Expozitie de ceramică raku la Ploiesti si Valenii de Munte

Publicat in Unde Mergem? 13 Octombrie 2015 1642 ori
Google+ WhatsApp
Expozitie de ceramică raku la Ploiesti si Valenii de Munte
Expozitie de ceramică raku la Ploiesti si Valenii de Munte

Maraton Raku, cea mai mare expoziție din România care reunește ceramică raku, instalatie si documentare foto-video a procesului de creație, isi incepe drumul prin tara, catre iubitorii de frumos.

 

Ploiesti si Valenii de Munte sunt primele doua localitati care se vor bucura, alaturi de Bucuresti, de cele peste 50 de lucrari de ceramică realizate prin tehnica japoneză raku, instalaţie, film şi artă fotografică create in aceasta vara de 30 de artisti reuniti in tabara de la Gura Vitioarei, renumiți ceramiști cu experiență în tehnica Raku, artiști plastici consacrați și tineri, studenți, elevi, artiști multimedia.

Vernisajul de la Muzeul de Artă Prahova ”Ion Ionescu Quintus” va avea loc începând miercuri, 16 octombrie, începând cu ora 18.00, iar la  Casa de Cultură Valenii de Munte joi, 24 octombrie, începând cu ora 18.00.

De comun acord cu artiştii implicaţi în conceptul acestui proiect, dorim să dedicăm  acest eveniment, omului, ceramistului şi dascălului  Ionel Cojocariu. În 1994, la Constanța, Ion Cojocariu a început inițierea tehnicii raku în ceramica românească. Studenții, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit și l-au admirat sunt prezenți la Maraton Raku. Știm că acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru și prieten.Puteți admira la acestă expoziție două lucrări semnate de Ion Cojocariu

„Într-o viață scurtă și intensă, nescutită de momente dificile, trăită cu ardență, Ion Cojocariu a realizat multe. A fost răsplătit și cu numeroase premii naționale și internaționale. A reușit să îndrume câteva promoții de artiști, a reușit să impună în România tehnica Raku prin câteva memorabile acțiuni și proiecte: în curtea sediului Uniunii Artiștilor Plastici din Nicolae Iorga cu ocazia eclipsei, în curtea Universității Naționale de Artă din Griviței 28, în alte câteva locuri din țară.

Parcă împrumutând ceva din temperatura de ardere a artei sale, tot timpul incandescent, mereu în mișcare, purtând în inimă un proiect, Ion Cojocariu a iradiat lumea cu lumina sa, cu bucuria sa de a trăi, făcând, cu nestăvilita lui putere de a dărui și de a se dărui fără rețineri, ca toți cei care-i eram în preajmă să trăim cu sentimentul de a fi privilegiații unei lumi magice, unui spectacol fascinant, unui act sacerdotal. În lumea în care trăim, acest mod de a fi nu e tocmai rețeta de viață lungă. Am rămas cu lucrările și cu impresia acestei puteri de a arde până la capăt, lipsiți de bucuria pe care o provoca prezența sa.

   Nu reușesc să mă obișnuiesc cu faptul că trebuie să vorbesc despre prietenul meu Ionel, Ionică, la timpul trecut ! Nu-mi vine să cred că ideile, proiectele, tot ceea ce era în el în cantități atât de mari au ramas pentru totdeauna încuiate, plecând odată cu firava, ardenta, încordata lui faptură.” (Vlad Ciobanu, sculptor) 

Marta Jakobovits (ceramist), Gheorghe Fărcașiu (ceramist),

George Dumitru (sculptor), Vlad Ciobanu (sculptor), Ciprian Ariciu (ceramist), Maria Cornelia Militaru (ceramist), Oana Florică – Rill (ceramist), Alexandru Buzea (ceramist), Nicoleta Buzea (ceramist), Cristina Budar (ceramist), Iuliana Turcu (ceramist), Liliana Marin (ceramist), Cristina Ciobanu (ceramist), Cristian Dobrescu (ceramist), Oana Maria Stoica (ceramist), Irina Spînu (pictor), Iulia Costache (grafician), Alexandra Filotti (istoria artei), Raluca Preda (grafician),Petre Chichiriță (sculptor), Ela Tudoran (sculptor), Dragoș Manea (sculptor), Ina Svetoslavova Bachvarova – Vencharska (grafic designer), Vladimir Vencharsky (grafic designer), Marius Stanciu (student), Victor Costache (student), Floriana Rodica Soare (elev), Maria Teodora Petre (elev), Martina Vencharska (elev), Veronika Vencharska (elev), Stefan Buzea (artist multimedia), Alexandru Dumitru (artist multimedia), Paul Melinte (operator imagine).

”Ceramica  și activitățile legate de ea au calitatea surprinzătoare de a te transpune într-o dimensiune spirituală magică, resimțită ca  o posibilitate de  apropiere de secretul și sacrul existenței.

Mă atrage limbajul formelor și a materialelor. Chimia și alchimia materialor. Mă atrage  relația ciudată între materiale, între material și formă, mă atrage ceea ce nu știu,….. pasul următor. Urmăresc cu înteres preocupările generațiilor noi. Admir sentimentul lor de mai mare libertate  și mă fascinează schimburile de idei.A lucra în tehnica Raku este totdeauna o provocare deosebită pentru mine.  În funcție de rezultatul dorit încerc să aleg fazele de lucru, glazurile, materialele folosite  cu mare strictețe  și tot mai rămîne loc pentru  mirare și surpriză.” (Marta Jakobovits, ceramist)

Expozitia ne prezintă ceramica într-o ipostaza și relație tridimensională obiect-fotografie-video, care se desfășoară în trei dimensiuni temporale simultane: trecutul obiectului, redat în proiecția video, obiectul prezent ca rezultat al întregului proces de lucru și texturile, în mare parte neprevazute, care fotografiate în detaliu și supradimensionate relevă o dimensiune cu totul nouă a formei detașându-se de aceasta prin forța și noutatea imaginii.

Într-un alt spațiu va fi amplasată o instalație numită zoetrop sau zoopraxiscope (Cristina Budar, ceramist). Lucrarea este compusă din 27 de piese-flori din gresie modelată și arsă în tehnica raku întruchipând diferite stadii de dechidere ale undei flori. Lucrarea este o instalație dinamică, obiectele generează o animație mecanică în care cadrele sunt lucrările ceramice.

Evenimentul este organizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte București, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploiești, Muzeul de Artă Prahova “Ion Ionescu Quintus”, Centrul Cultural al orașului Vălenii de Munte, Art Time.

Expoziţia va deveni una itinerantă, urmând să fie amplasată succesiv lşi în alte contexte geografice şi culturale de pe teritoriul României.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.