Primul tur al prezidentialelor din Franta

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 24 Aprilie 2017 295 ori
Google+ WhatsApp
Primul tur al prezidentialelor din Franta
Primul tur al prezidentialelor din Franta

Electoratul din tarile Uniunii Europene este confuz. S-a văzut lucrul acesta si in Austria si in Olanda si, desigur, in Marea Britanie, atunci cand a fost nevoie de un vot popular.

Este explicabil. La numeroasele probleme interne s-au adaugat crize cu impact european – fluxurile migratorii, terorismul, criza greacă, etc. Si lipsa unei viziuni in timp de criză sau lipsa lidershipului in Uniunea European – ajunsa la momentul in care demagogia vorbelor frumoase nu mai ascunde realitatea intoarcerii spre interese individuale, egoiste ale statelor membre.

In Franta, Francois Hollande, „ajutat” si de evenimente nefericite din mandatul său, a reusit să distrugă credibilitatea establishmentului politic ( la care au contribuit si companionii lui Sarcozy). Astfel, niciunul din partidele reprezentative franceze nu a reusit să-si trimită reprezentantul in turul doi al prezidentialelor. Votul, in primul tur, a fost, in mare masură, un vot de nemultumire, exprimat si prin nivelul inalt de participare (aprox. 80%). Un vot pentru partide extremiste, de stanga sau de dreapta – aprox 40% si un vot pentru candidati anti-sistem.

Sigur, Macron are o sansa imensă să devină presedintele Frantei, in urma unei evaluări rationale a alegătorilor altii decat cei ai Frontului national. Ce relatie va avea el cu guvernul, ce fel de majoritate se va forma după parlamentare? Isi va forma Macron un partid prezidential? Se va construi un nou tip de coabitare? Nu există deocamdata răspunsuri la aceste intrebări.

Oricum solutiile avansate de Marine le Pen vin tarziu. Propunerea de inchidere a granitelor  nu poate rezolva problema milioanelor de maghrebieni care sunt deja in interiorul cetătii.

Este important si pentru Franta dar si pentru Europa cine va castiga turul al doilea al prezidentialelor din Franta dar si cu ce mesaj.

Adrian Nastase,

www.adriannastase.ro 

Realestate Paulesti