Mircea Cosma: Ne confruntam cu cele mai grave alunecari de teren din ultimii 40 de ani

Publicat in Administratie 19 Mai 2014 2171 ori
Google+ WhatsApp
Mircea Cosma: Ne confruntam cu cele mai grave alunecari de teren din ultimii 40 de ani
Mircea Cosma: Ne confruntam cu cele mai grave alunecari de teren din ultimii 40 de ani

Judeţul Prahova se confruntă, în această perioadă, cu alunecări de teren fără precedent, mai multe case fiind în pericol, unele drumuri judeţene fiind afectate pe mai multe porţiuni, iar o familie, împreună cu cei trei copii, fiind deja evacuată din casa ameninţată de dislocarea terenului, scriu cei de la ziarul Republicanul.

 

 

 


Cea mai gravă situaţie în acest moment este la Gornet, unde şase case sunt la un pas să se prăbuşească, pământul care alunecă în fiecare zi înghiţind tot ce îi iese în cale.
Probleme mari sunt şi la Sângeru, unde o familie cu trei copii a fost deja evacuată, casa veche, construită pe malul râului, fiind afectată de o alunecare de teren. Se pare că şi alte locuinţe din acea zonă au probleme, oamenii plângându-se că pereţii au început să crape.

 


Alunecări de teren sunt în mai multe localităţi ale judeţului, între care Telega şi Breaza, autorităţile judeţene monitorizându-le în permanenţă.

 

În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a tras un semnal de alarmă în cadrul Comandamentului pentru inundaţii cu privire la situaţia din judeţ, acesta arătând că sunt cele mai grave alunecări de teren din ultimii 40 de ani.

 


"Este un fenomen care, eu vă spun, mă aflu din '71 în acest judeţ, dar niciodată nu am văzut asemenea amploare a fenomenelor din zona colinară. Peste acea cantitate de apă care diluează zăcămintele de sare s-au suprapus şi numeroasele cutremure mici care au făcut ca solul să înceapă să se mişte pe locuri pe care nu ne-am aşteptat ", a explicat Mircea Cosma. Acesta a precizat că, din fondurile Consiliului Judeţean, s-au făcut eforturi pentru a menţine drumurile locale şi judeţene în funcţiune, însă sunt probleme cu alunecările care afectează zonele în care se află locuinţe.

 


Pentru punerea în siguranţă a drumurilor judeţene afectate, respectiv DJ 214 Brebu – Pietriceaua (km 7+900), DJ 235 (Lapoş – km 2+250), DJ 234 (Sângeru zonele de la km 12+470 şi km 13+770), DJ 102 Izvoarele (zonele de la km 48+500, km 49+000 şi 51+500), DJ 100E (Scorţeni, km 7+500), DJ 100E (Telega, punct Grădiniţa 2, punct Biserica 2); DJ 234 (Chiojdeanca, punct Fătu), Consiliul Judeţean Prahova a alocat suma de 350.000 lei, iar procedurile de achiziţie pentru aceste lucrări sunt în curs de derulare.

 


Conform unui bilanţ, fenomenele meteorologice din ultima perioadă au afectat aproape 30 de localităţi din judeţul Prahova.
Premierul Victor Ponta a anunţat că judeţele afectate de inundaţii vor primi fonduri la rectificarea bugetară pentru refacerea infrastructurii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.