-“Petrolul este acum peste destule competitoare din play-out!”

Publicat in Sport 05 Februarie 2016 2619 ori
Google+ WhatsApp
-“Petrolul este acum peste destule competitoare din play-out!”
-“Petrolul este acum peste destule competitoare din play-out!”

Cu acordul antrenorului Constantin Schumacher, convenție stabilită la începutul celui de-al doilea stagiu de pregătire, am hotărât să discutăm oficial despre Petrolul și al ei traiect văzut din cantonamentul de la Grand Park” Lara, după cele 4 jocuri amicale. Astfel încât, pe cât se poate de realist, dumneavoastră să aveți cele mai complete informații vizând echipa pe care o îndrăgim cu toții, în viziunea antrenorului principal.

A rezultat o convorbire întinsă pe mai bine de jumătate de oră, tehnicianul făcând eforturi să comunice după ce o gripă rebelă l-a chinuit mai multe zile.

Reporter: Domnule antrenor, acum, la final de stagiu în Turcia, puteți evalua pe o scară de la 1 la 10 creșterea potențialului lotului Petrolului, dacă într-adevăr l-ați sesizat și poate fi exprimat?
Constantin Schumacher: Echipa a avut două momente distincte, aici în Turcia. Primul, în cantonamentul de la Mardan, atunci când s-au pus bazele formării unui lot cât mai omogen, bazat pe fotbaliști cu caracter puternic și având o exprimare cât mai coerentă, apoi momentul al doilea, aici, la Grand Park, stagiu de un alt nivel, cu o altă structură a pregătirii, cu încărcare deosebită, cu mai multe meciuri de pregătire, cu un alt dozaj. Evaluând întreaga perioadă petrecută aici, pot să declar că fotbaliștii Petrolului s-au pregătit bine iar potențialul îl apreciez undeva între 7 și 8. Să nu uităm că mai sunt două săptămâni până la debutul campionatului și prognozez un vârf de formă chiar înainte de jocul de la Craiova!

R: Au fost și minusuri în acestă perioadă?

C.S.: Da, un minus important a fost cel legat de omogenitate! Echipa a fost nouă, în cea mai mare parte, au mai ajuns fotbaliști și pe parcurs și era oarecum normal să suferim la acest capitol! Să știți că nu numai noi suntem neomogeni, mai toate formațiile pe care le-am studiat aici au arătat aceeași stare!

R: Ați folosit două sisteme de joc diferite...

C.S.: Într-adevăr, am vrut să văd cum arată echipa cu doi atacanți în teren și am aplicat sistemul cu o echipă despre care știam că aleargă mult, o echipă a tinerilor, Liefering. Am revenit la jocul în 1-4-1-4-1, sistem în care “lupii” par a se simți cel mai bine! Mai ales că de aici vom putea ajunge cel mai repede către 1-4-3-3, sistem pe care eu îl agreez cel mai mult, greu dar spectaculos, cum mi-ar plăcea să văd jucând Petrolul în viitor. Să fim o echipă ordonată și orientată mai ales pentru faza ofensivă! Vor fi momente când chiar vom fi obligați să jucăm cu două vârfuri iar Paolucci, Michail sau Pacar au înțeles acest lucru! Iar 1-4-1-4-1 l-am ales văzând cât de ușor se primeau goluri, mai ales pe final de meciuri. Trebuie să închidem spațiile cu probleme iar fotbaliștii de mare talent și rafinament care alcătuiesc departamentul ofensiv să creeze suficient de multe faze în tranziție ofensivă care să pună vârful împins în poziție iminentă de gol!

R: Echipa are, la acest moment, mai mulți fotbaliști cu profil ofensiv...

C.S.: Exact! Și mie îmi convine de minune acest lucru! În fond, pentru a câștiga ai nevoie de cât mai multe baloane în preajma și în interiorul careului advers! Ori, asta este posibil numai cu fotbaliști având astfel de profil!

R: Ați avut și dezamăgiri, aici?

C.S.: Poate că este prea mult spus, dezamăgiri! Am fost trist, asta da, atunci când Lesoimier a hotărât atât de brusc să-și pună ghetele în cui! Chiar și după plecarea lui Nepomuceno am avut o stare confuză! În cazul lui Benoit, copilul a venit și mi-a spus că nu va mai rămâne la echipă, că va pleca a doua zi urmând să se lase de fotbal! A motivat că nu a fost niciodată plecat din Franța atâta vreme și că suportă foarte greu acest lucru! Pur și simplu nu am mai avut replică atunci când, dorind atât de mult să plece, a dat cu piciorul la un salariu, cel al lunii trecute, afirmând că nu îl interesează și că nu mai stă câteva zile pentru asta! Pe mine, sincer, m-a convins! Dar, una peste alta, am rămas cu niște băieți foarte buni, care vor avea un cuvânt important de spus în economia acestui final de campionat!

R: Cine credeți că va fi fotbalistul coagulant al Petrolului? Dar “căpitanul”?

C.S.: Eu mi-aș dori ca toți să fie coagulanți! Să apară la fiecare meci câte unul-doi! Petrolul are mulți astfel de fotbaliști: Cobrea, Benga, Inez, Prestia, Begiorgi, Guerierro, Zoubir, Ziani, Marinescu, Paolucci... Pe toți îi aștept să apară în prim-planul nu doar al echipei, ci și al campionatului! Cel mai probabil Cobrea va fi “căpitanul” echipei, vreau să-i dau încredere și sper să nu mă dezamăgească. Știu că, în trecut, a fost destul de nedreptățit, erau momente când și el trebuia să fie titular! Poate și de asta îmi doresc să-i acord încrederea de care vorbeam, plus că el are și o detașare peste cei mai mulți din lot și poate comunica foarte bine! Cu toți colegii!

R: Suporterii erau obișnuiți să strige numele antrenorului, după meciurile bune ale echipei. Credeți că, mai devreme sau mai târziu, vă veți auzi numele scandat pe “Ilie Oană”?

C.S.: Tot ce îmi doresc este ca echipa să arate că nu merită să retrogradeze! Să lupte, să se dăruiască și să învingă! Toate celelalte, știm cu toții, vin de la sine!

R: Ce șansă oferiți Petrolului la salvare?

C.S.: Petrolul nu va retrograda! Echipa este acum peste destule competitoare din play-out iar acest lucru îmi doresc să se vadă încă de la început! Să nu se uite că, practic, începe un nou campionat! Iar Petrolul formează un alt întreg!

R: Dacă ar fi să speculăm, mai poate actualul antrenor Schumacher să joace fotbal la nivel înalt?

C.S.: Categoric, nu! Am ales acestă cale a antrenoratului și vreau să demonstrez că Petrolul va fi șansa mea cum și eu pot reprezenta ceva pentru această echipă! Este visul meu!

R: Unde vă vedeți peste trei ani?

C.S.: Mă văd antrenorul Petrolului, cu o cu totul altă perspectivă și, cel mai sigur, cu ținte mult mai înalte! Așa simt eu!

R: Cât de prieten sunteti cu managerul sportiv Mario Nicolae, cel care va propus la echipă?

C.S.: Chiar este bine că mă întrebați asta! Mario m-a văzut antrenând la București, pe Juventus, acum mulți ani, și i-a plăcut! A trecut destulă vreme și nici măcar nu ne-am mai văzut! Apoi, în iarnă, m-a căutat și mi-a propus acest proiect. Am fost imediat de acord, Petrolul nu se refuză!

R: Vreți să-i dedicați salvarea echipei?

C.S.: Nu neapărat lui îi trebuie asta ci ploieștenilor, acelora care iubesc echipa și cred în continuare în șansa ei!

R: Un cuvânt pentru suporteri?

C.S.: Vreau mult de tot să-i putem convinge că merităm să fim văzuți și încurajați! Vom lupta pentru fiecare minge, vom trage cu dinții de orice meci, de orice rezultat! Indiferent că suntem catalogați drept fără șanse și că unii încearcă să acrediteze ideea că Petrolul va retrograda, îi rog pe toți pesimișii să creadă în noi și în șansa noastră! Poate vor constata că și merităm!

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.