România şi-ar putea depune candidatura pentru organizarea Universiadei de vară din 2021

Publicat in Sport 07 Martie 2015 2175 ori
Google+ WhatsApp
România şi-ar putea depune candidatura pentru organizarea Universiadei de vară din 2021
România şi-ar putea depune candidatura pentru organizarea Universiadei de vară din 2021

România şi-ar putea depunde candidatura pentru organizarea Universiadei de vară din anul 2021, competiţie pe care a mai găzduit-o în 1981, Asociaţia Student Sport urmând să înainteze în acest sens un memorandum către Guvernul României.

"Asociaţia Student Sport şi Asociaţia Vasile Tomoiagă, în prezenţa preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, anunţă lansarea oficială a candidaturii României pentru desfăşurarea Universiadei de Vară 2021 în ţara noastră. Această lansarea precede depunerea memorandumului către Guvernul României, pentru găzduirea Universiadei de Vară din 2021", se arată în comunicatul Asociaţiei Student Sport intitulat "Universiada de Vară devine proiect de ţară pentru România".

Lansarea oficială a candidaturii va avea loc în 10 martie, de la ora 17:00, la Aula Magna a Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, în cadrul unui eveniment în cadrul căruia vor lua cuvântul preşedintele Klaus Iohannis, foştii sportivi Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Mihai Covaliu, dar şi Eric Saintrond, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU).

Conform comunicatului, pentru ca organizarea Universiadei la Bucureşti şi Cluj să devină posibilă este necesară susţinerea Guvernului României în vederea depunerii candidaturii de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) şi achitarea taxei de înscriere în valoare de 10.000 de euro, până pe data de 31 martie 2015.

România a primit în luna septembrie a anului trecut invitaţia oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021.

Acest proiect este susţinut de foşti mari sportivi ai României precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Corina Ungureanu, Vasile Tomoiagă, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Valeria Răcilă, Mihai Covaliu, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puică, Carmen Bunaciu, Andrei Iosep, Radu Cosmin, Alexandru Dedu, Narcisa Lecuşanu, Virgil Stănescu, Răzvan Burleanu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Monica Iagăr şi Elizabeta Samara.

Universiada este o manifestare sportivă şi culturală adresată studenţilor organizată la fiecare doi ani într-o altă ţară pe baza unei proceduri de selecţie elaborată de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice.

Programul sporturilor Universiadei de vară include zece sporturi obligatorii (totalizând 13 discipline) şi până la trei sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, se va adăuga taekwondo din 2017, iar din 2019 tirul cu arcul.

România a organizat până acum o singură ediţie a Universiadei, în anul 1981, la Bucureşti, acesta fiind cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în ţară. La evenimentul din 1981 au participat 2.930 de sportivi din 86 de ţări şi peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obţinut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei şi au ocupat locul 2 în clasamentul final.

sursa: mediafax

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.