Laleaua pestriță – o minune a Naturii ce poate fi admirată și în România, odată cu venirea primăverii. Inflorescența sa prezintă un desen asemănător cu… o tablă de șah!

Publicat in Cunoastere 22 Martie 2018 2820 ori
Google+ WhatsApp
Laleaua pestriță – o minune a Naturii ce poate fi admirată și în România, odată cu venirea primăverii. Inflorescența sa prezintă un desen asemănător cu… o tablă de șah!
Laleaua pestriță – o minune a Naturii ce poate fi admirată și în România, odată cu venirea primăverii. Inflorescența sa prezintă un desen asemănător cu… o tablă de șah!

Chiar dacă, anul acesta, primăvara se lasă cam mult așteptată, va veni și vremea la care Soarele va prinde putere, reușind să alunge toate umbrele iernii! Primăvara este, după cum se știe, anotimpul florilor. Și, la acest capitol, flora spontană a României are multe de oferit privirilor, dacă știm unde să căutăm.

Printre cele mai frumoase și rare specii din flora spontană a țării noastre se numără și laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris). O putem admira, odată ce primăvara își intră în drepturi (începând cu sfârșitul lunii martie sau prima parte a lui aprilie) pe teritoriile comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc, pe meleaguri bănățene. Mai exact, în Lunca Pogănișului – o arie naturală protejată din județul Timiș.

Laleaua pestriță este, din păcate, o plantă aflată în pericol de dispariție, în Natură. Cine sau ce factori i-ar putea aduce sfârșitul, ca specie sălbatică din România? În primul rând nepăsarea și lipsa de responsabilitate a oamenilor, care distrug mediul natural, prin tăierile excesive de arbori (planta dezvoltându-se, adesea, la umbra stejarilor), precum și prin faptul că unii crescători de animale nu își țin turmele la distanță de zonele în care crește această minune a naturii. De vină sunt și autoritățile, atunci când nu manifestă fermitatea necesară, sancționându-i cum se cuvine pe toți cei vinovați pentru distrugerea mediului.

hartahttp://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/03/harta-1-300x173.jpg 300w, http://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/03/harta-1-768x444.jpg 768w, http://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/03/harta-1-275x159.jpg 275w, http://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/03/harta-1-620x359.jpg 620w" sizes="(max-width: 856px) 100vw, 856px" style="margin: 1.25rem auto; padding: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: bottom; max-width: 100%; height: auto; display: block;">

?????????????????????????????????????????????????????????

Lunca Pogănișului se numără printre puținele locuri din această zonă a Europei în care poate fi găsită laleaua pestriță. În afară de Lunca Pogănișului, laleaua pestriță mai poate fi admirată, la noi în țară, și în Pădurea Zamostea-Lunca (din Suceava), o altă arie naturală protejată. Desenul vizibil pe delicatele petale ale lalelei pestrițe se aseamănă careurilor unei table de șah. De aceea, este mai este numită și „floarea de șah”. Aria naturală aflată sub protecție Lunca Pogănișului are o suprafață de peste 75 ha.  Zona în care cresc lalelele pestrițe se află în preajma râului numit Pogăniș (Pogănici), care-și are izvorul în munții Semenic și străbate o distanță de aproape 100 km, înainte de a se vărsa în râul Timiș.

Laleaua pestriță se dezvoltă în apropierea stejarilor, dar pare să împartă habitatul la fel de bine și cu alte câteva specii de arbori din Lunca Pogănișului, cum ar fi frasinul, jugastrul, mărul pădureț sau carpenul.  Specia face parte din familia Liliaceae și este originară din Eurasia.  Planta poate atinge o înălțime de 40 cm și dezvoltă flori de culoare purpurie. Există, însă, și o varietate de Fritillaria meleagris cu inflorescențe albe care, însă, nu mai prezintă desenul asemănător tablei de șah, fără ca, prin aceasta, să fie mai puțin frumoasă.

laleaua

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.