Ce AUTOSTRĂZI se deschid in 2016, in Romania

Publicat in Trafic 29 Decembrie 2015 3180 ori
Google+ WhatsApp
Ce AUTOSTRĂZI se deschid in 2016, in Romania
Ce AUTOSTRĂZI se deschid in 2016, in Romania

Anul 2015 a fost unul dintre cei mai slabi la capitolul autostrazi si a marcat apogeul politicilor dezastruoase duse de guvernarile Ponta in domeniul infrastructurii. 

 

Nu doar ca au fost dati in folosinta mai putini kilometri de autostrada decat anul trecut, ci intreaga retea a scazut practic dupa ce o bucata de autostrada de langa Sibiu a fost inchisa si partial demolata, la nici un an de la deschidere, pentru ca lucrarea a luat-o la vale din cauza executiei defectuoase si a inaugurarii premature in prag de alegeri. 

Mai mult, majoritatea proiectelor in derulare au fost blocate, lipsa avizelor si autorizatiilor au incurcat serios socotelile, iar lipsa de actiune a autoritatilor de la drumuri in unele cazuri a dus la noi intarzieri. 

In total, in 2015 au fost dati in folosinta 46,6 km noi de autostrada, cel mai putin din ultimii cinci ani, chiar mai putin si decat cei 50 de km din 2014. 

Cu toate acestea, cu deschiderea din decembrie a Lotului 2 din A1 Timisoara - Lugoj (25,6 km) si darea in folosinta si a celor 10 km de langa Lugoj finalizati din 2013 dar nefolositi ca se opreau in camp, Romania a reusit pe ultima suta de metri sa evite contraperformanta uriasa de a inchide anul 2015 cu mai putini kilometri de autostrada functionali decat in urma cu un an.  

Ce s-a deschis: 46,6 km

    - A1 Arad - Nadlac, Lot 2 - 11 km (restul de 10 kmdin Lotul 2 + 1km la Punctul de trecere al frontierei) - (iulie)

    - A1 Timisoara - Lugoj, Lot 2 - 25,6 km (decembrie)

    - A1 Lugoj - Deva, Lot 2 - 10 km - tronsonul finalizat inca din 2013, dar nedeschis traficului pentru ca se termina in camp - (decembrie)


Ce s-a inchis: 

    - A1 Orastie - Sibiu, Lot 3 - 22 km  (septembrie 2015)


A1 Orastie Sibiu, Lot 3 - sau Saliste-Cunta cum mai este cunoscuta ea - este autostrada de 22 de kilometri care a marcat o premiera: a fost inchisa circulatiei rutiere, la nici un an de la deschiderea sa. 

Asta pentru ca autostrada a inceput s-o ia la vale si sa se crape pe anumite portiuni, rezultat al unor executii defectuoase. Problemele de pe Sibiu - Orastie Lot 3 au ajuns acum pe masa DNA, inclusiv fostul sef al CNADNR, Narcis Neaga, fiind vizat de procurori.  

Desi inchiderea circulatiei in luna septembrie era menita sa dureze doar o luna, restrictia s-a prelungit, iar la finalul lunii octombrie o portiune de circa 200 de metri a fost demolata si excavata cu totul. In prezent, lucrarile de reconstructie s-au oprit si nimic pe santier nu mai misca.

Ce s-ar putea deschide in 2016: 75,45 km


    - A1 Lugoj - Deva, Lot 2 -  Circa 17 km (din cei 29 ai autostrazii) 

    - A1 Lugoj - Deva, Lot 3 - 21 km 

    - A3 Gilau (Cluj Vest) - Nadaselu - 8,7 km

    - A10 Sebes - Turda, Lot 3 - 12,45 km

    - A10 Sebes - Turda, Lot 4 - 16,3 km 

Anul 2016 ar putea aduce mai multi kilometri de autostrada care sa fie deschisi circulatiei, insa nu fara mari eforturi din partea autoritatilor de la drumuri si a guvernului Ciolos. 

Desi dupa termenele contractuale ar trebui sa se inaugureze aproape 150 de kilometri, in mod realist am putea spera la o deschidere doar pe jumatate din aceasta distanta - asta pentru ca intarzierile acumulate de proiectele in derulare in ultimii doi ani pot fi cu greu intoarse.

Ce santiere noi ar urma sa porneasca in 2016:

    - A3 Nadaselu - Mihaiesti - 16,8 km
    - A3 Campia Turzii - Tg. Mures - 56 km
    - A3 Comarnic - Brasov, la capete: - 10,3 km
    - A3 Bucuresti - Sos. Popasului - 3 km
    - A3 Suplacu de Barcau - Bors - 64 km
    - A7* Centura Bacau - 16 km
    - Centura Sud a Capitalei - 35 km

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.