Expoziția "Bisericile Muzeului Țăranului", organizată în Ploiești

Publicat in Unde Mergem? 18 Martie 2015 830 ori
Google+ WhatsApp
Expoziția "Bisericile Muzeului Țăranului", organizată în Ploiești
Expoziția "Bisericile Muzeului Țăranului", organizată în Ploiești

Expoziția de fotografie "Bisericile Muzeului Țăranului", cu imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn aflate în custodia Muzeului Național al Țăranului Român, va fi organizată la Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" din Ploiești, în perioada 18 martie - 14 aprilie.

 

Datând din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparținând zonei Aradului (Groșii Noi, Julita, Troas) și Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi. Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic — Cina, Judecata și Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului și Învierea, se arată în document.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice, o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție, un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribună națională, școală, așezământ de cultură și artă. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli și îngeri, chipuri de prooroci și mucenițe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail și Gavriil înconjurați de cete îngerești, informează comunicatului.

Vernisajul va avea loc miercuri, 18 martie 2015, ora 17,00, la Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" din Ploiești.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" din Ploiești.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.