Optimizare SEO vs. campanii PPC, Search Engine Marketing

Publicat in IT&C 16 August 2018 1200 ori
Google+ WhatsApp
Optimizare SEO vs. campanii PPC, Search Engine Marketing
Optimizare SEO vs. campanii PPC, Search Engine Marketing

In Romania, motorul de cautare Google reprezinta modalitatea prin care peste 70% din internauti cauta produse si servicii in mediul online. Din acest motiv marketingul online, prin intermediul acestui motor de cautare, este unul dintre cele mai relevante forme de promovare.

Promovarea produselor si serviciilor in Google reprezinta Search Engine Marketing-ul (SEM).
SEM include SEO (search engine optimization), activitate cunoscuta la noi prin termenul de optimizare SEO (desi un pleonasm, a devenit un termen acceptat in industrie) si campaniile de Google Ads, pana mai ieri, cunoscute sub termenul de Google Adwords, respectiv anunturi platite/sponsorizate in Google.

Care dintre cele doua forme de promovare este mai buna?
In functie de tipologia business-ul pentru care se doreste promovarea online, poate fi mai rentabila una sau alta, dintre cele doua forme. Nu exista o reteta exacta, trebuie facuta o analiza a numarului de cautari pe cuvintele cheie generatoare de vanzari, o analiza a competitorilor si in functie de aceste informatii se alege canalul optim de promovare. Daca exista buget suficient, se recomanda folosirea ambelor canale de Search Engine Marketing.


Exista diferente majore atat ca rezultate cat si la nivel de costuri, pentru optimizarea SEO vs. campanie PPC (pay per click). Campaniile PPC pentru pietele online concurentiale au ajuns sa consume bugete de peste 10.000 de euro/luna. Este important daca aceste campanii pot sa aduca profit sau genereaza doar brand awareness, multe dintre ele fiind in pierdere sau la limita profitabilitatii. Sunt multi advertiseri care incearca o campanie PPC cu buget redus si realizeaza ca au iesit in pierdere. Acestia trebuie sa inteleaga ca daca bugetul este prea mic raportat la volumul de cautari existente, segmentul de oameni care ajung pe site printr-un anunt platit pe Google, este unul nereprezentativ. Imaginati-va ca faceti publicitate TV, o secunda pe saptamana. Puteti avea noroc sa va vada cineva sau nu. Daca exista insa buget disponibil pentru a prinde un procent de aproximativ 25-30% din cautari, atunci putem discuta de un segment reprezentativ si putem trage niste concluzii despre profitabilitatea unei campanii.

Cand discutam de optimizare SEO, nu este corect sa folosim sintagma “campanie SEO”. Activitatea de optimizare SEO presupune o perioada lunga de timp, in care ai o strategie de marketing bine definita. Prin optimizare SEO, in prezent, se creeaza brand awareness, prezenta online pe cat mai multe canale/site-uri. Serviciile SEO trebuie sa includa multa comunicare de brand, de produs/servicii. Multi dintre antreprenori inca privesc SEO ca pe o activitate tehnica. In prezent, insa, serviciile de optimizare SEO presupun cunostinte de marketing clasic, cunostinte de management (business understanding). Nu poti face SEO in prezent daca nu intelegi un business, nu stii cum sa-l diferentiezi de competitie, atat ca oferta comerciala cat si ca mod de comunicare.


Google a introdus in algorimul de sortate indicatorii de User Experience. Cu alte cuvinte, comportamentul vizitatorilor unui site este analizat de Google pentru a stabili calitatea acelui site in raport cu competitia sa. Astfel, potentialul cumparator, se transforma intr-un factor decizional cu privire la “calitatea” site-ului, a ofertei comerciale existente. Google tine cont de acesti indicatori, ei avand o pondere importanta in ierarhizarea/sortarea site-urilor.

“Serviciile de optimizare SEO isi produc efectele pe termen mediu si lung. Rezultatele apar dupa o perioada de 6-8 luni de zile iar punctul de Break Even se atinge dupa aproximativ 1,2-1,4 ani” ne spune Ovidiu Joita, proprietarul agentiei de SEO, iAgency.ro. Cand discutam insa de un brand important, cunoscut in piata, efectele serviciilor SEO pot apare chiar si dupa 2-3 luni. Orice business are nevoie de SEO in prezent. O activitate de SEO bine gestionata, va genera awareness-ul necesar oricarui business, va genera calitate site-ului, atat din punct de vedere al ofertei comerciale cat si din punct de vedere al experientei utilizatorului, explica Ovidiu Joita.

Campaniile PPC pot genera rezultate imediate. Costul pe click poate fluctua in functie de competitie si este aproape imposibil sa avem un buget fix la nivelul unui an.
Serviciile de optimizare SEO au un cost fix, se bazeaza pe analiza business-ului, profilarea targetului de clienti, comunicarea catre acesti clienti prin cat mai multe canale online posibile: reviste online, site-uri de stiri, bloguri, forumuri, retele sociale, Youtube, etc.

Unul dintre cei mai importanti indicatori, cand faci o investitie este Return on Investment, prescurtat ROI-ul. Pentru serviciile de optimizare SEO, acest indicator are cea mai buna valoare in comparatie cu alte forme de marketing online.

“La iAgency.ro tratam fiecare proiect de business online cu maxima atentie. Ne asiguram ca exista diferentiatori de marketing in raport cu competitia, ne asiguram ca exista o oferta calitativa si o strategie de business sanatoasa”, afirma Ovidiu Joita, specialist SEO cu o experienta de peste 15 ani. “Un business care nu spune nimic nou, nu mai poate performa nici in Google. Vremea oportunitatilor, a “tunurilor” in mediul online, a apus”, mai spune Ovidiu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.