Bateria telefonului ti se termina prea repede? Poti sa o salvezi cu fiecare incarcare!

Publicat in IT&C 14 Mai 2018 1514 ori
Google+ WhatsApp
Bateria telefonului ti se termina prea repede? Poti sa o salvezi cu fiecare incarcare!
Bateria telefonului ti se termina prea repede? Poti sa o salvezi cu fiecare incarcare!

Zi de zi, ne distrugem telefoanele fara sa vrem. De fapt, distrugem viata bateriilor si apoi ne miram ca ne tin prea putin, fara sa ne dam seama ca uneori chiar noi suntem cei vinovati. Pentru ca le incarcam prost. Cel mai comod e sa-ti pui telefonul la incarcat toata noaptea. E si cel mai daunator comportament. Nu doar ca vei consuma curent degeaba, dar asa scazi cel mai mult durata de viata a bateriei. Dar hai sa vedem inainte cum il poti incarca mai repede, fara sa fii nevoit sa dormi cu telefonul la cap.

Atunci cand iti alegi telefonul, te uiti si la capacitatea bateriei. Daca e prea mica, stii ca o sa ai de tras, in cazul unei folosiri intensive. Indiferent ca vorbim de smartphone-uri sau tablete, le poti incarca in cateva moduri: cu ajutorul incarcatorului dedicat (priza sau auto), prin USB-ul calculatorului sau wireless. Lasam putin ultima varianta la o parte. Cea mai lenta ramane incarcarea de la USB 2.0. Iti poate da un curent de maximum 0,5 amperi. USB 3.0 e ceva mai puternic, cu 0,9A, valoare apropiata de majoritatea incarcatoarelor, 1 amper. Pentru tablete, incarcatoarele ofera de obicei 2A. Idealul e deci sa-ti folosesti incarcatorul dedicat, dar niciodata nu folosi unul mai puternic. Si nu uita sa-l scoti din priza, atunci cand nu il folosesti. Desi nu ai crede, consuma curent degraba si asta inseamna bani pirduti.

Sunt insa si cateva mituri de demontat. Bateriile Litiu Ion nu sunt imune la temperatura, deci incercati sa nu le expuneti nici la temperaturi sub 5 grade, dar nici nu le lasati sa se incinga. In plus, multa lume a ramas in cap cu vechea legenda a primei incarcari prelungite. Chiar si unii vanzatori iti mai spun ca e bine sa faci asta. Complet fals! Bateriile Li-Ion trebuie incarcate doar pana cand ating 100%, nu trebuie tinute ore intregi, inainte de folosire. Singurele care necesitau procesul asta erau bateriile pe baza de nichel.

Asadar, cum e mai bine sa iti incarci telefonul sau tableta ca sa te tina mai mult bateria? Teoretic, daca il lasi sa se descarce pana la 90% si apoi il incarci, ii vei asigura bateriei intre 3.750-4700 de cicluri de incarcare. De cele mai multe ori, e aproape imposibil, asa ca, cea mai buna varianta, e sa il lasi sa se descarce pana la 75% si apoi sa il incarci. In felul asta, bateria va tine la 2.000-2.500 de incarcari complete. O incarcare de la 50% iti asigura cam 1.200-1.500 de cicluri, in timp ce varianta cea mai proasta e descarcarea completa. In felul asta, bateria te va tine doar intre 300-500 de cicluri de incarcare.

Atentie! Nu inseamna ca dupa epuizarea acestui numar, bateria va fi inutilizabila, ci doar ca isi va fi pierdut cea mai mare parte din capacitate. Altfel, tratata cum trebuie, o baterie ar trebui sa te tina bine cam 3-5 ani. E valabil si pentru bateria de la laptop. In cazul in care nu prea o folosesti, cel mai bine e sa o depozitezi incarcata doar la 40%.

Tu ce faci ca sa te tina telefonul mai mult? Intra pe pagina Yoda de Google+ si spune-ne trucurile tale!

Sa revenim insa la telefoane. Ce te faci atunci cand te lasa bateria si nu ai acces la incarcator sau priza? Cea mai simla solutie e sa iti iei o baterie suplimentara. Se gasesc pentru toate modelele de iPhone, Android sau Windows Phone si nu costa foarte mult. Poti tine un astfel de acumulator in buzunar, pentru ca, odata incarcat, poate sta asa pana la 3 luni. Modelele mai ieftine pot da 0,5A, suficient pentru o incarcare lenta, in timp ce versiunile mai scumpe pot produce unul sau chiar 2 amperi.

Incarcarea wireless promite sa revolutioneze intregul proces. Deocamdata doar promite, pentru ca va mai dura ceva pana sa o vedem pusa la treaba prin birouri, cafenele, restaurante, sau pe unde mai avem treaba in oras.

Sfaturi utile pentru bateriile Litiu-Ion:
Trebuie incarcate la maximum inainte de prima folosire
Incarcarile partiale sunt mai bune decat cele de la 0-100%
Nu lasa bateria sa se descarce complet sau sa stea mult timp descarcata
Bateriile Litiu-Ion au nevoie de calibrare. O data la 1-3 luni, fa un ciclu complet de incarcare. Foloseste telefonul sau tableta pana cand se stinge si apoi incarca complet
Cel mai bine e sa tii telefonul sau tableta inchise tin timpul incarcarii, din cauza tensiunilor parazite, ce pot supraincarca bateria sau pot reduce durata acesteia de viata.
Nu incarcati telefonul sau tableta sub 0 grade si nici peste 50 de grade Celsius. Cel mai bine e intre 5-30 de grade Celsius.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.