Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, la Profit News TV, despre ce se va întâmpla în această iarnă cu căldura în Capitală, că avarii o să fie trei, patru, cinci ani de acum încolo, potrivit News.ro.

Despre problemele cu căldura şi apa caldă, Nicuşor Dan a arătat că, "după 10 ani în care am mers din rău în mai rău, acum mergem în mai bine, dar din păcate nu suficient, viteza cu care mergem nu este sufficient de mare".

"Există o corelaţie între calitatea serviciului de apă caldă şi câtă apă perzi. Acum 10 ani pierdeam 23 sau 24 la sută, acum am ajuns la 37 la sută. Am moştenit pierderi, 36 şi un pic. (..) Din toamnă, o să finalizăm achiziţia publică pentru cei 200 de km de reţea, este timp în toamnă să se facă proiectarea pentru ca anul viitor să avem 15 şantiere", a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a menţionat: "Lucrul important este că am progresat încet şi progresăm mai repede şi ne ocupăm de problema asta".

Despre ce se va întâmpla până în 2024, Nicuşor Dan a spus că "o să fie mai bine".

"Cea mai rea iarnă a fost 2020 -2021, vă aduc aminte că înainte de Crăciun am avut o avarie majoră, sectoarele 2 şi 3 nu au avut apă caldă. În 2022-2223 va fi ceva mai bine", a afirmat el.

Întrebat dacă bucureştenii vor sta în frig, Nicuşor Dan a arătat că "o să fie avarii, cum a fost în toate iernile".

"Avarii o să fie trei, patru, cinci ani de acum încolo, avem conducte de 50 de ani, 60 de ani", a explicat primarul.

Prezent astăzi, la Mizil, prefectul județului a felicitat și a oferit diplome în semn de apreciere elevilor care au reprezentat județul la olimpiade și concursuri naționale:

•TINCU ANA-MARIA, Premiul Special la Concursul Național de lectură și interpretare transcurriculara „Ionel Teodoreanu", Școala Gimnazială nr.1, Mizil, Prof. coord. Vasile Daniela

•BANCILA ANA-MARIA, Premiul II la Limba Spaniolă, Olimpiada Naționala de Limbi Romanice, Liceul Teoretic "Grigore Tocilescu" Mizil, prof. coord. Cernat Valentina

• MANDACHE ALEXANDRA, premiul III la Olimpiada Naționala „Istoria și traditiile rromilor", Școala Gimnazială "Sf. Nicolae" Mizil, prof. coord.Stancu Ioana

• GRANCEA ALEXANDRU NICOLAE, medalie de bronz, Olimpiada Naționala de Informatică, Liceul Teoretic "Grigore Tocilescu" Mizil, prof. coord. Pandele Aurelia

Utilizatorii WhatsApp vor fi împiedicați să facă înregistrări de ecran sau capturi. Măsura face parte din politica de protejare a confidențialității utilizatorilor.

Utilizatorii nu vor mai putea face capturi de ecran pentru mesajele temporare - „view once" - la imagini și videoclipuri. Măsura face parte din politica de protejare a confidențialității utilizatorilor.

Prin urmare, scriu cei de la WABetaInfo, atunci când utilizatorii WhatsApp au activată funcția „view once", înregistrarea de ecran sau captura este, de asemenea, blocată.

Capturi se ecran se pot face, totuși, deoarece noua funcție este limitată la imaginile și videoclipurile temporare. „Nu este posibil să transmiteți, să exportați sau să salvați imagini și videoclipuri de tip view once, dar destinatarul poate totuși să facă o fotografie utilizând un dispozitiv mobil secundar pentru a obține mesajul dvs. de tip view once, așa că aveți grijă când îl trimiteți", transmite sursa citată.

Noua funcție a fost lansată pentru cei care folosesc o versiune beta actualizată a TestFlight și va fi implementată pentru mai mulți utilizatori în următoarele săptămâni.

O femeie a încercat să-și arunce fetița în fata mașinii.

Tragica întamlpare s-a petrecut în Constanța. Copila era goală și înfășurată într-un cearșaf. Mama o ținea în brațe și amenința că o va arunca în fața mașinii. În acest sens, s-a îndreptat spre un bulevard intens circulat.

Un bărbat a fugit dupa ea să oprească tragedia și a sunat și la Poliție, anunță reporteris.ro.

La fața locului au ajuns polițiștii și inspectorii de la Direcția pentru Protecția Copilului. Mama ar fi făcut o criză și ar fi încercat să explice că de fapt cea mică avea febră și de aceea a scos-o doar cu un cearșaf pe ea.

Femeia în vârstă de 31 de a ani a fost internată la spitalul de psihiatrie, iar copilul a ajuns în grija bunicilor.

Cazul este în atenția polițiștilor și se așteaptă decizia medicilor, porivit sursei citate.

VIDEO AICI

Lucrările la grădinița cu program prelungit pe strada Poştei nr.23 sunt în grafic.

Proiectul este finanţat din fonduri de bugetul local, din surse externe nerambursabile si din bugetul local.

Viitorul sediu al acestei grădinițe va avea o structură cu subsol, parter şi etaj și va fi un spaţiu modern, care va asigura un cadru optim educaţional pentru copii, inclusiv prin pregătirea continuă a personalului didactic şi auxiliar.

Realizarea noii construcții pentru Grădinița de copii cu program prelungit nr. 38 se realizeaza fără a se afecta funcționarea normală a grădiniței existente, pe perioada executării lucrărilor la noua clădire.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de miercuri, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;

CA al BNR a maai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022, păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Comunicatul BNR arată că rata anuală a inflației a ajuns la 15,32 la sută în august, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96 la sută, de la 15,05 la sută în iunie. Creșterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, inclusiv a categoriei LFO, contrabalansată totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor (pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului), precum și de efectele de bază asociate evoluției prețurilor la energie.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească într-un ritm susținut în primele două luni ale trimestrului III, dar încetinit în raport cu trimestrele precedente, urcând la 10,4 la sută în iulie, de la 9,8 la sută în iunie, și la 11,2 la sută în luna august, ușor peste nivelul prognozat, în principal sub influența unor noi creșteri ale prețurilor alimentelor procesate. Astfel, evoluția componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale costurilor crescute cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție. Acestea au fost potențate de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, de manifestarea unei cereri reprimate pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a crescut în luna august la 13,3 la sută, de la 13,0 la sută în iunie. Totodată, rata medie a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC s-au mărit în august la 11,0 la sută și la 9,5 la sută, de la 9,3 la sută, respectiv, 7,9 la sută, în iunie 2022.

Efecte inflaționiste ale șocurilor pe partea ofertei continuă să crească în Europa și alte țări dezvoltate, semnificativă fiind dinamica la nivelul inflației de bază. În zona euro, rata anuală a inflației IPC a ajuns la 10 la sută în luna septembrie, iar în țări vecine României aceasta se situează între 15 la sută și 19 la sută.

Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul II, față de intervalul precedent, la 2,1 la sută, de la 5,1 la sută în trimestrul I, dar mult mai modest decât s-a anticipat. Evoluția face probabilă o creștere moderată a excedentului de cerere agregată și în acest interval, contrar așteptărilor.

În termeni anuali, creșterea PIB a decelerat doar ușor în trimestrul II, la 5,3 la sută, de la 6,4 la sută în trimestrul I, continuând astfel să depășească semnificativ previziunile. Aportul majoritar la creșterea economică a fost adus însă de variația stocurilor (7,3 puncte procentuale), în timp ce contribuția consumului privat - secundară ca mărime - s-a diminuat mult față de trimestrul precedent (la 4,7 puncte procentuale), iar cea a formării brute de capital fix a rămas foarte modestă, deși s-a mărit ușor. Totodată, evoluția exportului net a redevenit puternic contracționistă, în condițiile scăderii dinamicii anuale a exportului, concomitent cu reamplificarea considerabilă a celei a importului de bunuri și servicii.

Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o încetinire puternică a creșterii economiei în trimestrul III față de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Evoluția implică totuși o majorare semnificativă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, pe seama unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat.

Relevantă din această perspectivă este scăderea dinamicii anuale a comerțului cu amănuntul și a comerțului auto-moto, dar mai cu seamă a serviciilor prestate populației în luna iulie. În același timp, producția industrială și volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare și-au amplificat contracția în termeni anuali, dar volumul lucrărilor de construcții și-a accelerat semnificativ creșterea anuală.

Totodată, exporturile de bunuri și servicii și-au diminuat marginal variația anuală în luna iulie, în timp ce importurile și-au majorat-o ușor, inclusiv pe fondul evoluției nefavorabile a prețurilor externe, ceea ce a condus la reamplificarea dinamicii anuale înalte a deficitului comercial față de media trimestrului II, și mai ales a celei a deficitului de cont curent, care a reflectat și o deterioarare a evoluției soldului balanțelor veniturilor secundare în această lună.

Efectivul salariaților din economie și-a încetinit creșterea în iunie-iulie, pe seama evoluțiilor din sectorul privat, iar reducerea ratei șomajului BIM, până la 5,1 la sută în luna august, a fost însoțită pe parcursul trimestrului II de restrângerea ușoară a cererii de forță de muncă. Totodată, cele mai recente sondaje indică o scădere ușoară a deficitului de forță de muncă raportat de companii, după creșterea neîntreruptă a acestuia din ultimele 6 trimestre, precum și o relativă slăbire a intențiilor de angajare pe orizontul apropiat de timp, în contextul costurilor extrem de ridicate cu energia și al incertitudinilor generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile tot mai severe asociate.

Pe piața financiară, principalele cotații ale segmentului monetar interbancar s-au stabilizat în perioada recentă la valori marginal superioare celor atinse spre finele lunii iulie, după ușoare ajustări în scădere înregistrate în august, pe fondul ultimei decizii de politică monetară și al mesajelor transmise de banca centrală în acest context. La rândul lor, randamentele titlurilor de stat au recuperat parțial descreșterile consemnate în iulie-august, plasându-se pe o traiectorie moderat ascendentă în septembrie, similar evoluțiilor din economiile avansate și din regiune, în contextul întăririi ferme a politicii monetare de către bănci centrale majore, asociată cu o deteriorare a sentimentului pieței financiare internaționale. Rata medie a dobânzii la creditele noi, dar și cea aferentă depozitelor noi la termen și-au accelerat însă puternic creșterea în iulie-august, inclusiv pe segmentul populației.

În această conjunctură, leul și-a corectat integral în luna septembrie aprecierea semnificativă față de euro acumulată în iulie-august, alimentată consistent și de evoluții interne de natură sezonieră. În raport cu dolarul SUA , moneda națională s-a depreciat ca urmare a evoluțiilor de pe piețele financiare internaționale.

Dinamica anuală de două cifre a creditului acordat sectorului privat a intrat pe o traiectorie descendentă la începutul semestrului II, reducându-se treptat până la 15,9 la sută în luna august (de la 17,5 la sută în iunie), în condițiile accentuării descreșterii variației înalte a componentei în lei. Astfel, ponderea acesteia în creditul acordat sectorului privat s-a redus ușor, la 71,8 la sută în august (de la 72,0 la sută în iunie).

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutățirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile gazelor naturale și energiei electrice – inclusiv în condițiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică -, precum și de prețurile alimentelor, sub influența creșterii ample a cotațiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parțial contrabalansat de efecte de bază dezinflaționiste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor.

Escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina.

Incertitudini și riscuri majore sunt asociate și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de înăsprire a condițiilor de finanțare, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.

Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Local al Municipiului Ploiești au premiat, astăzi, câștigătorii ploieșteni ai olimpiadelor și concursurilor aflate în calendarul Ministerului Educației, derulate la nivel național și internațional, în cursul anului școlar trecut, în cadrul unui eveniment special, care s-a desfășurat la Sala mare a Teatrului "Toma Caragiu".

Într-o atmosferă festivă, reprezentanții administrației publice locale au recompensat cu diplome și premii în bani profesorii îndrumători și elevii ploieșteni, câștigători ai competițiilor amintite. Valoarea totală a premiilor acordate de către autoritatea publică locală a fost de aproximativ 75.000 lei.

Premiile au fost oferite de către administratorul public al Municipiului Ploiești, doamna Simona Albu, care a menționat, cu acest prilej, că se dorește o recunoaștere a meritelor elevilor și profesorilor ploieșteni, care au menținut performanța în educație și care au demonstrat, din nou, calitatea învățământului românesc.

Titlurile de "Profesorul anului" și "Elevul anului" în învățământul preuniversitar ploieștean au fost conferite doamnei profesor Daniela Lica, profesor de informatică la Colegiul Național "I.L.Caragiale" Ploiești și, totodată, coordonator al Centrului Județean de Excelență Prahova, respectiv elevului Savu Ștefan Cătălin din cadrul Colegiului Național "I.L.Caragiale" Ploiești.

Ziua Educației a fost marcată, astfel, de către municipalitatea ploieșteană, din dorința de a li se recunoaște elevilor și cadrelor didactice, din comunitatea ploieșteană, rezultatele deosebite câștigate prin dăruire și perseverență.

Comunicat de presa Primaria Ploiesti

Presedintele PMP Prahova, Catalina Bozianu, sustine aderarea Republicii Moldova la NATO, considerand ca factorii de decizie aflati la conducerea tarii ar trebui sa se focuseze mai mult pe acest obiectiv.

Bozianu a facut o paralela cu situatia actuala in care se regaseste Ucraina, considerand ca de acelasi statut ar trebui sa beneficieze si vecinii nostri de peste Prut.

"In timpul Summit-ului NATO de la Bucureşti, din 2008, organizat în timpul administraţiei Traian Băsescu, s-au luat decizii foarte importante în ceea ce priveşte extinderea NATO și au fost salutate ambiţiile Ucrainei şi Georgiei de aderare la Alianță.

Este foarte bine că președintele Iohannis amintește importanța acelui moment, dar PMP consideră că puterea politică de la Bucureşti ar trebui să se lupte pentru ca Republica Moldova să obţină acelaşi statut ca Ucraina. Dacă Ucraina, un stat divizat şi pe teritoriul căruia se află armate străine, este susţinut pentru aderarea la NATO, şi Chişinăul ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament.

În actualul context geopolitic, este cu atât mai important eșecul mitingului AUR de ieri, pentru că ne arată că românii înțeleg gravitatea și importanța situației prin care trec atât România, cât și întreaga regiune, pentru a lăsa o mână de agitatori să o gestioneze.", a scris Catalina Bozianu, pe pagina oficiala de Facebook.

În actualul context al crizei energetice, deputatul Partidului Umanist Social Liberal, Grațiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului, susține că autoritățile centrale ar trebui să-și îndrepte atenția mai mult către cadrele didactice și studenții din cadrul Universității Petrol și Gaze din Ploiești. Parlamentarul PUSL este de părere că soluțiile pentru a trece mai ușor peste această perioadă ar trebui să vină de la specialiști, iar acești specialiști cu siguranță pot fi găsiți în cadrul UPG Ploiești.

Deputatul Partidului Umanist Social Liberal, Grațiela Gavrilescu, susține că, în actuala criză energetică, autoritățile centrale ar trebui să asculte și părerile specialiștilor din cadrul Universității Petrol și Gaze din Ploiești înainte să ia vreo decizie care ar putea costa scump România.

Parlamentarul PUSL este de părere că România ar putea avea mari probleme în actual criză energetică în cazul în care reprezentanții Guvernului vor lua decizii greșite, fără să-i consulte pe specialiștii din domeniul petrolului și al gazelor.

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti este considerată drept un ambasador pe plan internaţional al învăţământului superior din România, având în vedere unicitatea profilului său, iar în actuala criză energetică poate reprezenta soluție care să ajute țara noastră să treacă mult mai ușor peste această problemă.

Corina Popa este una dintre persoanele care te corectează în cel mai prietenos mod. În rime, fie haioase, fie cu tâlc, postate pe pagina de facebook „Şcoala de gramatică", îţi explică formele corecte ale exprimării în limba română. Încearcă să le explice tuturor celor cu care intră în contact faptul că modul de exprimare în limba maternă este principala carte de vizită. În permanenţă cu zâmbetul pe buze, cu proiecte dinamice, provocatoare, cu o echipă care îi împărtăşeşte crezul de a (re)educa societatea în baza adevăratelor valori, Corina Popa a reuşit să devină cea mai cunoscută „profă'" de gramatică în mediul virtual. Postările ploieştencei sunt distribuite inclusiv de celebrităţi, cum ar fi actorul Victor Rebengiuc.

Corina Popa este originară din Ploieşti, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria", doctor în Lingvistică şi doctorand în Studii culturale (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea din Bucureşti). Însă, în rândul românilor, Corina Popa avea să devină cunoscută prin prisma „Şcolii de gramatică", un proiect care a prins viaţă în 2019, adresându-se tuturor celor care doresc să comunice (mai) bine și să transmită mai departe preocuparea pentru calitatea exprimării în limba română.

„Modul în care se exprimă o societate reflectă, categoric, gradul său de educație. Problema nu se rezumă însă la clasica presupoziție conform căreia școala nu-și învață elevii să se exprime corect gramatical. Într-un scenariu ideal, al școlii care își face datoria de a forma fără cusur capacitatea de exprimare corectă în limba maternă, întreg demersul trebuie dublat de o gândire clară și logică pe măsură. Lucrurile pe care le poți exprima clar și corect sunt dovada faptului că te poți raporta clar și corect la lucrurile despre care vorbești. Să utilizezi limba nu doar ca pe un instrument de comunicare, ci și de cunoaștere. Dacă nu poți stăpâni limbajul, limbajul ajunge să te stăpânească. Să devii incoerent (...) Cred că o pastilă de gramatică și de gândire critică pe zi, asociată unui regim de citit sănătos influențează în mod decisiv nivelul de educație al unei societăți", este motivul Corinei Popa care a dorit să fie parte din schimbare.

Ideea i-a venit pe când se afla în Spania, unde a fost bursieră a Universității Complutense din Madrid, şi unde a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină mentor, Iuliana Botezan, pe care o descrie ca fiind „un profesor din viitor". Aici a văzut cât de mult prinde „aripi" un om pe care îl tratezi cu respect, îl girezi cu încredere, îl abordezi cu răbdare şi îi explici ceea ce vrei să înţeleagă simplu, coerent, cu exemple clare. Prin urmare, ghidată de o astfel de experienţă, Corina s-a întors în România pentru a fi parte din schimbarea de care educația noastră are nevoie și și-a transpus cercetările din neurolingvistică într-un program educațional gratuit, oferit de Centrul „InterEDU" liceenilor din Ploiești.

Un proiect educaţional inedit
În 2019, fonda „Școala de gramatică", proiect care s-a axat din start pe trei paliere, având o latură educațională, una socială, iar una de implicare civică în mediul online, acolo unde mulți dintre noi comunicăm mai mult și mai des decât reușim s-o facem față-n față.

În ceea ce privește aspectul educațional, Școala de gramatică are în desfășurare trei tipuri de cursuri pentru elevii cu vârste între 9 și 18 ani, în cadrul cărora gramatica este predată interactiv ca o știință a conexiunilor. Fiecare curs are la bază o metodă didactică proprie, bazată pe interdisciplinaritate și pe dezvoltarea sinelui prin limbaj. Cel mai apreciat curs – dezvoltarea limbajului verbal, paraverbal și nonverbal – prin gramatică, muzică și prin actorie a fost cel care a avut „priză" în cele mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Ploieşti.

Componenta socială a mizat pe organizarea unor ateliere gratuite pentru conștientizarea beneficiilor exprimării corecte, cursuri pentru părinți și pentru vloggeri/ bloggeri, cei care sunt principalele modele pentru copii. Proiectul a inclus şi finanțarea primului Centru de educație remedială pentru elevii în situații de corigență la limba și literatura română, fără posibilitatea materială de a accede la pregătiri suplimentare.

Dar cea mai cunoscută componentă a acestei Şcoli este cea virtuală. Aici găsim materiale cât mai accesibile și mai amuzante cu ajutorul cărora este trezit gustul pentru exprimarea corectă. Cum bunele practici lingvistice au devenit o raritate în spațiul public românesc și în mediul online, pagina de Facebook a „Școlii de gramatică" vine cu postări amuzante, prin care sunt semnalate cele mai frecvente greșeli din limba română. De asemenea sunt prezentate şi modificările survenite şi acceptate în comunicarea noastră. Până în prezent, 90 000 de oameni s-au alăturat paginii și duc mai departe mesajele gramaticale ale Școlii.


Versurile Corinei sunt un amestec de ani întregi de lectură, de pasiune, de talent, de atenţie la tendinţele comunicării şi de adaptare a mesajului astfel încât să fie unul pe înţelesul tuturor. „Îmi fixez o temă, ţin cont şi de cerinţele persoanelor care au nedumeriri în privinţa unor forme gramaticale şi mă las pradă inspiraţiei de moment. Au fost situaţii în care am primit întrebări suplimentare, iar dacă le răspunzi simplu, cu calm, cu prietenie, oamenii înţeleg", ne-a spus interlocutoarea noastră.

Dacă pandemia a dat peste cap anumite proiecte, Corina Popa s-a reinventat şi împreună cu o echipă de oameni dedicaţi exprimării clare, corecte, promovării culturii şi valorilor, au iniţiat GramMania, dar şi „La Ploieşti, corect vorbeşti!". Primul amintit este un festival-concurs de gramatică pentru elevi, un proiect de educație care îi invită pe copiii și pe tinerii din diaspora la realizarea unor știri, a unor postări creative și amuzante și a unor texte originale, toate având în comun vorbirea corectă a limbii române. La concurs, se pot înscrie copiii și tinerii cu vârste între 7 și 19 ani care locuiesc în afara granițelor României, iubitori ai limbii române. Detalii au pe pagina: https://scoaladegramatica.ro/grammania/
Cel de-al doilea a luat naştere în 2020, marcând Ziua Limbii Române (31 august) printr-o iniţiativă unică la nivel naţional. Timp de o lună, în mijloacele de transport în comun şi în principalele instituţii ale municipiului, ploieştenii s-au putut bucura de o serie de reguli de exprimare corectă transpuse în glume şi în versuri scrise de Corina Popa. Evenimentul a fost marcat la Teatrul „Toma Caragiu" şi prin lansarea a două volume din „Jurnalul călătoriei lui Gramolino, COOLegere de gramatică". De asemenea, cursurile de comunicare şi gramatică pot fi consultate şi online: https://cuvinteromanesti.ro/gramatica-si-comunicare/

Unde ne-am „pierdut" gramatica?
Astfel de situaţii nasc, inevitabil, întrebări de ce s-a ajuns aici, de ce este „faultată" atât de des limba maternă? Corina Popa este de părere că este necesară o investiţie mult mai în serioasă în pregătirea profesorilor, dar, mai ales, în conştientizarea importanţei exprimării corecte. „Nu trebuie să fim lingvişti ca să vorbim corect, aşa cum nu trebuie să fim medici ca să ne îngrijim de sănătatea noastră", este de părere Corina. Importante sunt şi modelele promovate, motiv pentru care ploieşteanca insistă, ori de câte ori este invitată a vreunei emisiuni, ca în spaţiul public să avem parte de oameni instruiţi, cu un anumit bagaj cultural, care vorbesc corect şi de la care avem ce învăţa.
Ea însăşi este o persoană care nu lasă o zi să treacă fără a studia.

Deja cunoscută pentru cunoştinţele riguroase, Corina este privită de multe ori cu reticenţă de către cei care vor să-i expună câte ceva. O amuză situaţia şi spune că, oricât de apropiaţi i-ar fi, nu şi-ar permite să-i apostrofeze pentru potenţialele greşeli, ci doar să le sugereze forma corectă. Inclusiv cu părinţii ei a recurs la astfel de situaţii, iar în prezent susţine că nu mai este cazul să „intervină".

Când nu se ocupă de „matematica limbii" la „Şcoala de gramatică", pe Corina o găsim la Administraţia Prezidenţială, unde este consilier la Departamentul Educaţie şi Cercetare. În timpul liber, citeşte, călătoreşte sau merge la teatru. Nu ar pierde, sub nicio formă, vreo piesă în care joacă Oana Pellea sau Victor Rebengiuc. De altfel, aprecierea este reciprocă, multe dintre postările Corinei fiind distribuite şi de către marile personalităţi.

Pagina 1 din 5501

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.