Risc nou de incendiu la blocurile reabilitate termic din Ploiesti - VIDEO + GALERIE FOTO

Publicat in Administratie 24 Mai 2012 Actualizat: 24 Mai 2012 2040 ori
Google+ WhatsApp

Programul de reabilitare termica a blocurilor din Ploiesti isi arata, incet dar sigur, adevarata față. Din cuvintele frumoase si promisiunile imbietoare n-a mai ramas nimic dupa ce autoritatile au inceput sa se uite cu atentie in documente. La doua luni de la debut, programul arata acum ca o afacere scumpa, facuta cu cinism de clientii politici ai primarului PDL Andrei Volosevici, fara sa se tina de cont de siguranta ploiestenilor, ba chiar dimpotriva.

 

Fatada ventilata arde ca o torta

Doua elemente ne-au fost puse in atentie de un functionar al statului roman, care doreste sa-si pastreze anonimatul. In ambele cazuri, omul vorbeste despre un risc crescut, in caz de incendii, la blocurile reabilitate termic. "Cand anvelopezi o cladire cu polistiren, nu-ti trebuie autorizatie de constructie, si, implicit, nici un aviz de la pompieri. Cand pui fatade ventilate, ca sistemul folosit de Primaria Ploiesti la blocurile din Nord, este nevoie de ambele hartii mentionate anterior. Asta pentru ca fatada din termosistem arde rapid si la temperaturi mari, datorita aerajului fortat creat de stratul de aer de sub ea. Nu mai zic ca ai avea nevoie de un sistem de punere in siguranta a acelor panouri, vreau sa ma refer doar la posibilitatea ca, daca izbucneste un incendiu intr-un astfel de bloc, cateva flacari iesite pe geam pot incendia toata fatada blocului, cu riscuri enorme pentru locatari", spune specialistul nostru.

 

Risc de incendiu mai mare la blocurile din Vest

O a doua problema apare la blocurile de 8 si 10 etaje din zona de Vest a Ploiestiului, unde riscul de incendiu este acum cu totul altul. "La o cladire de tipul unui bloc, balconul deschis este considerat zona de siguranta pentru oameni. Se presupune ca, daca ai un incendiu in apartament si nu-l poti parasi, te poti refugia pe balcon, de unde poti fi salvat. De aceea, legea prevede foarte clar intocmirea unor documentatii atunci cand vrei sa-ti inchizi balconul. Ce se face acum, de exemplu, la blocurile din zona OMV Vest, este o prostie periculoasa pentru toti locatarii. Acea fatada de panel din PVC nu este deloc rezistenta la foc, asa cum era structura de protectie a balconului, in forma sa initiala. Verificati daca au acte si avize de la pompieri", ne-a mai spus intelocutorul.

 

Structura de rezistenta, afectata de lucrari

Am vizitat ambele santiere indicate. La Nord, intre peretele blocului si panoul de termosistem exista un spatiu in care se simte, fara sa fii specialist, un curent puternic de aer. Este limpede ca orice scanteie are aici mediul propice pentru a se transforma intr-o valvataie. In Vest, situatia pare si mai grava. Delta ACM, firma cu afinitati portocalii si care a preluat 50% din contractul de reabilitare termica a Ploiestiului, darama, pur si simplu, balcoanele complet, si monteaza fatade de tamplarie PVC. Din fotografiile si filmarile facute se vede cu ochiul liber ca piese importante ale structurii de rezistenta a blocurilor au fost degradate. Resturi de fier beton sunt aruncate de pe bloc, fiind inlocuite ca banale autofiletante, care tin fragilele panouri de pvc. Unii oameni, mai prudenti, n-au acceptat sa le fie demontat balconul. "Au semnat un proces verbal prin care isi asuma raspunderea si le-al lasat asa", spune un muncitor al firmei.

 

Au emis pompierii avizul necesar?

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa de simplu. Legea prevede foarte clar ca nu poti schimba fatada unei cladiri fara autorizatie de constructie. Autorizatia se ia in baza unor avize, printre care si cel de la pompieri. Smecheria de la Ploiesti este ca cel care emite autorizatia, Primaria, este si beneficiarul lucrarii. Si daca primarul Volosevici a autorizat ilegal, prin dispozitie semnata, inceperea lucrarilor, in dispret total fata de lege, desi este jurist, suspiciunile ca si avizul de la pompieri lipseste este perfect justificata.

 

Inspectia in Constructii e in consemn portocaliu

Daca intrebi de siguranta ploiestenilor la Inspectia in Constructii Ploiesti, Horatiu Nicolae, seful institutiei, se enerveaza spontan. "De unde stiti ca arde fatada?" "Dumneavoastra stiti ca nu arde?", revin cu intrebarea. "Arde, ca orice material de tipul asta arde", vine si mai nervos raspunsul. "Pai de-asta v-am sunat, sa-mi spuneti daca exista un risc de incendiu mai mare decat inainte", completez. "Dar de unde aveti numarul meu de telefon?" Nicolae nu are chef sa dea raspunsuri exacte, ci doar evazive, care ocolesc esenta: ca ploiestenii din blocurile reabilitate termic detin acum locuinte cu mult mai periculoase decat inainte. Intr-un final, inchide telefonul. Nici nu-i de mirare: Horatiu Nicolae nu poate sa dea raspunsuri care incrimineaza atitudinea iresponsabila a primarului Andrei Volosevici, pentru ca cei doi sunt colegi de partid. Mai mult, Nicolae a fost angajat ilegal, in ianuarie 2012, in plina perioada de blocare a posturilor in sectorul bugetar, pe un salariu nesimtit de 1.500 de euro. 

 

Institutiile chemate sa-si faca treaba

PH-online.ro roaga Prefectura Prahova sa dispuna efectuarea unor verificari la santierele reabilitarii din Ploiesti, pentru a vedea daca lucrarile sunt avizate din punct de vedere al riscului de incendiu. Solicitam si ISU Prahova sa ne informeze daca a fost solicitata sa avizeze documentatiile tehnice ale acestor lucrari. Evident, il rugam si pe primarul "Incendiu" Andrei Volosevici sa furnizeze comunitatii locale informatiile cuvenite.

Media

{youtube}lamS5h25vps{/youtube}

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.