STUDIU. Persoanele religioase sunt mai puțin analitice

Publicat in Cunoastere 01 August 2017 1073 ori
Google+ WhatsApp
STUDIU. Persoanele religioase sunt mai puțin analitice
STUDIU. Persoanele religioase sunt mai puțin analitice

Persoanele credincioase se agață de religie din cauza „rezonanței emoționale”, în timp ce ateii au sentimente negative față de credință deoarece au creiere analitice, se arată într-un studiu publicat de Science Daily.

La studiu au participat 209 creștini, 152 de persoane care s-au declarat non-religioase, nouă evrei, cinci budiști, patru hinduși, un musulman și 24 de alte religii. 

Participanții la studiu au completat teste de dogmatism, preocupări empatice și morale și un test al raționamentului analitic. În general, studiul a constatat că participanții care s-au declarat religioși au arătat dogmatism și preocupare empatică, în timp ce persoanele nereligioase aveau competențe analitice mai bune.

Jared Friedman, unul dintre co-autori ai studiului, a explicat: „Analiza noastră arată că indivizii religioși se pot agăța de anumite convingeri, mai ales de cele care par a fi în contradicție cu raționamentul analitic, deoarece aceste convingeri rezonează cu sentimentele lor morale”.

Potrivit cercetărilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Western Reserve, Ohio, creierul lucrează pe două piste - empatice și analitice, iar oamenii comută în general între cele două în funcție de situația la îndemână. Cercetarea a constatat că în mintea oamenilor religioși dominantă este partea empatică și același lucru se aplică și pentru calea analitică în mintea ateilor - cu cât o persoană este mai dogmatică, cu atât e mai puțin analitică.

Co-autor al lucrării, profesorul Anthony Jack spune că „rezonanța emoțională ajută oamenii religioși să se simtă mai siguri - cu cât văd mai multă corectitudine morală într-o acțiune, cu atât mai mult își justifică acțiunile. Pe de altă parte, preocupările morale fac ca oamenii care nu sunt religioși să se simtă mai puțin siguri”. „Teroriștii, care trăiesc într-o bulă, cred că fac un lucru foarte moral, au impresia că îndreaptă greșeli și protejează ceva sacru”, mai spune Jack.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.