Cum alegi un elevator auto profesional?

Publicat in Auto & Moto 25 Septembrie 2020 849 ori
Google+ WhatsApp
Cum alegi un elevator auto profesional?
Cum alegi un elevator auto profesional?

Ai un service sau de acum încolo urmează să-ți deschizi unul? Înseamnă că este timpul să iei în calcul investiția într-un elevatora auto. Din punct de vedere al structurii lor, elevatoarele se împart în elevatoare auto cu două sau patru coloane, elevatoare auto de tip platformă și elevatoare auto de tip foarfecă. Există și elevatoare pentru motociclete sau ATV-uri, dar în articolul prezent ne vom concentra exclusiv pe elevatoare auto și modul lor corect de selecție în funcție de necesități.

Oricare din modelele de elevatoare auto prezentate mai sus se poate achiziționa din magazinul online eqp.ro, un magazin specializat în echipamente și accesorii auto de cea mai bună calitate, produse de companii renumite la nivel mondial pentru fiabilitatea produselor lor. Dar în momentul în care dorești să faci o alegere, cu atât de multe opțiuni pe piață, poate fi dificil și chiar copleșitor să fii nevoit să optezi pentru un singur model. De aceea, iată care sunt câteva din principalele aspecte cărora trebuie să le dai atenție înainte de a face un pas ferm în vederea achiziției unui elevator.

Prețul

La ora actuală, pe piața din România, prețul pentru un elevator auto competent începe de la aproxiamtiv 7000 de lei și poate crește chiar și de zece ori mai mult în funcție de model. De aceea, dacă nu dispui de un buget de investiție nelimitat, cea mai bună variantă este să-ți stabilești de la început suma pe care ești dispus să o plătești pentru un elevator auto nou și să fci tot posibilul să te încadrezi în ea. Nu cumpăra cel mai ieftin elevator de pe piață, dar nici nu te avânta la cel mai scump dacă nu ai în plan să-l folosești pentru operații delicate precum reglarea direcției.

Sistemul de siguranță

În funcție de sistemul de siguranță din dotare, elevatoarele auto pot avea mecanisme de blocare și deblocare manuale sau automate. Cele cu mecanisme manuale costă mai puțin decât cele cu mecanisme automate, dar dacă ar fi să ne orientăm strict după eficiență, specialiștii susțin că cele din urmă sunt mai sigure. Pe de altă parte, pentru evitarea accidentelor, elevatoarele auto nu pot fi utilizate în mod legal decât după obținerea unei autorizații speciale, din partea autorităților competente și angajarea unui operator expert.

Înălțimea maximă de ridicare

Oricât de mult ți-ai dori un elevator puternic, capabil să ridice mașinile elevate până la o înălțime de cel puțin 1m 50, trebuie să ții cont de spațiul din interiorul atelierului înainte să comanzi utilajul preferat. Elevatoarele auto nu trebuie să aibă doar suficient spațiu pentru a putea fi montate, ci și pentru a ridica mașinile operate până la înălțimea maximă de care sunt capabile. De aceea, pentru un atelier scund sau unul prevăzut cu sisteme de ventilație sau încălzire pe tavan, cel mai potrivit elevator este unul special pentru vulcanizări care deși nu poate ridica autoturismele elevate până la o înălțime foarte mare, este foarte practic.

Modul de operare

În ceea ce privește modul de operare, cele mai comune elevatoare sunt cele manuale. Acestea nu sunt la fel de practice precum elevatoarele dotate cu mecanisme automate, dar pentru că au un număr mic de funcții, unii mecanici le preferă tocmai pentru minimalismul lor.

Fixarea în podea

Pentru că au doar două puncte de sprijin, elevatoarela auto cu două coloane se fixează obligatoriu în cimentul atelierului pentru a putea fi utilizate în deplină siguranță. Dar există și elevatoare cu patru coloane sau elevatoare de tip foarfecă ce pot fi mutate după bunul plac dintr-un loc în altul. Pe de altă parte, pentru cei care țin la spațiul din interiorul atelierului lor, cele mai bune sunt elevatoarele de tip foarfecă cu sistem de susținere special creat pentru a fi îngropat în podea și care face ca atunci când elevatorul nu este folosit să formeze o suprafață perfect plană cu podeaua atelierului.

Scopul elevatorului

Fără excepție, toate elevatoarele sunt create cu scopul de a ridica mașinile de la sol și a le muta pe verticală. Nu ai voie să ridici alte obiecte de mase foarte mari cu un elevator și nici autoturisme în care încă se află persoane. Pe de altă parte, ridicarea nu trebuie să aibă loc doar cu scopul de a face revizii sau reparații, ci și pentru stivuirea mașinilor unele peste altele. Această acțiune se poate realiza cu ajutorul unui elevator cu două coloane și ajută la economisirea spațiului din atelier.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.