Vremea umilitilor in relatiile internationale

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 27 Martie 2017 290 ori
Google+ WhatsApp
Vremea umilitilor in relatiile internationale
Vremea umilitilor in relatiile internationale

Am citit, zilele acestea, o carte interesantă despre „patologia” relatiilor internationale – „Le temps des humilies”, scrisă de Bertrand Badie si publicată la Paris, in 2014. In esentă este vorba despre o analiză a relatiilor dintre state, in care umilirea celor mai slabi a reprezentat o constantă.

Exemplele sunt numeroase.Astfel, in 1840, Marea Britanie a pornit o expeditie impotriva Chinei,  pentru a-l pedepsi pe impăratul care blocase navele ce aprovizionau cu opium.In aceste conditii, imperiul – slabit – a trebuit sa cedeze Hong Kong, sa deschidă cinci porturi pentru comert si sa platească 21 de milioane de dolari despăgubiri. In plus, tot atunci au apărut jurisdictiile extrateritoriale – nobilii occidentali ajunsi in China nu puteau fi judecati de judecatorii chinezi ci doar de compatriotii lor. Solutie preluată din cunoscutele capitulatii din vremea Imperiului Otoman. Si transmisă marilor puteri de astăzi.

In prezent, sunt insă numeroase astfel de exemple, pe care autorul le prezintă in câteva sute de pagini – mai ales pe cele legate de situatia fostelor colonii franceze si britanice dar si de situatia tarilor Europei de Est după incheierea Războiului Rece.

Incercati să evaluati prin prisma acestei lucrări evolutia Uniunii Europene din ultimul timp si pozitia statelor din „nucleul” acesteia prin raportare la statele de la „periferia” UE.

Adrian Nastase,

www.adriannastase.ro