Locuri pe care trebuie să le vizitezi în România. Topliţa, locul unde s-a născut primul patriarh al României

Publicat in Unde Mergem? 09 August 2014 Actualizat: 09 August 2014 2249 ori
Google+ WhatsApp
Locuri pe care trebuie să le vizitezi în România. Topliţa, locul unde s-a născut primul patriarh al României
Locuri pe care trebuie să le vizitezi în România. Topliţa, locul unde s-a născut primul patriarh al României

 

Municipiul Toplița, situat în nordul județului Harghita, este una dintre puținele așezări de țară de o asemenea dimensiune, în care se află trei mănăstiri ortodoxe, una dintre ele fiind ctitorită chiar de primul patriarh al României, Miron Cristea, fiu al locului.

Cel mai cunoscut dintre lăcașurile de cult din Toplița se află la poalele munților Călimani și este mănăstirea purtând hramul Sfântului Prooroc Ilie, ctitorită de primul patriarh al României. Mănăstirea a devenit, în timp, unul dintre cele mai puternice centre monahale ortodoxe din Transilvania și considerat unul dintre simbolurile unirii spirituale a românilor.

Cum treci de poarta din lemn sculptat, pășești pe o alee străjuită de arbori și ajungi la biserica de lemn a mănăstirii Sf. Ilie, înconjurată de o grădină plină de flori, care-ți încântă ochii.

Biserica mănăstirii ''Sfântul Prooroc Ilie' a fost construită în anul 1847 în satul Stânceni, renumit pentru meșterii în prelucrarea lemnului, sub coordonarea preotului Gheorghe Ujică și a fiilor săi, Ștefan și Ioan. După ce în parohia Stânceni s-a construit o biserică nouă, în anul 1910, Patriarhul Miron Cristea a adus biserica de lemn în Toplița, în grădina părintească, cu gândul de a întemeia o mică mănăstire, dar și pentru a salva monumentul de arhitectură.

În anul 1923 s-au început lucrările pentru întemeierea mănăstirii, zidirea clopotniței, stăreția, casa călugărilor sau clădirile gospodăriei. Stăreția a fost construită din materialul casei în care s-a născut Patriarhul Miron Cristea, după cum se arată în documentația pusă la dispoziție de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei.

Continuarea pe www.agerpres.ro

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office