La chemarea președintelui României, Klaus Iohannis, cetățenii s-au pronunțat pentru, să ne amintim, „interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție”, „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare” și „extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională”.

În privința primei întrebări, „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” mai mulți oameni care au învățat carte la vreme i-au explicat că este o prostie cât casa, pentru că în Constituție se prevede foarte clar la Art. 74: „Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”.

Spuneam la vremea respectivă că, dacă vrem să-i facem pe plac președintelui tefeliștilor de pe facbook, ar trebui modificat mai întâi acest Art. 74 din Constituție, iar pentru asta trebuie organizat un alt referendum, în care poporul să fie întrebat încă o dată ce vrea cu amnistia și grațierea. Cine înțelege poate chiar și muri de râs, noroc că nu înțelege foarte multă lume! Ghinionul este că nu înțelege tocmai președintele țării!

Același lucru i l-a spus astăzi în unanimitate Curtea Constituțională a României, care a respins inițiativele legislative de revizuire a constituție, și a arătat clar că „interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție depășește limitele de revizuire a Constituției.” Adică, exact ceea ce scrie în Art. 74 din Constituție!

Sigur, fără să fi înțeles ceva, un număr suficient de români a fost de acord cu vrerea lui Iohannis. Cei mai mulți români nu i-au crezut pe cei care le-au spus că este o prostie monumentală. Nimeni nu le poate imputa însă acestora absolut nimic. Au avut și au încredere în președintele pe care l-au votat, ceea ce este foarte în regulă într-o demiocrație.

Grav este că președintele Kalus Iohannis fie nu înțelege chestiuni elementare, pe care orice om cu ceva carte le poate înțelege, fie le înțelege, măcar când i le explică altii, și nu-i pasă, pentru că nu este interesat decât de pus pe paie pe focul menit să-i asigure încă un cinci de frecat menta pe la Cotroceni, cu ochii privind în gol și cu dinții pe afară.

Viceprimarul municipiului Ploiești, Cristian Ganea, a reacționat dur după ce primarul Adrian Dobre a solicitat demisia conducerii Regia Autonomă de Servicii Publice pe motiv că reprezentanții RASP sunt principalii vinovați de mizeria din oraș.

Astfel, prin intermediul unei postări pe pagina personală de Facebook, Ganea  susține că primarul Adrian Dobre ”este avid de imagine, că încearcă să abată atenţia ploieştenilor de la modul incompetent în care manageriază oraşul”.

”Adrian Dobre se dă în spectacol! Şi nu oricum, ci vrea ca “reprezentaţiile” să ajungă în atenţia publicului. Aşa că nu mai ţine cont de nimic, chiar încalcă legea. Şi aici mă refer la ultima şedinţă pe teme de salubritate, şedinţă în care şi-a pus consilierul personal să filmeze momentul în care face pe zmeul şi cere demisii. Am participat la această şedinţă internă a primăriei, însă nu am fost întrebat dacă pot fi filmat, sau dacă imaginile în care apar pot fi făcute publice. În aceeaşi situaţie sunt şi colegii care au fost prezenţi la această întâlnire. Înţeleg că primarul este avid de imagine, că încearcă să abată atenţia ploieştenilor de la modul incompetent în care manageriază oraşul. Nu am să permit însă ca eforturile mele şi ale colegilor mei să fie minimalizate de acest primar. Este adevărat că am trecut printr-o criză a gunoiului în Ploieşti, criză care încă se resimte. Nu am stat pasiv, nici eu şi nici colegii mei din primărie. Am găsit soluţii şi încercăm să reglăm lucrurile. Îmi cer scuze ploieştenilor pentru faptul că au avut de suferit din cauza sincopelor de ridicare a gunoiului, atât de pe străzi cât şi de la populaţie. Grav este că în timp ce noi depunem eforturi pentru a remedia activitatea de salubritate din municipiu, primarul Dobre îşi ocupă timpul cu vendete. Nu caută soluţii, ci vinovaţi!”, a susținut viceprimarul Cristian Ganea.

Simona Halep a primit, în numai o săptămână, cele mai importante distincții ale României, după cucerirea titlului suprem în tenis, cel de campioană la Wimbledon. Dacă președintele Klaus Iohannis a decis acordarea celei mai înalte distincții a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, Patriarhia Română i-a acordat cea mai înaltă distincție pe care o avea un mirean: Crucea Patriarhală.

Halep încă nu a mers la Palatul Cotroceni pentru a primis ”Steaua României”, dar s-a dus la Palatul Patriarhal, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totul a avut loc în cadrul unei ceremonii găzduită în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale.

Halep a uimit asistența prin ținuta ei. A preferat o rochiță scurtă, roșie, și a fost extrem de emoționată.

„Simona este pentru mulți tineri astăzi un simbol al hărniciei, perseverenței și speranței. Ne bucurăm să scoatem în evidență că toate realizările domniei sale sunt expresia talentului cultivat prin efort susținut, prin efort constant”, a spus Patriarhul României.

„Pe lângă toate acestea însă, Biserica, dragă Simona, prețuiește foarte mult faptul că mărturisiți în public prin semnul Sfintei Cruci credința creștină ortodoxă și prin aceasta arătați că reprezentați cu fidelitate poporul român credincios, jertfelnic și talentat”.

„Vă dorim ani mulți, cu sănătate și bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu!”, i-a urat Preafericirea Sa la oferirea Crucii Patriarhale.

Câștigătoarea turneului de la Wimbledon a mulțumit pentru distincția primită mărturisind că este onorată și în același timp foarte emoționată.

„Totdeauna mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit și pentru familia în care am crescut”, a afirmat Simona Halep, informează basilica.ro.

„Mă bucur că sunt româncă, mă bucur că sunt pe acest pământ și sper să bucur cât mai mulți oameni și copii, să-i inspir să reușească și ei ceea ce-și doresc”.

„Slavă Domnului și Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți!”, a încheiat campioana.

Pe lângă Crucea Patriarhală, Simona Halep a primit de la Patriarhul Daniel o Biblie „Centenar”. La eveniment au fost prezenți atât părinții Simonei Halep și alți apropiați ai campioanei, cât și consilieri patriarhali, clerici, ostenitori ai Reședinței Patriarhale.

content-image

content-image

Cel puțin 50 de imigranți clandestini au murit și peste 20 au fost răniți joi după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident rutier în sud-estul Turciei, a anunțat un guvernator local, potrivit Reuters.

Printre victime sunt femei şi copii, toţi străini, a precizat DHA, adăugând că accidentul a avut loc în apropierea frontierei cu Iranul după ce migranţii intraseră ilegal în Turcia.

 

Elevii din Ploiești care provin din familii cu venituri sub 2.364 de lei net lună beneficiază de transport public gratuit cu mijloacele Transport Călători Express. Reprezentanții societății au anunțat că, la începutul noului an școlar, vor trece la actualizarea datelor, prin urmare școlarii trebuie să prezinte o serie întreagă de documente prin care să demonstreze că îndeplinesc condițiile pentru a primi reducerea de 100% din prețul abonamentului.

În informarea transmisă de conducerea TCE Ploiești, reprezentanții societății anunță că, începând cu anul școlar 2019 - 2020, vor actualiza dosarele pentru eliberarea, către elevi, a abonamentelor lunare gratuite. De aceea, beneficiarii nu vor mai primi legitimațiile care le garantează călătorii gratuite decât dacă prezintă, în septembrie:

- adeverințe care să ateste că veniturile pe membru de familie nu depășesc 2.364 de lei net lună

- cerere pentru eliberarea abonamentului gratuit - formular tipizat

- declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal - formulat tipizat

- declarație pe propria răspundere privind venitul lunar pe membru de familie mai mic de 2.364 de lei net, datată și semnată de părinți/ tutore  - formulat tipizat

- BI/CI părinte/tutore - original și copie

- CI elev (dacă acesta a împlinit 14 ani) - original și copie

- certificat de naștere elev - original și copie

- copie după documentul din care reiese calitatea de tutore (unde este cazul).

Abonamentelor gratuite vor fi eliberate nu mai de la:

> Casieria Colectoare din str. Găgeni (luni - vineri 7.00  - 20.00)

> Casieria Armoniei (luni - vineri 7.00 - 15.00)

> Pod Înalt (luni - vineri 7.00 - 15.00).

După confirmarea din data de 17.07.2019, prin Buletine de Analiză emise de IDSA Bucuresti, a două focare de PPA , unul la porc domestic, într-o gospodărie din comuna Puchenii Mari-sat Puchenii Moșneni, care a fost ucis, și unul la porc mistreț vânat în Fondul de Vânătoare 15 Manești, aparținând AJVPS Prahova, în județul Prahova sunt acum 17 focare de pestă porcină.

Totodată, au apărut alte cinci suspiciuni: una în comuna Poienarii Burghii-sat Cărbunari, trei în comuna Tîrgsorul Vechi-sat Tîrgsoru Vechi, una la porc mistreț în Fondul de Vânătoare 33 Nucet, aparținând AVPS Cormorani.

Analizele efectuate de DSVSA Prahova au iesit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA Bucuresti.

Din cei 138 de porci care urmau să fie sacrificați preventiv la Poienarii Burchii, au fost uciși 122, conform Hotărârii CLCB din data de 16.07.2019. Toți porcii uciși au fost îngropati în două gropi avizate de comisia de avizare.

Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele
afectate de PPA .

Echipajele Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au continuat
controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere, astfel:
-filtre permanente: au acționat nouă echipe de control acestea verificând în total 72 de autoturisme din care niciunul nu transporta animale
-filtre temporare: au acționat 12 echipe de control, acestea verifcând în total 100 de autoturisme din care niciunul nu transporta animale.

Astăzi, 18 iulie 2019, CLCB Prahova se întrunește într-o nouă ședință pentru a aproba planurile de măsuri pentru combaterea focarelor de pestă porcină africană pentru ultimele două confirmări.

Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova

Sunt o necesitate legile filiale, reglementările legale prin care copiii sau nepoții sunt obligați să își întrețină, în anumite condiții, părinții sau bunicii? Sunt destul de multe state în întreaga lume în care există asemenea exemple legislative, dar în care aplicabilitatea lor este pusă la îndoială, având în vedere că părinții ar trebui să își acționeze în instanță propriii copii.

Este necesar să dezbatem o asemenea lege și, mai mult, să o punem în practică? Am ajuns într-un asemenea vid moral încât să nu ne gândim să avem grijă – personal sau ca stat – de bătrânii noștri? Aș vrea să răspund că nu. Aș vrea să cred că totul poate fi rezolvat foarte simplu, fără a aplica o lege în acest sens: să avem grijă unii de ceilalți, să ne aplecăm asupra celor care au nevoie de ajutor. Și nu numai atunci când acest ajutor ni se cere, ci și atunci când – din modestie sau din orgoliu – nu se apelează la sprijinul celor în putere pentru a ne ajuta bătrânii.

La Parlament a fost depus un proiect de lege prin care copiii ar urma să fie obligați din punct de vedere legal să își întrețină părinții, proiectul legislativ introducând plata unei pensii de întreținere de către copii pentru părinții inapți de muncă sau care se află în dificultate.

La polul opus, avem situația copiilor abandonați de părinți și de rude. Există, într-adevăr, un sistem mult mai bine pus la punct în acest domeniu. Chiar dacă, încet-încet, centrele de plasament vor dispărea, iar toți copiii aflați în dificultate vor fi transferați către asistenții maternali specializați sau către membri ai familiei extinse, suntem puși și în aceste cazuri în situația de a ne întreba: cât de bine funcționează acest sistem? Și, mai mult decât atât, cum se descurcă minorii aflați în familii care îi trimit la muncă cu ziua și le impun să abandoneze școala, singura lor șansă pentru a spera la o viață mai bună?

Suntem puși în fața unor situații diametral opuse și, totuși, la fel de greu de gestionat, dacă ne lipsește interesul sincer pentru rezolvarea lor.

De aceea, este necesar un apel al fiecăruia dintre noi către sine, atât pentru soarta copiilor necăjiți, cât și pentru soarta bătrânilor aflați în dificultate, în ultimii ani de viață.

Am ajuns, oare, într-o stare de degradare morală și de lipsă de empatie încât să apelăm în mod obligatoriu la legi pentru a ne face datoria?

Eu cred și sper că nu, deși realitatea demonstrează că mulți oameni și-au pierdut chiar și omenia. O lege nu se poate da pentru cazuri speciale, întotdeauna vor fi mulțumiți, dar și nemultumiti. Este păcat, însă, ca legile firii să nu-și mai producă efectul natural, părinții să uite că au obligații față de copii, iar copiii să nu încerce să dea ultimelor zile pe care părinții le mai au de trăit demnitatea pe care aceștia o merită!

Pepenele roşu este ideal pentru vară. Te menţine hidratată în zilele călduroase, te ajută să slăbeşti, fiind totodată săţios, şi creşte imunitatea. Trebuie însă să ştii să-l alegi! Deşi aduce nenumărate beneficii organismului, pepenele poate fi şi toxic din cauza pesticidelor.

Pepenele roşu poate fi numit fructul minune al verii

Datorită conţinutului mare de aminoacizi, în special L-arginină şi L-citrulină, pepenele verde este ideal nu numai pentru oamenii care practică sport, ci şi pentru cei care vor să aibă mai multă energie şi să prevină senzaţia de oboseală.

Pepenele este indicat şi în sarcină

Ştiai că reduce greaţa, întăreşte imunitatea şi ajută la formarea oaselor fătului?

Pe de altă parte, ai mare grijă atunci când îl alegi

Nu tot ce găseşti în pieţe sau pe rafturile magazinelor este sănătos. De multe ori, din goana după profit, crescătorii tind să depăşească normele acceptabile de azot, deoarece acest truc îi ajută să crească de cel puţin 3 ori mai repede decât în mod normal, potrivit divahair.ro.

Cum alegi pepenele

În primul rând, coaja nu trebuie să fie galbenă şi pulpa nu trebuie să aibă pe ea dungi albe şi nici găuri. Prin aceste orificii a fost introdus azotul în fruct. Chiar dacă arată bine pe dinăuntru, mare parte din fruct e compromis din cauza găurilor.

Un pepene verde din care lipseşte o bucată atât de mare din interior ori este răscopt, ori conţine extrem de mulţi hormoni de creştere.

Ţine cont şi de greutatea lui

Un pepene copt natural ar trebui să fie întotdeauna greu când îl ridici.

Un alt truc util este să pui o bucată de pepene în apă. Dacă pepenele este periculos, apa va căpăta o culoare roz deschis. În acest caz, aruncă fructul.

Dan Barna, actualul președinte al USR, s-a îndulcit cu bani de la stat, din instituțiile conduse de pesediști, prin firma sa Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, potrivit newsstandard.ro.

În data de 4 septembrie 2013, Ministerul Administrației și Internelor, condus de Radu Stroe, în prezent PSD, i-a oferit firmei pe care o conducea un contract de 992.194 lei cu TVA (220.576,4 euro), pentru servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași, în cadrul unui program denumit “Dezvoltarea Capacității Instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene”.

Al doilea minister care i-a atribuit companiei lui Barna un contract, în valoare de 352.626,2 lei cu TVA (78.361,4 euro) este Ministerul Justiției. Parafarea a avut loc în data de 17 octombrie 2014, când la conducerea Ministerului Justiției se afla actualul senator PSD Robert Cazanciuc.

Un alt contract a fost primit de societatea respectivă în data de 18 februarie 2010, de la Consiliul Județean Ialomița, condus, atunci, de “baronul” PSD Vasile Ciprian Ciupercă. Obiectul contractului era prestarea unor servicii, iar valoarea s-a ridicat la 90.528,7 lei cu TVA (22.632,2 euro).

SC Grupul de Consultanţă și Dezvoltare DCG SRL a mai încheiat și contracte prin cumpărare directă. Unul dintre acestea, în valoare de 2.730,2 lei cu TVA, a fost atribuit de Prefectura Constanța, în 7 octombrie 2014, tot sub guvernarea PSD.

În total, contractele publice ale firmei lui Barna se ridică la 1.734.2259 lei cu TVA, adică 392.530,9 euro.

Ilie Dan Barna a fost ales, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, în funcția de președinte al USR, în urma congresului extraordinar care a avut loc la Brașov.

Guvernul a discutat în şedinţa de miercuri posibilitatea ca România să intre în faliment, ţinând cont de consecinţele ce curg dintr-o hotărâre a Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019 privind litigiul fraţilor Ioan şi Viorel Micula şi companiilor acestora cu statul român. 

„Ar exista posibilitatea extrem de gravă a activării clauzelor de cross-default pe toate împrumuturile suverane – putând atrage astfel intrarea în default a României. De altfel, riscul de executare silită va putea apărea şi în România, întrucât în dosarul de contestaţie la executare nr. 15755/3/2014 instanţa a dispus repunerea pe rol şi a acordat termen pentru 4 septembrie 2019”, arată documentul pe care Executivul l-a discutat. 

Speţa priveşte un şir de procese în care statul român a fost acţionat în instanţe internaţionale de către de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L. împotriva României, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. 

Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. 

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România. Prin semnarea acestui acord bilateral, România s-a angajat să protejeze investiţiile suedeze făcute pe teritoriul statului român şi, în acest context, să creeze şi să menţină condiţiile favorabile pentru investiţiile efectuate de investitorii suedezi, precum şi să protejeze pe teritoriul său aceste investiţii. Reclamanţii au solicitat despăgubiri materiale în valoare de aproximativ 613 milioane euro, prejudiciu efectiv, şi dobânzi calculate la o rată de ROBOR plus 5%. 

Prin hotărârea pronunţată în dosarul arbitral anterior menţionat, Tribunalul a decis acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro plus dobândă. Valoarea dobânzilor nu a fost calculată de către Tribunalul arbitral, menţionându-se doar rata dobânzii aplicabile (ROBOR plus 5%) şi data de la care începe să curgă. 

Oficialii statului spun că România şi-a îndeplinit obligaţiile din această hotărâre arbitrală, prin plata următoarelor sume: 337.492.864 lei, în luna ianuarie 2014, prin compensarea sumelor datorate bugetului general consolidat de societatea European Food SA, unul dintre creditorii din hotărârea arbitrală, cu sumele corespunzătoare datorate de România, conform hotărârii arbitrale; 45.681.714,82 lei, în cursul lunilor ianuarie-februarie 2015, atunci când conturile Ministerului Finanţelor Publice au fost executate silit şi sumele rezultate au fost virate în contul Biroului de Executori Judecătoreşti Mazilu şi Asociaţii, care acţiona în numele creditorilor; din această sumă, executorul judecătoresc a reţinut drept cheltuieli de executare suma de 2.480.000 lei; 472.788.675,43 lei, în data de 9 martie 2015, în contul deschis pe numele societăţilor Multipack SRL, Starmill SRL, European Food SA, persoanelor fizice Ioan Micula şi Viorel Micula şi BEJ Mazilu şi Asociaţii, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014. 

Comisia Europeană a decis în data de 30 martie 2015 că plata despăgubirilor acordate prin hotărârea arbitrală pronunţată în dosarul ICSID nr.ARB/05/20 constituie ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă. În consecinţă, România a fost obligată să nu plătească ajutorul incompatibil menţionat la paragraful precedent şi să recupereze toate ajutoarele incompatibile care au fost deja plătite oricăreia dintre entităţile prevăzute expres în Decizia Comisiei Europene din 30 martie 2015. 

Prin urmare, în temeiul Deciziei Comisiei Europene din 30 martie 2015, a luat naştere un alt raport juridic, care presupunea executarea voluntară sau silită de către persoanele vizate de decizie a unor obligaţii pecuniare distincte de cele care au făcut obiectul hotărârii arbitrale. Acest raport juridic a început să fie pus în aplicare de către România în data de 7 aprilie 2015, prin executarea sumei de 472.788.675,43 lei, plătită în data de 9 martie 2015 în contul deschis pe numele societăţilor Multipack SRL, Starmill SRL, European Food SA, persoanelor fizice Ioan Micula şi Viorel Micula şi BEJ Mazilu şi Asociaţii, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014. 

De asemenea, în temeiul acestui titlu executoriu al Comisiei Europene, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a executat silit mai multe societăţi enumerate în cuprinsul deciziei. În acest sens, organele fiscale centrale au recuperat 4.962.706 lei. 

În prezent, România este nevoită să asigure reprezentarea juridică, prin societăţi de avocatură specializate în legislaţia din diverse jurisdicţii internaţionale unde cei cinci creditori mai sus menţionaţi mai sus încearcă să execute hotărârea arbitrală ICSID din dosarul nr.ARB/05/20, nerecunoscându-se efectele compensării de drept din ianuarie 2014 şi nici plata realizată în data de 9 martie 2015. 

Astfel, sunt începute proceduri de executare silită în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Belgiei şi în Suedia, deşi hotărârea arbitrală fusese executată integral de România până la data emiterii Deciziei Comisiei Europene din 30 martie 2015. 

Până la data pronunţării hotărârii Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019, apărările principale ale României erau axate pe faptul că nu se justifică o nouă executare silită în condiţiile în care România şi-a îndeplinit obligaţiile din hotărârea arbitrală şi, în plus, pe existenţa Deciziei Comisiei Europene din 30 martie 2015 prin care s-a stabilit că executarea voluntară sau silită a hotărârii arbitrale este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. 

Ministerul Finanţelor Publice alocă un buget estimat anual de 1 milion euro pentru reprezentarea juridică în toate aceste jurisdicţii. Până în prezent, valoarea aproximativă achitată acestor societăţi de avocatură este de 4 milioane euro. 

Pagina 1 din 3912