Alertă Microsoft: utilizatorii Windows trebuie să-și actualizeze imediat sistemul

Publicat in IT&C 08 Iulie 2021 850 ori
Google+ WhatsApp
Alertă Microsoft: utilizatorii Windows trebuie să-și actualizeze imediat sistemul
Alertă Microsoft: utilizatorii Windows trebuie să-și actualizeze imediat sistemul

Microsoft le cere utilizatorilor Windows să își actualizeze imediat sistemele de operare, după ce a fost descoperită o vulnerabilitate majoră care permite eventualilor atacatori să preia controlul asupra dispozitivelor și datelor, anunță CNN.Vulnerabilitatea, cunoscută drept PrintNightmare, afectează serviciul Print Spooler, care gestionează comenzile de imprimare.

PrintNightmare a fost descoperită de angajații companiei de securitate cibernetică Sangfor, care au și publicat accidental, conform propriei lor versiuni, un ghid de exploatare a vulnerabilității.
Ulterior, informațiile au fost șterse dar au reapărut în alte părți, inclusiv pe site-ul colaborativ GitHub, folosit de dezvoltatori din toată lumea.

Potrivit informațiilor disponibile pe internet, Sangfor este o companie chineză înființată în anul 2000, cu sediul în Shenzen.

Microsoft a avertizat că sistemele neactualizate sunt vulnerabile la atacuri: folosind exploit-ul de la nivelul serviciului Print Spooler, un utilizator malițios ar putea instala programe, citi și șterge date și chiar să creeze noi conturi de utilizator cu drepturi depline.

Windows 10 nu este sigurul sistem de operare Microsoft afectat de PrintNightmare.În mod atipic, dată fiind gravitatea vulnerabilității, Microsoft a publicat un patch (o soluție de contracarare a exploit-ului) pentru Windows 7.

Actualizările pentru Windows Server 2016, Windows 10, versiunea 1607, și pentru Windows Server 2012 sunt ultimele publicate de compania din Redmond.

"Recomandăm instalarea imediată lor", avertizează Microsoft.

Nu există actualizări pentru Windows 11, recent lansat în versiune beta pentru dezvoltatori și care ar urma să fie disponibil curând pentru publicul larg

Lista actualizărilor corespunzătoare sistemelor de operare Microsoft poate fi accesată aici.

CNN notează că actualizările sunt cumulative, adică rezolvă și alte probleme de securitate raportate anterior.

Microsoft s-a confruntat în trecutul recent cu probleme majore de securitate ale sistemelor Windows. În 2020, Agenția Națională de Securitate a alertat compania asupra unei venerabilități majore care ar fi permis hackerilor să își asume identitatea unor companii software legale.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.