Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea, construită pe locul unei cetăți geto-dacice

Publicat in Cunoastere 21 Octombrie 2015 2956 ori
Google+ WhatsApp
Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea, construită pe locul unei cetăți geto-dacice
Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea, construită pe locul unei cetăți geto-dacice

O fortăreață construită mai întii de bizantini în sec. XIII și apoi întărită și mărită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, stă și azi mărturie schimburilor de bunuri realizate de genovezii care câștigau sume mari de bani din comerț și care, la momentul respectiv, aveau monopolul navigației pe Marea Neagră.

Se pare că cetatea nu ar fi singura constructțe genoveză din Dobrogea. Un zid genovez se regăsește în Constanța și altul la Cetatea de jos din Hârșova, ca urmare a lanţului de colonii genoveze ridicate în orașe cheie precum Chilia şi Likostomion în Delta Dunării, Cetatea Albă de la gurile Nistrului, Caffa şi Balaclava din sudul Crimeei.

Enisala_02


Cetatea Enisala este însă, conform descoperirilor aheologice atestate, ridicată pe urmele unei așezări geto-dacice: “Sepulturile geto-dacice descoperite aici, din secolul al IV-lea î.e.n., precum și toporișcele de piatră șlefuită, ceramica și oasele de mamut arată o continuitate de populare încă din preistorie.” (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea)

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, între anii 1397 – 1418, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. În perioada 1419 – 1420, aici a fost instalată o garnizoană militară otomană. În 1484 cetatea a fost părăsită, iar în 1651 este menționat ultimul comandant otoman al cetății. Ulterior cetatea devine o ruina. “În 1741, circa 1600 de familii de Lipoveni se stabilesc în localitățile din jurul cetății, adăugându-se grecilor, românilor, bulgarilor, tătarilor, turcilor și cerchezilor care trăiau deja în zonă. “ (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea)

Cu 200 de ani în urmă, generalii armatei ruse ordonau distrugerea tuturor cetăților din nordul Dobrogei unde funcționau garnizoanele Imperiului Otoman. Cetatea Enisala-Heracleea a scăpat datorită faptului că nu mai era activă. Acesta este motivul pentru care în prezent, cetatea Enisala este singura cetate medievală din Dobrogea.

s2.ziareromania.ro


Denumirea comunei Enisala provine din cuvintele tucești Yeni Sale, care înseamnă Noua vestire. Cetatea a preluat denumirea, dar o găsim menționată și sub numele de Heracleea (Eraclea sau Herkleia).

Cetatea se află la 2 km de comună și 7 km de orașul Babadag, pe un deal calcaros între lacurile Razelm și Babadag.

În imediata apropiere a cetății se află și primul muzeu etnografic din județul Tulcea. „Găzduit într-o casă țărănească tipică, muzeul reprezintă o sinteză a gospodăriei tradiționale din nordul Dobrogei, de la începutul secolului al XX-lea conservată în mediul său natural. Aceasta păstrează structura gospodăriei țărănești cu toate anexele pe care le avea o casă din vremea aceea și cu foarte multe obiecte de patrimoniu, unelte agricole, obiecte casnice și mobilier, păstrând tradițiile locale și stilul de viață de la sat. Muzeul Satului Dobrogean Enisala a fost redeschis publicului la începutul lunii iulie 2014.” (agerpres)

imageResize

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.