La cursurile de vara de la Valenii de Munte

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 18 August 2017 451 ori
Google+ WhatsApp
La cursurile de vara de la Valenii de Munte
La cursurile de vara de la Valenii de Munte

Ieri, am participat la deschiderea Cursurilor de vara ale Universitatii populare, infiintata de Nicolae Iorga, la Valenii de Munte, in 1908. Este a 64-a editie a acestor cursuri ce vor dura sase zile., cu un program foarte dens. La deschidere, au participat notabilitatile judetului Prahova si ale localitatii, precum si invitati speciali: ministrul de externe, Teodor Melescanu, academicianul Razvan Theodorescu, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, alaturi de numerosi istorici dar si de mai multi primari din Basarabia.

In cuvantul meu, am reamintit importanta operei lui Iorga pentru ideea unitatii nationale. Am amintit vastitatea acestei opere – 1450 de volume, 50000 de articole, peste 100000 de scrisori (doar cele aflate in cele 450 de volume de la Biblioteca Academiei).

Am mentionat frumoasa evocare a lui Mircea Eliade despre Iorga, din 1944 si am vorbit despre o carte a sa din 1899 referitoare la viata intelectuala din Romania dar si despre conferinta  de la Radio, din 1935, despre personalitatea lui Mihai Kogalniceanu – de la a carui nastere sarbatorim anul acesta 200 de ani. In final, am oferit Muzeului din Valenii de Munte un portret realizat de Catul Bogdan.

Dupa incheierea sesiunii de deschidere, am prezentat, in cadrul programului anuntat, impreuna cu ambasadorul Gribincea, albumul nostru, aparut recent, cu cele 120 de harti ale Basarabiei.

IMG_9180.JPGIMG_9178.JPG

 

 

Adrian Nastase,

www.adriannastase.ro