Scenariul SF prin care România încă mai poate ajunge în top la Euro 2014

Publicat in Sport 15 Decembrie 2014 454 ori
Google+ WhatsApp
Scenariul SF prin care România încă mai poate ajunge în top la Euro 2014
Scenariul SF prin care România încă mai poate ajunge în top la Euro 2014

România are un punct după trei meciuri contabilizate în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin şi încă două meciuri de disputat, azi cu Spania (ora 17:00) şi miercuri cu Polonia. Chiar dacă în teorie naţionala încă mai are şanse pentru calificare, acestea ţin mai degrabă de Science Fiction. Foarte probabil, echipa lui Gheorghe Tadici va termina turneul final din Ungaria şi Croaţia în zona locurilor 7-12.

După înfrângerea de sâmbătă cu Ungaria de la Debrecen (scor 19-20), în cantonamentul echipei naţionale nu prea s-a dormit.  Au fost frământări, gânduri, păreri de rău după o partidă în care prima reprezentativă nu a jucat deloc rău. Din contră! „Toată lumea a fost cu părere de rău pentru că în teren am făcut tot ce am putut, ne-am dăruit. Păcat că nu am câştigat, dar nu a fost să fie”, a declarat Daniela Băbeanu.

La aproximativ 12 ore distanţă, naţionala a fost obligată să o ia din nou din loc. După o vizionare la hotel „Lycium”, acolo unde este cantonată echipa, tricolorele au avut şi o şedinţă de pregătire. Lucrurile sunt mai greu de urnit, după eşecul cu Ungaria şi şanse aproape inexistente pentru a mai prinde un loc în topul Campionatului European. „Pur si simplu trebuie să ne unim, jucăm handbal de plăcere”, a susţinut Daniela Băbeanu, atunci când a fost întrebată cum poate fi resuscitată echipa după un meci care a lăsat urme din toate punctele de vedere.

Pentru România urmează meciul cu Spania, care prezintă interes maxim pentru adversară. Barbosa, Silvia Navarro & Co sunt printre cele mai în formă echipe de la acest European şi chiar dacă au pierdut cu Norvegia (scor 26-29) încă sunt în pole-position pentru a prinde semifinalele. În schimb, pentru România miza rămasă la acest turneu final este să încheie cât mai sus.

Până unde mai poate ajunge însă naţionala pregătită de Gheorghe Tadici la acest turneu final? Într-o variantă, România mai poate să prindă şi semifinalele, însă calculele sunt totuşi nerealiste: tricolorele câştigă cu Spania şi Polonia, Ungaria termină la egalitate cu Danemarca şi pierde cu Norvegia, iar Spania termină la egalitate cu Danemarca. În acest caz, pentru locul 2 s-ar bate cinci echipe care avea câte 5 puncte fiecare, ierarhia urmând să fie stabilită de rezultatele şi golaverajul din meciurile directe.

Nerealist pare şi calculul pentru locul 3 în grupa principală de la Debrecen, poziţie care asigură „transferul” la Budapesta, unde se va juca finala pentru poziţiile 5-6. România trebuie, de asemenea, să câştige ambele jocuri, dar în acelaşi timp să depăşească două din cele trei formaţii aflate în faţa ei, Spania, Ungaria şi Danemarca. Primele două echipe au trei puncte avans, iar Danemarca - 2 puncte, dar şi golaverajul mult mai bun de partea ei.

Cea mai bună poziţie pe care România o poate ocupa la Europenele din acest an, realist vorbind, este locul 7! Sunt necesare în primul rând două victorii cu Spania şi Polonia. În acest caz sunt mai multe variante, cea mai probabilă, tricolorele au şansa să depăşească Spania sau Danemarca după meciul direct dintre cele două reprezentative.

O victorie a României împotriva Spaniei va fi însă greu de realizat, având în vedere motivaţia celor două naţionale la ora jocului. În cazul în care naţionala nu va obţine ambele puncte, atunci tricolorele se vor clasa în zona locurilor 9-12, adică aceeaşi în care a încheiat şi ultimele trei turnee finale: locul 11 – Mondialul din 2011, locul 10 – Europeanul din 2012 şi locul 10 – Mondialul din 2013.

România a venit la Debrecen cu obiectivul de a se clasa pe locurile 1-8. Principala miză pentru ultimele două meciuri este însă să evite locul 12. Naţionalele clasate până la poziţia a 11-a se vor afla în prima urnă valorică la tragerea la sorţi pentru play-off-ul de calificare la Campionatul Mondial din 2015, care se va desfăşura în Danemarca.

sursa: prosport

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.