La o șuetă cu Ștafan Kokoneshi

Publicat in Sport 24 Iulie 2014 3406 ori
Google+ WhatsApp
La o șuetă cu Ștafan Kokoneshi
La o șuetă cu Ștafan Kokoneshi

Șansele să te bucuri de frumusețile zonei sunt reduse la maxim de vreme ce ar trebui să faci kilometri întregi pentru a le descoperi. Sau, cel puțin, așa spun cei de la hotel, singurul loc unde te poți bucura de aer, de puțină răcoare. Pentru că, după o zi cu ploaie, astăzi a fost “crimă” la Vlore… 35 de grade la umbră!

 

În condițiile în care, totuși, cei mai tineri au dorit cu tot dinadinsul să bifeze o baie în Adriatică, vreme de un ceas am preferat să discut cu Ștefan Kokoneshi, albanezul-impresar cunoscut în România de pe vremea când intermedia vânzări de jucători. Chiar și Petrolul a avut doi fotbaliști veniți pe filiera lui, Taulant Baki și Leonat Preloshi. Apoi, Duro și Ceno, la Steaua, și au mai fost exemple, la mai toate eșaloanele.

 

M-a fascinat povestea lui, româna propusă fiind pe alocuri delicioasă!

 

Mi-a vorbit cu mândrie despre locul de baștină, Grabova, o localitate din apropierea stațiunii Vlore, de unde se trage familia marelui aromân Andrei Şaguna. Spune că nu a reușit să se îmbogățească la 55 de ani dar are experiențe de viață incredibile în România. Una dintre ele se leagă de o iubită din comuna prahoveană Izvoarele, căreia i-a făcut casă nouă, gospodărie și rost în viață cu condiția ca “tata-socrul” să-i treacă bunurile pe numele ei, lucru de neconceput pentru babacul femeii! “Judecată, tărășenie mare, dar trebuia să-l dovedesc, așa suntem noi, aromânii! Am lăsat acolo peste 75.000 de euro dar nu-mi pare rău! Mi-am făcut damblaua!”

 

Mi-a spus că a scos bani și din piatră seacă, din afaceri mai mult sau mai puțin productive, dar că i-a plăcut în primul rând viața și nu a putut să se decidă asupra unei consoarte. I-au plăcut româncele, “femei iuți, vârtoase, guralive”, dar îl trage ața tot către Albania. “Aici prevăd un boom economic în scurtă vreme. O fi mai la limita legii dar afacerile se derulează alfel! Vă dați seama, am reușit să cumpăr cu un partener 22 de hectare de vie și să produc un vin merlot <<kokoneshi>>, unic în partea asta de lume, cu iz de prună afumată și cireașă neagră! Acum vând și în Muntenegru, și în Grecia, puțin și în Italia!”! Nu am scăpat până nu am gustat un pahar de licoare, aroma directă și brută a acelui vin sec, vechi de 4 ani, ducând discuția pe tărâmul gastronomiei. Tentațiile culinare de care Stefan mi-a povestit au gâdilat și cele mai ascunse simțuri, Albania fiind, în opinia lui, țara perfectă în care se pot degusta fructele de mare la superlativ și carnea de miel cu adevărata ei savoare. Chiar mi-a propus o aventură de câteva zile, “chiar acolo unde trebuie, la mine în sat, la Grabova”, fiind asigurat că răsfățul culinar și clipele unice trăite la 1000 de metri deasupra mării, cu Adriatica în fundal, vor rămâne amintiri de neuitat!

 

I-am promis totul, nu de alta dar cu un gest subtil mai comandase o butelcă! Discuția, astfel, se putea duce până departe, aproape de ora meciului. Așadar, cu toate că nu a digerat prea bine despărțirea subită, a rămas să mai ascult poveștile sale, după meci! “A, este foarte bine, o să poți să bei un pahar pentru victoria Petrolului, nu aveți cum să nu câștigați, este diferență mare între echipe! Eu o să beau cu tine pentru înfrângerea lui Flamurtari! Se bea și pentru asta, se bea pentru orice prilej, vin să fie!” a încheiat Kokoneshi lăsându-mă să servesc dejunul și apoi să redactez cele discutate.

Discuția având loc în lobby, aparatul de fotografiat a lipsit astfel încât am "împrumutat" o poză cu Stefan de pe blogul lui Adi Dobre. Care, "petrolist" fiind, nu cred că se poate supăra!

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.