Mormântul unui personaj important, vechi de 5.000 de ani, descoperit acum câteva zile în Prahova

Publicat in Cunoastere 24 Octombrie 2016 1216 ori
Google+ WhatsApp
Mormântul unui personaj important, vechi de 5.000 de ani, descoperit acum câteva zile în Prahova
Mormântul unui personaj important, vechi de 5.000 de ani, descoperit acum câteva zile în Prahova

Zilele acestea arheologii de la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova au mai făcut o descoperire care datează din perioada timpurie a epocii bronzului, dând la iveală un mormânt unde a fost îngropat un lider, în urmă cu peste 5000 de ani.

mormant-5000-de-ani-prahova-3

Rămășițele au fost găsite la câteva sute de metri de șoseaua de centură a orașului Ploiești. Cel al cărui mormânt a fost deschis este un bărbat ce purta la gât podoabe de cupru și scoici, semn că era o persoană importantă. Rămășițele au fost găsite joi, 20 octombrie 2016, în timpul unor lucrări de construcție la un parc industrial de la ieșirea din Ploiești. Arheologii au motive să creadă că aceste osemintele vechi de 5000 de ani aparțin unei personalități de la începutul epocii bronzului.

Alin Frânculeasa, arheolog, a declarat: „Era un personaj important pentru comunitatea din care făcea parte. Are un colier. Nu sunt foarte dese colierele astea realizate din cupru și mai multe perle din scoică.” Lucrările la parcul industrial unde au fost descoperite rămășițele umane au fost suspendate până când se va încheia cercetarea. „Lucrăm la el. Este vorba despre un individ dispus cu capul către vest. E un individ adult. Noi l-am fotografiat, urmează să fie desenat și la final oasele vor fi prelevate, fiecare în parte și duse la Institutul de Antropologie, pentru alte analize.”, a mai declarat arheologul Bianca Preda. Cercetătorii menționează faptul că în jurul orașului Ploiești și în zona de sud a Cricovului Sărat există peste 300 de movile în care este posibil să mai existe astfel de morminte ale strămoșilor noștri.

de Conf. univ. dr. George V Grigore

mormant-5000-de-ani-prahova-2

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.