de capital.

 


Nu în ultimul rând, Carpatica Asig, societatea care completeză grupul firmelor ce domină, ca volum al contractelor, zona asigurărilor RCA şi a celor de locuinţă, este măcinată de problemele penale ale patronuluiNiciuna dintre cele trei societăţi nu îşi va mai permite să mizeze pe prime de asigurare cu mult sub media pieţei fără a risca fie pierderi uriaşe, fie noi sancţiuni.

 


Cel mai mult vor avea de suferit şoferii. Preţul poliţelor RCA a explodat faţă de anul trecut, în special pentru şoferii tineri, sub 30 de ani. Aceştia plătesc în prezent şi de patru ori mai mult pentru o poliţă, iar valoarea asigurării poate depăşi chiar şi 2.000 de lei.De exemplu un tânăr bucureştean care conduce un autoturism de 1,6 litri şi 90 de cai putere va plăti un RCA între 1.400 lei şi 3.000 lei pe an.La polul opus, şoferii cu vârsta în jur de 60 de ani au diverse facilităţi şi sunt cei mai curtaţi de către asigurători. Aceştia vor scoate din buzunar de 10 ori mai puţin decât un şofer cu vârsta de 30 de ani.Cu alte cuvinte, în scenariul pozitiv în care grupul celor trei societăţi îşi vor alinia preţurile la tarifele practicate de cel mai ieftin asigurător scumpirea va fi de cel puţin 150 de lei, adică aproape 25%.


Şi poliţele de locuinţă se scumpesc. Asigurările pentru calamităţi şi incendii nu vor mai putea fi achiziţionate la un preţ mai mic de 20 de euro. Am putea avea de-a face practic cu o dublare a preţului pentru cea mai ieftină asigurare facultativă de locuinţă, dacă cele trei societăţi îşi vor alinia preţurile la un nivel care să le permită să ofere si siguranţa cerută de normele ASF.

 

Informaţiile au fost prezentate sâmbătă, la emisiunea Income Magazine, de la Antena 3.