Modificari la Legea Constructiilor: Certificatul de urbanism si autorizatia se emit in 15 zile. Pentru prima locuinta nu se mai platesc taxe

Publicat in Administratie 17 Octombrie 2019 1407 ori
Google+ WhatsApp
Modificari la Legea Constructiilor: Certificatul de urbanism si autorizatia se emit in 15 zile. Pentru prima locuinta nu se mai platesc taxe
Modificari la Legea Constructiilor: Certificatul de urbanism si autorizatia se emit in 15 zile. Pentru prima locuinta nu se mai platesc taxe

Funcționarii publici din primării care au obligația de a emite certificate de urbanism și autorizații de construire urmează a fi amendați cu până la 5.000 de lei dacă refuză nejustificat să elibereze aceste documente în noul termen de 15 zile, redus la jumătate față de termenul actual, potrivit unei modificări legislative trimise spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

De ce este important: Modificarea legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, adoptată recent de Camera Deputaților, vine cu o serie de provocări la adresa aparatului birocratic. Pe lângă reducerea de la 30 la 15 zile lucrătoare a termenului limită până la care trebuie emise certificatele de urbanism și autorizațiile de construire, respectiv de la 15 la 7 zile lucrătoare în regim de urgență, primăriile vor fi obligate și să elibereze certificatul de urbanism în format digital și să îl trimită solicitantului prin e-mail, dacă acesta dorește.

Mai este interesant: Actul normativ reintroduce comisiile pentru acord unic, însă doar la nivelul primăriilor din reședințele de județ, care sunt obligate să gestioneze avizele și acordurile necesare autorizării lucrărilor de construcție. Aceste comisii sunt obligate să comunice cu autoritățile publice prin intermediul portatului e-guvernare.ro, pentru a scurta parcursul birocratic, și să emită avizele în format digital.

Amenzi de 5.000 de lei pe zi de întârziere sunt pregătite și pentru operatorii rețelelor edilitare care trebuie să emită avizele sau acordurile stabilite în certificatul de urbanism. Termenul limită în care aceste documente trebuie emise solicitantului este de maxim 5 zile lucrătoare.

Facilități pentru familii

Noua lege permite o documentație simplificată pentru obținerea autorizației la lucrări de compartimentări interioare.

Pentru a încuraja familiile care își construiesc o locuință pentru folosul propriu, primăriile pot scuti de la plata taxei aferente certificatului de urbanism și a autorizației de construire persoanele care nu dețin o locuință. Totodată, pentru construirea, reabilitarea, extinderea și consolidarea de locuințe unifamiliale nu mai este necesar avizul privind protecția sănătății publice, avizul pentru protecția mediului și avizul comisiei tehnice de circulație.

În situația în care în locul unei construcții demolate se va ridica o nouă construcție, se eliberează o singură autorizație de construcție în care se indica și se aprobă atât demolarea construcției vechi, cât și construirea celei noi. În acest caz se percepe doar taxa în vederea construirii.

În lege se mai precizează că dacă lucrările autorizate conduc la deteriorarea unor rețele de gaz sau de apă, spre exemplu, prejudiciile sunt suportate integral de operatorul rețelelor edilitare, pentru că nu a indicat poziția exactă a rețelelor.

De asemenea, primăriile pot demola construcțiile degradate din proprietatea lor doar pe baza unei autorizații de desființare dacă acestea pun în pericol siguranța publică și nu sunt monumente istorice.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office