Țara în care nu mai moare nimeni pe șosele. Cum au reușit?

Publicat in Trafic 03 Ianuarie 2015 949 ori
Google+ WhatsApp
Țara în care nu mai moare nimeni pe șosele. Cum au reușit?
Țara în care nu mai moare nimeni pe șosele. Cum au reușit?

Suedia este pe cale să ajungă la zero decese pe șosele. O performanță incredibilă, după ce în anii 70 atingea un vârf al numărului de decese rutiere. Soluțiile aplicate sunt preluate acum și în alte locuri, New York City obținând deja rezultate încurajatoare.

În 1997, Suedia a implementat un plan “Viziune Zero”, în încercarea de a eradica toate decesele și vătămările corporale de pe drumurile publice. Până în 2000, numărul acestora deja se înjumătățise. În 2012, un singur copil, mai mic de 7 ani, a fost omorât pe șosea, față de 58 în 1970. Revista The Economist a analizat datele la începutul lui 2014: numărul mașinilor în circulație și distanțele parcurse s-au dublat din anii 70. Totuși, doar 264 de persoane au murit în accidente rutiere în Suedia în 2013, un minim record, reprezentând 3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu 5,5 în Uniunea Europeană și 11,4 în Statele Unite.

Cum au reușit? “Ne bazăm mai mult pe inginerie și tehnologie, decât pe sancțiuni”, spune Matts-Åke Belin, strateg guvernamental pentru siguranță în trafic, citat de CityLab.

Suedia a reconstruit drumurile, făcând prioritară siguranța în fața vitezei sau a altor scopuri. Strategia include crearea unor drumuri "2 + 1": trei benzi, din care două într-o direcție și o a treia în direcția opusă. Banda suplimentară alternează direcțiile pentru a permite trecerea. Acest design a salvat 145 de vieți în timpul primilor 10 ani de aplicare a planului “Viziune Zero”, potrivit The Economist.

Suedia a creat, de asemenea, 12.600 treceri de pietoni mai sigure, cu poduri, semafoare sau piedici de viteză. SE estimează că acestea au înjumătățit numărul deceselor în rândul pietonilor în ultimii cinci ani. Limitele de viteză au fost coborâte în zonele urbane aglomerate și au fost construite bariere pentru protejarea bicicliștilor de traficul auto.

Modelul suedez este studiat acum și de alții. Un plan “Viziune Zero” a fost adoptat și la New York, incluzând implementarea unor zone cu viteze reduse. Ca urmarea, traversarea străzii nu a fost niciodată nu a fost mai sigură în New York City: doar 131 pietorni au fost uciși în accidente pe stradă în 2014, un nivel minim record.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.