Valeriu Matei: Mircea Cosma a stat la originea relatiilor ample dintre Basarabia si Prahova

Publicat in Administratie 19 August 2014 Actualizat: 19 August 2014 1372 ori
Google+ WhatsApp
Valeriu Matei: Mircea Cosma a stat la originea relatiilor ample dintre Basarabia si Prahova
Valeriu Matei: Mircea Cosma a stat la originea relatiilor ample dintre Basarabia si Prahova

Valeriu Matei (director al Institutului Cultural Roman de la Chisinau, poet, scriitor, istoric, om politic al Republicii Moldova, candidat la prezidentialele din anul 1996 din RM) despre Mircea Cosma:

 

 

 

 

“Mircea Cosma a stat la originea relatiilor ample dintre Basarabia si Prahova. Este un exemplu care merita sa fie preluat si de alti politicieni”

 

 

Intr-un interviu acordat presei romanesti, distinsul poet, scriitor si om politic basarabean, Valeriu Matei, vorbeste despre colaborarea intensa dintre judetul Prahova si raioanele Republicii Moldova, dar mai ales despre relatia speciala cu Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

 

Intrebat despre rolul pe care presdintele CJ Prahova il are in sustinerea procesului de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, Valeriu Matei a declarat: “Intamplator, sunt cel care cunoaste, poate cel mai bine intreg acest proces si contributia pe care domnul Mircea Cosma a avut-o, incepand cu anul 1990, de cand ne-am cunoscut, pentru ca v-as spune ca absoluta majoritate a acestor lucruri le-am realizat impreuna, pornind de la primele acorduri de colaborare si cooperare intre raioanele de atunci, primul acord a fost intre judetul Prahova si raionul Leova, pe care l-am facut inca in debutul anilor 1990, si nu in 2003 cand s-au reluat, dupa disparitia judetelor”.

 

Relatiile dintre fostele judete ale Basarabiei si Prahova dateaza din 1992, cand a fost incheiat acordul de cooperare intre judetul Prahova si Raionul Leova.

 

Odata cu crearea in 1998 a judetelor, s-a realizat acordul de infratire intre judetele Lăpuşna, cuprinzand actualele raioane Leova, Cânceşti, Cimişlia si Basarabeasca, cu judetul Prahova. In spatele acordurilor au fost multe actiuni, si culturale, <am uitat sa amintesc de cele 2 busturi ale lui Eminescu puse la Câncesti si la Cimişlia, tot in cadrul acestei colaborari>. Sa nu mai spun de dotarea bibliotecilor cu carte, de alte actiuni care s-au intreprins in acesti ani, alaturi de cele cu character economic, cea mai ampla fiind, asa precum am spus, crearea Parcului Industrial de la Cimislia, la originea lor s-a aflat intotdeauna domnul Mircea Cosma, care, chiar si cand nu era in fruntea Consiliului Judetean Prahova si era in Comisia de investitii a judetului sau simplu consilier, noi am pastrat totdeauna aceste raporturi, aceste relatii si intensitatea lor a sporit, bineinteles, atunci cand el s-a aflat in fruntea administratiei prahovene, administratiei publice locale; s-au facut numeroase acorduri de infratire intre localitati, multe dintre localitatile judetului Prahova sunt infratite cu localitati din Leova, Basarabeasca, Cimişlia, din Câncesti. Dar nu numai, sunt si localitati infratite cu localitati din Sangerei, din alte zone ale Republicii Moldova si toate aceste activitati au avut, zic eu, girul si nemijlocita participare si s-au facut chiar la initiativa domniei sale”, este de parere scriitorul.

 

Valeriu Matei vede viitorul acestei cooperari si colaborari de la nivelul judetelor, la nivelul Marii Uniuni Europene: “Exemplul lui Mircea Cosma este unul care merita sa fie preluat si de alti oameni politici sau oameni care detin functii politice si administrative in Romania, in perspectiva cand Republica Moldova va trebui sa parcurga foarte intens aceasta etapa, aceasta perioada de asociere la Uniunea Europeana pentru ca pe viitor sa poata sa obtina statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si atunci, regasindu-se impreuna in spatiul European cele doua state romanesti vor avea posibilitatea de aprofundare, diversificare si omogenizare a relatiilor pe toate domeniile si in toate sectoarele”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.