Sinteză Agerpres despre dezbaterea de ieri

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 13 Octombrie 2017 246 ori
Google+ WhatsApp
Sinteză Agerpres despre dezbaterea de ieri
Sinteză Agerpres despre dezbaterea de ieri

Dezbaterea „Mărăști, Mărășești, Oituz: primele trepte ale Marii Uniri”, organizată de Fundația Europeană Titulescu și Centrul de Cercetare, a avut loc miercuri, la Casa Titulescu, vorbitorii subliniind contribuția armatei române pe Frontul de Est în campania militară din anul 1917.

„Consider că, dincolo chestiunile oarecum politice legate de Alba Iulia și deciziile care s-au luat pentru Unire, este importat să înțelegem, să urmărim, să analizăm, să prezentăm în țară și în străinătate etapele bătăliilor care au prefigurat deciziile politice de la Alba Iulia și celelalte care au dus la Marea Unire”, a precizat în deschiderea dezbaterii președintele fundației, prof. univ. dr. Adrian Năstase, cel care a fost și moderatorul discuțiilor.

Prof. univ. dr. col (r) Ion Giurcă a atras atenția asupra faptului că după înfrângerea categorică din 1916, autoritățile statului, o parte însemnată a populației și întreaga armată s-au retras în Moldova într-un spațiu restrâns,”unde, ca prin minune, au sosit și un milion de militari ruși”.

„În Moldova, conducerea de atunci a țării a reușit să rezolve foarte multe probleme foarte grave interne, dar și externe, pentru salvarea țării de la un dezastru. Mai întâi să repună armată pe picioare, printr-un proces complex de organizare, să evalueze toate planurile de operațiuni conform celor prevăzute la conferințele de la Chantilly (1916) și Petrograd (1917), astfel încât la datele prevăzute de comun acord cu ceilalți aliați să declanșeze operațiunile militare pe frontul român și aceste operații, din fericire, să se desfășoare cu succes. Toată lumea vorbește, pe bună dreptate, despre această minune, care a fost foarte mare, prin aceste trei victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Ele, incontestabil, au o foarte mare importanță și militară și sentimentală pentru noi”, a declarat el.

Dr. Manuel Stănescu, cercetător la Institutul pentru Studii Politice, de Apărare și Istorie Militară a susținut o expunere despre relația dintre România și Rusia în 1917 iar dr. Alin Spânu a vorbit despre propaganda și contrapropaganda din acea perioadă, oferind exemple de manifeste.

„Propaganda nu ucide oameni pe câmpul de luptă, dar îi face să își pună întrebări și, mai ales, să dezerteze. Se pot pierde oameni foarte buni în acest fel. Începând de la intrarea României în război, Puterile Centrale nu au făcut economie de resurse — în acest domeniu aveau și o experiență vastă, mai ales Germania. (…) Deși România nu avea o experiență foarte mare față de celelalte state (…), Biroul de informații s-a apucat să elaboreze materiale de contrapropagandă. După stilul materialelor, cred că au fost folosiți și câțiva scriitori”, a precizat el.

Dezbaterea, la care au participat zeci de persoane, a avut ca motto mărturisirea feldmareșalului german August von Mackensen: „Pe mine m-a bătut la Mărășești armata română, care a înviat ca o pasăre Phoenix și care a speriat armata germană! N-au nicio haină pe ei! Sunt și în pielea goală sau în cămăși! Și la baionetă nu putem să rezistăm!”.

Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz au reprezentat o succesiune de lupte desfășurate într-un interval de aproape trei luni, în vara anului 1917.

„Este o legătură intrinsecă între victoriile Armatei Române de la Mărăști, Mărășești și Oituz asupra Armatelor Puterilor Centrale și Marea Unire de la 1918. Se poate chiar aprecia că fără aceste victorii Marea Unire nu ar fi fost posibilă”, se arată într-un material furnizat de către Fundația Titulescu.

Potrivit aceleiași surse, aceste victorii au strânit admirația întregii Europe, atât a statelor aliate, cât și a celor inamice. Astfel, generalul Berthelot îi telegrafia generalului Eremia Grigorescu, după victoria de la Mărășești: „Bravura ofițerilor și ostașilor români atrage admirația tuturor armatelor aliate și cărora dușmanii le aduc omagiile lor”. Prim-ministrul britanic, Lloyd George, declara: „Românii s-au luptat cu succes și chiar germanii s-au mirat de această rezistență eroică”. Premierul Franței, Georges Clemenceau, preciza: „Sunt fericit să vă trimit expresia întregii noastre admirații la înalta valoare a trupelor române”.

Adrian Nastase,

www.adriannastase.ro