Presa pune tunurile pe Google. Companiile din BigTech, bune de plată!

Publicat in IT&C 26 Ianuarie 2021 1146 ori
Google+ WhatsApp
Presa pune tunurile pe Google. Companiile din BigTech, bune de plată!
Presa pune tunurile pe Google. Companiile din BigTech, bune de plată!

Ceea ce la început părea de domeniul fantasticului, iată că începe să se adeverească pe măsură ce tot mai multe state realizează despre ce este vorba. Companiile din BigTech sunt acum stoarse de bani și ăsta e doar începutul – Google plătește în Franța pentru conținutul „furat" din mass-media locală, iar în curând o vor face și ceilalți giganți din domeniu. Și Parisul doar a dat tonul...

La Antipozi, guvernul a decis să se ia la trântă cu Google fix din același motiv: trebuie să plătească pentru știrile/ informațiile luate din ziare și televiziuni! Conținutul propriu costă și nu numai pentru omul de rând. Se pare că au ajuns la această concluzie și politicienii, lideri cu putere de decizie, de vreme ce principalul motor de căutare pe Internet este acum strâns cu ușa. Noutatea ar fi că șefii Google au amenințat să șteargă Australia și orice referire la ea de pe Internet. E un război pe față, cărțile sunt la vedere și niciun as în joc.

În ceea ce americanii numesc „o escaladare dramatică a unui impas care durează de câteva luni", compania Google a amenințat că va dezactiva motorul său de căutare în Australia dacă este obligată să plătească editorii pentru știrile din presa locală. Director Google pe Australia și Noua Zeelandă, Mel Silva a reacționat spunând că o lege destinată să compenseze editorii pentru valoarea articolelor din ziare este „nefuncțională". Legea cu pricina e azi mai de actualitate ca oricând, de când Franța a reușit să forțeze Google să plătească.

„Nu răspundem amenințărilor", a declarat reacționat premierul Scott Morrison. „Australia face regulile, așa stau lucrurile în Parlamentul nostru. E o lege făcută de guvernul nostru și punct!". Unul dintre cei mai mari giganți IT din lume, Google are nevoie să oprească acest flux de acțiuni ce pare declanșat la nivel mondial.

Și Facebook trebuie să plătească
Și Facebook este vizată de legea cu pricina și va trebui să plătească pentru conținutul jurnalistic. La fel ca Google, și platforma de social media a trecut la amenințări, anunțând că are în vedere blocarea tuturor IP-urilor din Australia dacă această lege trece de votul Parlamentului și va fi promulgată.

Controversata lege a fost concepută pentru a sprijini o industrie media locală tot mai greu afectată. Aici este inclus și colosul News Corp, controlat de miliardarul Rupert Murdoch, cel mai puternic mogul de presă de pe glob!

Între timp, încurajați de succesul francezilor și de pasul înainte făcut de australieni, europenii ies și ei la atac, dar sub umbrela UE. Astfel, Bruxellesul se pregătește să adopte un pachet de legi mai dure pentru companiile din BigTech, măsuri menite a le reduce puterea pe piață. Sunt vizate în jur de 20 de firme din IT, iar amenzile pentru încălcarea viitoarelor reguli pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri globală!

Printre altele, UE vrea ca Facebook, Amazon, Alphabet etc. să accepte să facă schimb de informații cu firmele rivale şi să fie cât mai transparente cu privire la modul în care îşi adună informaţiile.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.