SFÂNTA MARIA, zi liberă. Ce riscă angajatorii care ignoră legea

Publicat in Administratie 13 August 2014 4223 ori
Google+ WhatsApp
SFÂNTA MARIA, zi liberă. Ce riscă angajatorii care ignoră legea
SFÂNTA MARIA, zi liberă. Ce riscă angajatorii care ignoră legea

SFÂNTA MARIA, celebrata de credincioși în fiecare an pe 15 august, este declarată zi nelucrătoare pentru români. Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde liber salariaților, în caz contrar ei riscând amenzi de până la 10.000 lei.
SFÂNTA MARIA. Românii beneficiază luna aceasta de încă o zi liberă. SFÂNTA MARIA sau Adormirea Maicii Domnului cum mai este cunoascută, cade vineri, astfel că bugetarii vor beneficia de o minivacanță de trei zile în plin sezon estival.
Totuși, potrivit legislatiei, există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat din cauza caracterului procesului de producție.
În aceste condiții, salariații care lucrează în zilele de sărbători legale au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în urmatoarele 30 de zile.
În situația în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale "din motive justificate", Codul Muncii stabilește ca salariații vor beneficia de un "spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru".
Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o suma cuprinsa între 5.000 și 10.000 de lei.
Angajatorii care nu respectă legislația muncii pot fi dați în judecată de salariați sau pot fi reclamați la Inspecția Muncii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.