Descoperire impresionantă în Antarctica! Ce-au găsit la peste 1 km adâncime sub calota de gheață

Publicat in Cunoastere 28 Ianuarie 2021 1633 ori
Google+ WhatsApp
Descoperire impresionantă în Antarctica! Ce-au găsit la peste 1 km adâncime sub calota de gheață
Descoperire impresionantă în Antarctica! Ce-au găsit la peste 1 km adâncime sub calota de gheață

Cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce săpau în calota de gheață din Antarctica.
La mare adâncime (peste 1.620 metri), ei au identificat un mineral de culoare maronie, care este foarte rar întâlnit pe Pământ. Acesta se numește jarosit și se găsește din abundență pe Marte.

Pentru a se putea forma, acest mineral are nevoie de apă și de un mediu foarte acid. Roverul Opportunity l-a descoperit prima dată pe Marte în anul 2004, iar de atunci a fost identificat și în alte zone de pe Planeta Roșie.

Cercetătorii spun că jarositul s-a format prin interacțiunea dintre praful marțian și gheață, care era din abundență pe Marte cu miliarde de ani în urmă.

Această teorie se confirmă acum, datorită descoperirii din Antarctica, scrie Live Science. Deși cantitatea de jarosit descoperită aici este foarte puțină, modul de formare a fost similar, susțin geologii de la Universitatea Milano-Bicocca.

Pe Pământ, acest mineral este întâlnit uneori în apropierea vulcanilor și în deșeurile miniere expuse la aer și la ploaie. Până acum, nu a fost descoperit niciodată în Antarctica.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.