Michel Platini va demisiona de la preşedinţia UEFA după ce apelul împotriva suspendării a eşuat

Publicat in Sport 10 Mai 2016 1327 ori
Google+ WhatsApp
Michel Platini va demisiona de la preşedinţia UEFA după ce apelul împotriva suspendării a eşuat
Michel Platini va demisiona de la preşedinţia UEFA după ce apelul împotriva suspendării a eşuat

Michel Platini a anunţat că va demisiona din funcţia de preşedinte al Uniunii Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA), după ce francezul nu a reuşit anularea unei suspendări de şase ani dictate împotriva sa.

O comisie a Curţii de Arbitraj Sportiv (CAS) i-a redus lui Platini, luni, suspendarea din fotbal de la şase ani la patru ani. CAS a recunoscut validitatea contractului verbal dintre FIFA şi Michel Platini, în virtutea căruia francezul a primit 1,8 milioane de euro, dar nu este convins de legitimitatea acestei plăţi efectuate în 2011 pentru consilierea preşedintelui FIFA din acel moment, Joseph Blatter, între 1998 şi 2002.

CAS a precizat că Platini "nu a avut un comportament etic şi loial" şi că merită o sancţiune severă întrucât "nu şi-a exprimat niciun regret în acest caz, iar faptele sale au avut un impact considerabil asupra reputaţiei FIFA".

În urma anunţului de luni, FIFA a precizat că se va întruni pe 18 mai pentru a discuta paşii următori, dar nu va numi deocamdată niciun preşedinte interimar al UEFA.

Pe data de 21 decembrie 2015, francezul a fost suspendat pe o perioadă de opt ani de către justiţia internă a FIFA şi deci exclus din orice activitate legată de fotbal, o pedeapsă redusă la şase ani în apel în luna februarie.

Platini şi fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea normelor de etică, în legătură cu o "plată neloială" în valoare de peste 2 milioane de franc elveţieni (1,65 milioane de euro). Platini şi-a susţinut nevinovăţia şi a mers la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a cere anularea suspendării. Blatter a susţinut că a există un "gentleman's agreement", un acord tacit, cu Sepp Blatter în privinţa remunerării pentru consiliere.

Cazul este de asemenea cercetat de către procurorii din Elveţia. Platini a anunţat că va continua lupta pentru a-şi dovedi nevinovăţia în acest caz, în tribunalele din Elveţia, şi a precizat că decizia de luni este "profund injustă".

Michel Platini, acum în vârstă de 60 de ani, a jucat 72 de meciuri pentru Franţa, a înscris 41 de goluri şi a fost considerat drept unul dintre cei mai buni fotbalişti din lume la acea vreme.

sursa: mediafax

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.