De astăzi, deținătorii de domenii .ro vor achita o taxă anuală, pentru mentenanță

Publicat in IT&C 01 Martie 2018 1286 ori
Google+ WhatsApp
De astăzi, deținătorii de domenii .ro vor achita o taxă anuală, pentru mentenanță
De astăzi, deținătorii de domenii .ro vor achita o taxă anuală, pentru mentenanță

nstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI) a luat decizia, în cursul anului trecut, de a introduce, de la începutul lunii martie 2018, o taxă anuală de înregistrare și mentenantă a domeniilor .ro pentru site-uri. Concret, aceasta va fi de șase euro pe an, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Decizia cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor .ro pentru site-uri a fost luată în vara anului trecut de către Consiliul de Administrație al ICI București, după ce, la începutul anului 2017, fusese luată o măsură asemănătoare și care ulterior a fost anulată.

Astfel, începând cu 1 martie 2018, se percepe o taxă anuală de șase euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor .ro, iar deținătorii unor astfel de domenii vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de cel puțin un an și maximum zece ani. 

"Contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este stabilită de parteneri (registrari), ținând cont că tariful practicat de registrul RoTLD va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor. Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este de 12 euro, fără TVA.", scrie într-o informare recentă a instituției.

Data de expirare a domeniilor .ro se calculează ținând cont de perioada minimă pe care o acoperea vechea taxă de înregistrare, și anume cinci ani, iar domeniile înregistrate înainte de martie 2013 vor primi o perioadă de grație de trei luni. Așadar, prima dată de expirare a domeniilor va fi 01.06.2018.

Decizia de a introduce un tarif de achiziționare, precum și un tarif de mentenanță anuală pentru domeniile .ro a fost propusă inițial pentru a se aplica de la 1 iulie 2017, însă ministrul comunicațiilor de la acea vreme a anulat măsura. 

În motivarea demersului lor, inițiatorii arată că România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii de internet. 

Tot inițiatorii acestei măsuri consideră că implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are avantajul "că va duce la deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului .ro, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent".

Cei care vor să folosească un site au nevoie de un nume de domeniu. Acesta este, practic, numele site-ul lor, prin care își asigură identitatea în online și modalitatea prin care cei interesați îl pot găsi pe internet. De exemplu, în cazul redacției noastre, numele de domeniu este ph-online.ro.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.