Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat

Publicat in Trafic 03 Decembrie 2020 784 ori
Google+ WhatsApp
Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat
Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat

Întrucât luna decembrie și-a intrat deja în drepturi, șoferii români sunt conștiincioși și își pregătesc autoturismele pentru sezonul rece, chiar dacă meteorologii nu se așteaptă ca ninsorile abundente să își facă simțita prezența în curând. Puțini știu, însă, că pot fi amendați chiar și în cazul în care au anvelope de iarnă.

Conform Codului rutier, acestea devin obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și cele cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, lanțuri sau alte echipamente antiderapante.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special, pentru a oferi o aderentă adecvată în momentul în care temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Dacă sunt uzate, polițiștii pot aplica amenzi de până la 725 de lei. Acesta este, de altfel și motivul pentru care producătorii le-au prevăzut cu martori de uzură, poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă.

Practic, limita maximă de uzură este de 1,6 mm, în vreme ce limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară, respectiv 4 mm în cazul pneurilor de iarnă.

Sub pragul de minimă siguranță, anvelopele nu mai pot asigura siguranță rutieră, iar cele ajunse la limita maximă de uzură devin imposibil de utilizat pe drumurile publice înghețate.

Prin urmare, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care se află pe anvelopă. Poliţistul poate aplica astfel o amendă clasa II, cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă că va trebui să scoți din buzunar până la 725 de lei. Asta fără să mai punem la socoteala și măsura de reținere a certificatului de înmatriculare.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă", se arată în actul normativ.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.