Controale programate de ITM pentru perioada iulie - septembrie 2021: Ce domenii sunt vizate

Publicat in Administratie 09 Iunie 2021 2497 ori
Google+ WhatsApp
Controale programate de ITM pentru perioada iulie - septembrie 2021: Ce domenii sunt vizate
Controale programate de ITM pentru perioada iulie - septembrie 2021: Ce domenii sunt vizate

Companiile care folosesc zilieri în activitatea lor vor fi controlate de luna viitoare de inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), în timp ce vor fi demarate şi acţiuni de combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul prestărilor de servicii. Măsurile fac parte din calendarul controalelor la angajatori stabilit pentru trimestrul al treilea din 2021.

Din iulie, Inspecţia Muncii şi-a planificat să verifice dacă angajatorii înregistrează activitatea zilierilor în Registrul electronic al zilierilor, instrument care a devenit obligatoriu de anul trecut pentru toate firmele care utilizează acest tip de muncă.

Tot de luna viitoare, inspectorii ITM îşi vor intensifica acţiunile pentru combaterea muncii nedeclarate. Printre obiectivele acestei acţiuni se numără şi descoperirea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor, în condiţiile în care se apropie vacanţa şcolară.

Din iulie până în septembrie, Inspecţia Muncii va verifica şi modul în care angajatorii au îndeplinit măsurile pentru normalizarea condiţiilor de muncă la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite. Potrivit Legii nr. 13/2019, avizele de încadrare la condiții deosebite mai sunt valabile doar până în septembrie 2021, dată până la care firmele trebuie să normalizeze condițiile de muncă ale salariaţilor cu pricina. Inspectorii vor să verifice dacă firmele s-au achitat de această obligație.

Mai ales în condiţiile în care firmele pot să îşi organizeze activitatea în funcţie de salariaţii vaccinaţi împotriva COVID-19 şi de cei care au trecut prin boală, Inspecția Muncii va continua acțiuni de control privind prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus. Reamintim faptul că masca de protecţie rămâne obligatorie la locul de muncă.

Totodată, până în septembrie, Inspecția Muncii va organiza o acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice, precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora - vorbim de continuarea controalelor în cadrul unei campanii internaționale ce se desfășoară pe perioada 2020-2022.

ITM va verifica şi modul în care angajatorii ce oferă activităţi de poştă şi de curierat, cod CAEN 53, precum şi cei care au activităţi de servicii externe de prevenire şi protecţie, cod CAEN 7490, respectă prevederilor Codului muncii legate de încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.

În plus, inspectorii îşi propun să conştientizeze firmele mici asupra respectării cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă (SSM) şi să identifice situaţia actuală a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în microîntreprinderi (cele care au între unul şi nouă salariaţi). Asta pentru că microîntreprinderile reprezintă ponderea semnificativă a întreprinderilor din economie și, întrucât vorbim de firme mici, acestea se confruntă adesea cu resurse limitate, riscuri profesionale necunoscute/neevaluate și nu aplică întotdeauna măsurile adecvate de prevenire și protecție în cazul salariaţilor.

Conform calendarului de controale, Inspecţia Muncii are în plan până la sfârşitul anului şi:
o campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, protecţie și pază, service auto, depozite, comerţ - lanţurile de aprovizionare (încărcare-descărcare), notariate, birouri avocatură și de arhitectură;
o campanie naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate;
o campanie naţională pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară/ utilizatorii salariaţilor temporari - inspectorii și-au propus să verifice firmele cu activitate principală în acest domeniu - cod CAEN 7820 - în privința respectării prevederilor referitoare la contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară și registrul general de evidență a salariaților;
o acţiune de control privind obligaţiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securităţii și protecţia lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă, diviziunile CAEN 05, 07, 08;
o acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de SSM la transportatorii rutieri și la beneficiarii serviciilor de transport rutier - transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se accidentează un număr mare de lucrători, iar o pondere mare în statistici o au lucrătorii care se accidentează în condiţiile în care vehiculul se oprește sau în timpul operaţiunilor de încărcare și descărcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului;
o acţiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile art. 129 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social - se verifică cine nu are contract colectiv de muncă, deși are peste 21 de salariați.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.