Robert Wadlow – cel mai înalt om care a trăit vreodată. Ce statură avea uriașul?

Publicat in Cunoastere 05 Iunie 2018 2439 ori
Google+ WhatsApp
Robert Wadlow – cel mai înalt om care a trăit vreodată. Ce statură avea uriașul?
Robert Wadlow – cel mai înalt om care a trăit vreodată. Ce statură avea uriașul?

In februarie 1918 se năștea americanul Robert Wadlow, în Alton, statul Ilinois. La naștere, copilul părea pe deplin normal și nimic nu prevestea modul uluitor în care avea să se dezvolte fizicul său, în anii următori. Avea să devină cel mai înalt om de pe Pământ, a cărui înălțime a fost stabilită și înregistrată oficial, fiind consemnată inclusiv în Guiness World Records.

Unii specialiști afirmă că extraordinara dezvoltare corporală a lui Wadlow a fost determinată de către o hiperactivitate a glandei pituitare. În primii ani de viață devenise evident că băiatul se dezvolta cu mult mai rapid decât copiii de aceeași vârstă.

Wadlow

Robert Wadlow, lângă părintele său

La vârsta de cinci ani purta haine potrivite pentru un băiat de 17. Ajunsese deja la înălțimea de 163 cm. La vârsta de numai opt ani își depășise tatăl, atât ca înălțime, cât și ca greutate. Cântărea 90 kg și avea înălțimea de 1,87 m. La vârsta de 13 ani devenise cel mai înalt membru al organizației cercetașilor, la nivel mondial. Era nevoit să poarte numai îmbrăcăminte și încălțăminte confecționate „pe comandă”.

La 18 ani, a depășit recordul la categoria cel mai înalt om din lume. Măsura 2,53 metri. La 22 de ani, etatea la care și-a găsit sfârșitul, din cauza unor probleme de sănătate, Robert Wadlow măsura 272 de centimetri. Este considerat și astăzi cel mai înalt om care a trăit vreodată – a cărui înălțime a fost stabilită în mod incontestabil. Greutatea sa era, pe atunci, de 220 de kilograme. Dacă ar mai fi trăit, foarte probabil că ar mai fi crescut în înălțime.

uriasul

adolescenta

La fel ca și alte persoane care se distingeau prin caracteristici deosebite sau bizare, Wadlow a devenit angajatul unui circ. Era foarte cunoscut și apreciat în regiunea în care s-a născut: Alton, statul Ilinois. De altfel, el era supranumit „Gigantul din Ilinois”. I se mai spunea și „Gentle Giant”. Astăzi, în SUA, există câteva statui care îl înfățișează pe gigant în… mărime naturală.

Robert Wadlow a fost contemporan cu conaționalul nostru Gogea Mitu, considerat cel mai înalt român care a trăit vreodată (măsura 2,42 metri). Ambii giganți au încetat din viață, pe neașteptate, la aceeași vârstă: 22 de ani. Unul în 1936, celălalt în 1940.

statuie

aniversare 2

urias

aniversare

RWgigant

la masagigantul

imagine 2imagine

Surse: www.boredpanda.com, wikipedia.org, www.guinnessworldrecords.com

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.